ΓΔ: 2707.22 0.20% Τζίρος: 277.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:13:36
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν

Το Ιράν ξεκινά συνομιλίες με ΗΠΑ για οριστική συμφωνία εντός 60 ημερών

Το πρωτόκολλο συμφωνίας Ιράν-ΗΠΑ ανοίγει τον δρόμο για διαπραγματεύσεις εντός 60 ημερών προς οριστική συμφωνία, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών του Ιράν, που τόνισε πως η δυσπιστία προς τις ΗΠΑ παραμένει.

Το πρωτόκολλο της συμφωνίας μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ, που ανακοινώθηκε ότι συνήφθη τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, ανοίγει τον δρόμο για διαπραγματεύσεις εντός των επόμενων 60 ημερών με στόχο την κατάληξη σε οριστική συμφωνία, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Καζέμ Γαριμπαμπαντί.

«Θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις εντός 60 ημερών ενόψει της σύναψης οριστικής συμφωνίας», ανέφερε στην κρατική τηλεόραση ο κ. Γαριμπαμπαντί, επισημαίνοντας ότι «παραμένει η δυσπιστία» έναντι των ΗΠΑ.

Ο διπλωμάτης, ειδικός σε νομικά ζητήματα, προσδιόρισε τέσσερις βασικούς άξονες των συνομιλιών: «την άρση όλων των κυρώσεων σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, είτε πρόκειται για μονομερείς πρωτογενείς ή δευτερογενείς· το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας· την ανοικοδόμηση» και «την οικονομική ανάπτυξη» της χώρας· καθώς και «τη δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης» που θα εγγυάται την εφαρμογή των δεσμεύσεων που θα αναληφθούν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Λήξη του πολέμου στο Ιράν και πτώση καυσίμων μετά τις εκλογές

Ο Τραμπ εκτιμά ότι ο πόλεμος με το Ιράν θα λήξει μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι προσπαθεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα. Υποσχέθηκε πτώση στις τιμές καυσίμων μετά τις εκλογές.
Εκτόξευση πυραύλων
ΔΙΕΘΝΗ

Ιρανικές επιθέσεις σε Ιορδανία και Κόλπο μετά από χτυπήματα ΗΠΑ σε τάνκερ

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν εκτόξευσαν πυραύλους κατά αμερικανικής βάσης στην Ιορδανία και πλοίων στον Κόλπο ως αντίποινα για επιδρομές κατά ιρανικών δεξαμενόπλοιων. Η Ιορδανία αναχαίτισε 18 από τους 20 πυραύλους.
Τιμή πετρελαίου διακύμανση
ΔΙΕΘΝΗ

Το πετρέλαιο αγγίζει τα 100 δολάρια λόγω νέας έντασης στη Μ. Ανατολή

Το πετρέλαιο ξεπέρασε τα 100 δολάρια το βαρέλι καθώς η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται με αμερικανικά πλήγματα σε ιρανικά δεξαμενόπλοια. Το Brent αυξήθηκε 1,49% στα 99,38 δολάρια, ενώ το WTI 1,59% στα 94,51 δολάρια.
Εκτόξευση πυραύλων
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Επίθεση των Φρουρών της Επανάστασης σε αμερικανική βάση Ιορδανίας

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν πυραύλους κατά της βάσης Αλ Αζράκ στην Ιορδανία, πλήττοντας ζώνες με αεροσκάφη F-35, F-15 και F-16, ως αντίποινα για επιθέσεις σε ιρανικά δεξαμενόπλοια.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Συνεχίζονται τα πλήγματα σε ιρανικά δεξαμενόπλοια, λέει ο Ρούμπιο

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο προειδοποίησε ότι ο αμερικανικός στρατός θα συνεχίσει να στοχεύει ιρανικά δεξαμενόπλοια ως αντίποινα στις ιρανικές επιθέσεις κατά αμερικανικών πολεμικών πλοίων στον Κόλπο.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ: Καταστρέψαμε πέντε ιρανικά δεξαμενόπλοια

Ο αμερικανικός στρατός κατέστρεψε πέντε ιρανικά δεξαμενόπλοια στον Κόλπο ως αντίποινα για επιθέσεις εναντίον αμερικανικού πολεμικού πλοίου. Τα πληρώματα ενημερώθηκαν να εγκαταλείψουν τα πλοία πριν τον βομβαρδισμό.