ΓΔ: 2590.77 0.34% Τζίρος: 125.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:51:37
Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
Ο Ντόναλντ Τραμπ με σοβαρή έκφραση κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Οβάλ Γραφείο.

Ο Τραμπ ενθουσιασμένος με την πρόσκληση Μακρόν για δείπνο στις Βερσαλλίες

Ενθουσιασμένος ο Τραμπ για τη πρόσκληση του Μακρόν να δειπνήσουν στις Βερσαλλίες, αποκαλώντας το παλάτι «βαρύ πυροβολικό». Δήλωσε πρόθυμος, παρότι θα φτάσει αργά, ενώ τόνισε πως συχνά δεν κοιμάται πολύ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την πρόσκληση του Γάλλου ομολόγου του, Εμανουέλ Μακρόν, να δειπνήσουν αύριο στις Βερσαλλίες, επισημαίνοντας πως το ανάκτορο του Λουδοβίκου ΙΔ΄ είναι «το βαρύ πυροβολικό».

«Ο Γάλλος πρόεδρος, που αποδεικνύεται πολύ ευγενικός άνθρωπος, με προσκάλεσε να δειπνήσουμε στις Βερσαλλίες», δήλωσε ο Τραμπ στο περιθώριο της συνόδου της G7 στο Εβιάν. «Οι Βερσαλλίες, δεν είναι επιχρυσωμένες, είναι το βαρύ πυροβολικό. Και επομένως είπα ότι θα μου άρεσε πολύ», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος, γνωστός για τη λατρεία του στον χρυσό, με τον οποίο έχει διακοσμήσει μεγάλο μέρος του Λευκού Οίκου μετά την επιστροφή του στην εξουσία το 2025.

Ο Ρεπουμπλικάνος δισεκατομμυριούχος αναχώρησε την Κυριακή το βράδυ από την Ουάσινγκτον, αφού γιόρτασε τα γενέθλιά του με ένα σόου Μικτών Πολεμικών Τεχνών στους κήπους του Λευκού Οίκου. Παραδέχτηκε ότι, λόγω του δείπνου κοντά στο Παρίσι, θα χρειαστεί ξανά να ταξιδέψει σε πολύ προχωρημένη ώρα, ωστόσο σχολίασε χαρακτηριστικά: «Σε κάθε περίπτωση, δεν κοιμάμαι και πολύ».

Στη Γαλλία, η αντιπολίτευση εκφράζει υποψίες ότι ο Μακρόν επέλεξε το δείπνο στην κατοικία του Βασιλιά Ήλιου για να καλοπιάσει τον Τραμπ, γνωστό για την αγάπη του στις πολυτελείς δεξιώσεις.

«Δεν πρόκειται για γκαλά, αλλά για ένα δείπνο για να γιορτάσουμε τα 250 χρόνια» από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ «επειδή η Γαλλία έπαιξε κάποιον ρόλο», διευκρίνισε ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με ιστορικές αναφορές, ο Λουδοβίκος ΙΣΤ΄, υποδεχόμενος στις Βερσαλλίες τον Βενιαμίν Φραγκλίνο το 1778, είχε υποσχεθεί στρατιωτική στήριξη για την ανεξαρτησία των ΗΠΑ. Στο παλάτι αυτό υπογράφηκε και η διακήρυξη της ανεξαρτησίας το 1783.

Το Ελιζέ διαβεβαιώνει ότι πρόκειται για ένα «σοβαρό» δείπνο εργασίας μεταξύ των ομάδων των δύο προέδρων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμανουέλ Μακρόν πρόεδρος
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Δεν πρέπει να λυγίσουμε απέναντι στη ρωσική απειλή

Ο Μακρόν τόνισε πως δεν πρέπει να υποκύψουμε στη ρωσική απειλή, σχολιάζοντας δηλώσεις Τραμπ υπέρ Ρωσίας. Επανέλαβε τη στήριξη στην Ουκρανία, ζητώντας κατάπαυση πυρός και επανέναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών.
Εμανουέλ Μακρόν επίσημη τελετή
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Εποικοδομητική συζήτηση με Τραμπ για Ουκρανία και Ερυθρά Θάλασσα

Ο Μακρόν χαρακτήρισε «πολύ εποικοδομητική» τη συνάντησή του με τον Τραμπ στη Νέα Υόρκη, όπου συζήτησαν για την ασφάλεια στην Ερυθρά θάλασσα και την ανάγκη ενίσχυσης της ουκρανικής άμυνας με πυραύλους αναχαίτισης.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Είχα πάντα εμπιστοσύνη στον Τραμπ, κρατά πάντα τις υποσχέσεις του

Ο Μακρόν δήλωσε ότι πάντα είχε εμπιστοσύνη στον Τραμπ, επισημαίνοντας πως τηρούσε τις δεσμεύσεις του, παρά τις διαφωνίες τους. Υποδέχθηκε θερμά τον Τραμπ στη G7, παρότι ο Αμερικανός πρόεδρος είχε φύγει νωρίς πέρυσι.