ΓΔ: 2738.35 1.05% Τζίρος: 638.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαία της Σουηδίας

Η Σουηδία αποσύρει το σχέδιο μείωσης του ορίου ποινικής ευθύνης στα 13 έτη

Η σουηδική κυβέρνηση αποσύρει το σχέδιο για μείωση του ορίου ποινικής ευθύνης στα 13 έτη, λόγω έλλειψης στήριξης στη βουλή, και εξετάζει νέο όριο στα 14 έτη, ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γκούναρ Στρέμερ.

Η κυβέρνηση της Σουηδίας ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει το αμφιλεγόμενο σχέδιό της για μείωση του ορίου ηλικίας ποινικής ευθύνης στα 13 έτη, διατηρώντας το όριο υψηλότερα. Το υφιστάμενο όριο βρίσκεται σήμερα στα 15 χρόνια.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γκούναρ Στρέμερ δήλωσε πως δεν υπάρχει επαρκής στήριξη στη βουλή για τη συγκεκριμένη πρόταση. Αντί αυτού, η κυβέρνηση θα καταθέσει νέο νομοσχέδιο που θα ορίζει το κατώτατο όριο ηλικίας στα 14 έτη.

«Θα προτείνουμε η ηλικία της ποινικής ευθύνης να μεταφερθεί στα 14 αντί στα 13 έτη», ανέφερε ο υπουργός στους δημοσιογράφους, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ισορροπία ανάμεσα στην ασφάλεια και την προστασία των ανηλίκων.

Η Σουηδία αντιμετωπίζει σημαντική αύξηση της εγκληματικότητας από συμμορίες τα τελευταία 20 χρόνια, με τις επιθέσεις με όπλα να συγκαταλέγονται πλέον στις υψηλότερες στην Ευρώπη. 

Παρά τις μεταρρυθμίσεις που ενίσχυσαν τις αρμοδιότητες της αστυνομίας και αυστηροποίησαν τις ποινές, οι αρχές δυσκολεύονται να αποτρέψουν τη στρατολόγηση ακόμη μικρότερων παιδιών σε βίαιες δραστηριότητες.

Ανησυχητικά στοιχεία για ανήλικους δράστες

Σύμφωνα με τον Στρέμερ, περισσότερα από 50 παιδιά κάτω των 15 ετών οδηγήθηκαν στο δικαστήριο το περασμένο έτος, ως ύποπτα για ανθρωποκτονία ή απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Μέχρι σήμερα, τα παιδιά που διαπράττουν βίαια εγκλήματα παραπέμπονται σε δομές κοινωνικής πρόνοιας για ανήλικους, ωστόσο το σύστημα αυτό θεωρείται ότι έχει αποτύχει να αποδώσει αποτελέσματα.

Η κυβέρνηση είχε σχεδιάσει να στέλνει παιδιά από 13 ετών σε ειδικές σωφρονιστικές μονάδες, όμως το σχέδιο αυτό εγκαταλείπεται υπέρ μιας πιο μετριοπαθούς προσέγγισης.

Η Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού προτείνει ως κατώτατο ηλικιακό όριο ποινικής ευθύνης τα 14 χρόνια, που αποτελεί και τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ελλάδας Σουηδίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μαγκνταλένα Άντερσον έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στη Σουηδία

Ο πρόεδρος της Βουλής της Σουηδίας ανέθεσε στη Μαγκνταλένα Άντερσον, επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μετά τη στενή νίκη της κεντροαριστεράς, ενώ ο Ουλφ Κρίστερσον παραιτήθηκε παραδεχόμενος την ήττα του.
Σημαία της Σουηδίας
ΔΙΕΘΝΗ

Εκλογές στη Σουηδία: Αβέβαιο το ποιος θα κυβερνήσει, λέει ο πρωθυπουργός

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Σουηδίας δήλωσε ότι παραμένει ανοιχτό ποια κυβέρνηση θα σχηματιστεί, καθώς τα αποτελέσματα των εκλογών είναι οριακά και δεν έχει υπάρξει ακόμη ξεκάθαρος νικητής.
Σουηδικό Κοινοβούλιο πρόσοψη
ΔΙΕΘΝΗ

Σουηδία: Εκλογική μάχη με την ακροδεξιά να διεκδικεί συμμετοχή στην κυβέρνηση

Η Σουηδία ψηφίζει για νέο κοινοβούλιο, με τον πρωθυπουργό Κρίστερσον να επιδιώκει επανεκλογή, ίσως με στήριξη της άκρας δεξιάς. Αντίπαλός του η πρώην πρωθυπουργός Άντερσον των Σοσιαλδημοκρατών.
Σημαία της Σουηδίας
ΔΙΕΘΝΗ

Σουηδία: Οι εκλογές κρίσιμο τεστ για είσοδο των ακροδεξιών στην κυβέρνηση

Οι Σουηδοί ψηφίζουν την Κυριακή σε εκλογές που ίσως κρίνουν την ένταξη του ακροδεξιού κόμματος Σουηδοί Δημοκράτες στην κυβέρνηση, καθώς οι δημοσκοπήσεις του δίνουν 19% και ο Κρίστερσον επιδιώκει δεύτερη θητεία με τη στήριξή τους.
Σημαία της Σουηδίας
ΔΙΕΘΝΗ

Σουηδία: Μικραίνει το προβάδισμα μεταξύ δεξιάς και κεντροαριστεράς στις εκλογές

Ο δεξιός κυβερνητικός συνασπισμός στη Σουηδία πλησιάζει σε δημοτικότητα το κεντροαριστερό μπλοκ ενόψει των εκλογών της 13ης Σεπτέμβρη, με τη διαφορά να είναι μόλις 2,6 μονάδες, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Novus.