ΓΔ: 2709.91 0.08% Τζίρος: 470.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Λογότυπο ΟΟΣΑ κτίριο
Φώτο: ΟΟΣΑ

ΟΟΣΑ: Οριακή υποχώρηση στο 20,6% του συντελεστή φορολογίας εταιρειών 

Σε εννιά επικράτειες, μεταξύ των οποίων τη Γερμανία και τη Βουλγαρία, η φορολογία των επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες από το 2000 έως το 2020, τονίζει ο ΟΣΣΑ.

Συνεχίσθηκε και φέτος η τάση μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία έκθεσης του ΟΟΣΑ (Corporate Tax Statistics). Η φορολογία των επιχειρήσεων μειώνεται την τελευταία 20ετία, αλλά παραμένουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών, τονίζει η έκθεση.

Ο μέσος συντελεστής φορολογίας επιχειρήσεων που ισχύει σε 109 επικράτειες ανέρχεται φέτος στο 20,6% έναντι 20,7% το 2019 και 28% το 2000.

Σε εννιά επικράτειες, μεταξύ των οποίων τη Γερμανία και τη Βουλγαρία, η φορολογία των επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες από το 2000 έως το 2020. Σε σχέση με το 2019, η φορολογία των επιχειρήσεων μειώθηκε φέτος σε 7 επικράτειες, με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφουν το Βέλγιο (σχεδόν 5 ποσοστιαίες μονάδες) και η Γροιλανδία (5 ποσοστιαίες μονάδες), ενώ δεν σημειώθηκε αύξηση σε καμία επικράτεια.

Σε 21 επικράτειες ο φορολογικός συντελεστής επιχειρήσεων διαμορφώνεται φέτος στο 30% ή περισσότερο, με την Ινδία να έχει τον υψηλότερο συντελεστή (48,3%, στον οποίο περιλαμβάνεται και η φορολογία των διανεμόμενων μερισμάτων). Στον αντίποδα, συνολικά 12 επικράτειες δεν έχουν φορολογικό καθεστώς για τις επιχειρήσεις ή έχουν μηδενικό φορολογικό συντελεστή.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο ΟΟΣΑ πρόσοψη
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΟΣΑ: Μικρή αναβάθμιση στην παγκόσμια ανάπτυξη παρά τον πόλεμο

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ελαφρώς υψηλότερη ανάπτυξη 2,9% για την παγκόσμια οικονομία το 2026, παρά τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, χάρη σε δημόσιες ενισχύσεις ενέργειας και επενδύσεις στη Τεχνητή Νοημοσύνη, ωστόσο διατηρεί επιφυλάξεις για το μέλλον.
Κτίριο ΟΟΣΑ πρόσοψη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΑΑΤ και ΟΟΣΑ ενώνουν δυνάμεις για ελέγχους στη βιολογική παραγωγή

Το ΥΠΑΑΤ και ο ΟΟΣΑ συνεργάζονται για εντατικοποίηση των ελέγχων και βελτίωση των πιστοποιήσεων στη βιολογική παραγωγή, με στόχο αξιόπιστο και διαφανές σύστημα που προστατεύει καταναλωτές και παραγωγούς.
Κτίριο ΟΟΣΑ πρόσοψη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκίνησε στην Αθήνα έργο ΟΟΣΑ για Ακεραιότητα Πληροφορίας

Ξεκίνησε στην Αθήνα το Διασυνοριακό Έργο του ΟΟΣΑ για την Ακεραιότητα της Πληροφορίας, με έξι ευρωπαϊκές χώρες και υποστήριξη από ΕΟΧ και Νορβηγία. Στόχος η υλοποίηση διεθνούς προτύπου για διαφάνεια, πλουραλισμό και θεσμούς.
Άδειες σχολικές τάξεις
ΔΙΕΘΝΗ

Προειδοποίηση για μείωση του γαλλικού ΑΕΠ αν δεν βελτιωθεί η PISA

Ο Ξαβιέ Ζαραβέλ προειδοποιεί ότι αν δεν βελτιωθούν οι επιδόσεις των Γάλλων μαθητών στις κατατάξεις PISA, το ΑΕΠ της Γαλλίας θα μπορούσε να μειωθεί κατά 150 δισ. ευρώ ως το 2050, επηρεάζοντας αρνητικά την ανάπτυξη και την απασχόληση.
Σοφία Ζαχαράκη πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Ζαχαράκη: Αναγνωρίζουμε αδυναμίες και προχωράμε με σχέδιο για την PISA 2025

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας PISA 2025, οι Έλληνες μαθητές δείχνουν επιβράδυνση ή σύγκλιση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ στις επιδόσεις τους, ενώ η πτώση τους είναι μικρότερη συγκριτικά με άλλες προηγμένες χώρες.