ΓΔ: 2705.66 0.15% Τζίρος: 178.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:12:36
Σφυρί δικαιοσύνης δικαστηρίου

Σουηδία: Πρόταση για φυλάκιση ανηλίκων από τα 13 έτη

Η σουηδική κυβέρνηση προτείνει μείωση της ηλικίας ποινικής ευθύνης από τα 15 στα 13 έτη για σοβαρά αδικήματα, παρά την αντίθεση αρχών, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για γενικό μέτρο.

Η κυβέρνηση της Σουηδίας ανακοίνωσε την κατάθεση νομοσχεδίου που προβλέπει τη μείωση της ηλικίας ποινικής ευθύνης ανηλίκων από τα 15 στα 13 έτη για σοβαρά εγκλήματα, επιτρέποντας την επιβολή ποινών κάθειρξης σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γκούναρ Στρέμερ, η αλλαγή δεν αφορά μια γενική μείωση της ηλικίας ποινικής ευθύνης, αλλά εστιάζει σε ιδιαίτερα σοβαρά αδικήματα, όπως ανθρωποκτονίες, απόπειρες ανθρωποκτονίας, βομβιστικές επιθέσεις με επιβαρυντικές περιστάσεις, εγκλήματα με χρήση όπλων και βιασμούς.

Η Σουηδία αντιμετωπίζει έντονη αύξηση της βίας που σχετίζεται με το οργανωμένο έγκλημα, με τις αρχές να σημειώνουν ότι τα εγκληματικά δίκτυα στρατολογούν ολοένα και περισσότερους ανήλικους κάτω των 15 ετών για βομβιστικές και ένοπλες επιθέσεις, εκμεταλλευόμενα το γεγονός ότι αυτοί δεν υπόκεινται σε ποινές φυλάκισης.

Παράλληλα, πολλές αρμόδιες αρχές, όπως η αστυνομία, οι σωφρονιστικές υπηρεσίες και οι εισαγγελείς, εκφράζουν αντιρρήσεις στο σχέδιο νόμου. Η αστυνομία προειδοποιεί ότι μια τέτοια μεταβολή ίσως οδηγήσει στη μεγαλύτερη εμπλοκή μικρότερων παιδιών στα εγκληματικά δίκτυα, ενώ επισημαίνεται ότι το σωφρονιστικό σύστημα δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένο να διαχειριστεί τόσο νεαρούς παραβάτες, με κίνδυνο παραβίασης των δικαιωμάτων των παιδιών.

Η αλλαγή, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, θα εφαρμοστεί αρχικά σε προσωρινή βάση για πέντε έτη, αντανακλώντας τη σοβαρότητα της κατάστασης που αντιμετωπίζει η χώρα. Το νομοσχέδιο θα υποβληθεί στο νομοθετικό Συμβούλιο της Σουηδίας και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ εντός του καλοκαιριού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παύλος Μαρινάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: Η πολιτεία υλοποίησε τη δέσμευσή της για τις υποθέσεις εμπρησμών

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, τόνισε τις συλλήψεις για τις εμπρηστικές επιθέσεις κατά της Βάγιας Νέστορα και της Marfin, επισημαίνοντας τη δέσμευση της Πολιτείας για απόδοση δικαιοσύνης και την ανάγκη κοινής στάσης ενάντια στη βία και τη διχόνοια.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Δολοφονία δικαστίνας στον Ισημερινό εν μέσω έκτακτης ανάγκης για το έγκλημα

Δικάστρια δολοφονήθηκε στον Ισημερινό, κοντά στα σύνορα με το Περού, εν μέσω κατάστασης έκτακτης ανάγκης για το οργανωμένο έγκλημα. Το Συμβούλιο Δικαστών καταδικάζει τον φόνο ως πλήγμα στη δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου.
Προεδρικό Μέγαρο Περού
ΔΙΕΘΝΗ

Μείωση των καταγγελιών για εκβιάσεις στο Περού σύμφωνα με την κυβέρνηση

Το Περού σημείωσε μείωση 21% στις καταγγελίες για εκβιάσεις το τέταρτο τρίμηνο του 2025, χάρη στην αυστηρή πολιτική κατά του οργανωμένου εγκλήματος που εφαρμόζει η κυβέρνηση του προσωρινού προέδρου Χοσέ Χερί.
Σημαία της Μάλτας
ΔΙΕΘΝΗ

Μάλτα: Επιδίωξη ηρεμίας μετά την αθώωση του Γιόργκεν Φένεκ στη δολοφονία της Καρουάνα Γκαλίζια

Η κυβέρνηση της Μάλτας κάλεσε σε ηρεμία μετά την αθώωση επιχειρηματία για τον φόνο της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια το 2017, απόφαση που προκάλεσε οργή στην οικογένεια και αντιδράσεις από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα.
Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: Νέο ένταλμα σύλληψης για ηγέτη ανταρτών από την εισαγγελία

Η κολομβιανή εισαγγελία εξέδωσε εκ νέου εντάλματα σύλληψης κατά ισχυρού ηγέτη ανταρτών και 45 ακόμη μελών ένοπλων οργανώσεων, καθώς η νέα κυβέρνηση σταμάτησε τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και ξεκίνησε στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Περιπολικό της αστυνομίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΛΑΣ: Η ΔΑΟΕ διερεύνησε 1.361 σοβαρές και οργανωμένες εγκληματικές υποθέσεις

Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. απάντησε στην ΕΛΑΣ, τονίζοντας ότι 20 από τις 28 ανθρωποκτονίες ή απόπειρες που συνδέονται με οργανωμένο έγκλημα έχουν εξιχνιαστεί, παρουσιάζοντας και τα συνολικά αποτελέσματα της σχετικής Διεύθυνσης.