ΓΔ: 2459.77 -0.31% Τζίρος: 293.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Αμερικανική σημαία Καπιτώλιο

ΗΠΑ: Η Βουλή εγκρίνει 70 δισ. για επιχειρήσεις κατά μεταναστών

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε δαπάνη 70 δισ. δολαρίων για ενίσχυση επιχειρήσεων κατά παράτυπων μεταναστών και τη χρηματοδότηση μαζικών απελάσεων, σύμφωνα με την προτεραιότητα της κυβέρνησης Τραμπ.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε δημοσιονομικό σχέδιο ύψους σχεδόν 70 δισ. δολαρίων για επιχειρήσεις εναντίον παράτυπων μεταναστών, στο πλαίσιο της πολιτικής μαζικών απελάσεων που έχει θέσει ως κορυφαία προτεραιότητα της δεύτερης θητείας του ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Το νομοσχέδιο, το οποίο είχε ήδη λάβει την έγκριση της Γερουσίας, προβλέπει τη διάθεση 38 δισ. δολαρίων για την αστυνομία μετανάστευσης (ICE), 26 δισ. για την αστυνομία συνόρων (CBP) και 5 δισ. για έκτακτες δαπάνες την επόμενη τριετία.

Με τη χρηματοδότηση αυτή, διασφαλίζεται η υλοποίηση του προγράμματος μαζικών απελάσεων που έχει εγκρίνει η κυβέρνηση Τραμπ, προσθέτοντας νέα κονδύλια στα 140 δισ. δολάρια που είχαν ήδη εγκριθεί από το Κογκρέσο, όπου πλειοψηφούν οι ρεπουμπλικάνοι.

Η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από υποστηρικτές ακόμη πιο σκληρής γραμμής, οι οποίοι κατηγορούν τον Λευκό Οίκο ότι δεν έχει επιτύχει τον στόχο του ενός εκατομμυρίου απελάσεων ετησίως. Ο Τομ Χόμαν, εκ των αρχιτεκτόνων του προγράμματος, δεσμεύθηκε για επιτάχυνση των επιχειρήσεων, ειδικά στη Νέα Υόρκη.

Πολιτικές αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις

Μετά την ψηφοφορία, ο πρόεδρος της Βουλής, ρεπουμπλικάνος Μάικ Τζόνσον, τόνισε ότι «οι δημοκρατικοί δεν θα είναι σε θέση να αποσύρουν τη χρηματοδότηση» της ICE και της CBP τα επόμενα χρόνια. Το κείμενο έχει ήδη σταλεί στον Λευκό Οίκο για υπογραφή από τον πρόεδρο Τραμπ.

Η έγκριση του νομοσχεδίου ακολούθησε πολύμηνη αντιπαράθεση για τις πρακτικές των ομοσπονδιακών υπηρεσιών. Οι δημοκρατικοί ζητούσαν εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις, μετά τον θάνατο των Ρενέ Γκουντ και Άλεξ Πρέτι στη Μινεάπολη, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων ενάντια στις αντιμεταναστευτικές επιχειρήσεις.

Ο επικεφαλής της μειοψηφίας των δημοκρατικών στη Γερουσία, Χακίμ Τζέφρις, δήλωσε ότι «τα δολάρια των φορολογούμενων θα όφειλαν να αξιοποιούνται για να μειωθεί το κόστος ζωής για τους Αμερικανούς, όχι για να δοθεί νέα λευκή επιταγή 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην ICE».

Τον Φεβρουάριο, η αντίθεση των δημοκρατικών είχε οδηγήσει το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας σε δημοσιονομική παράλυση διάρκειας άνω των 70 ημερών, ενώ ζητούσαν αυστηρότερο έλεγχο των επιχειρήσεων της ICE, περιλαμβανομένης της υποχρέωσης χρήσης καμερών από τους πράκτορες.

Αμφιλεγόμενες προβλέψεις

Το τελικό κείμενο δεν περιλαμβάνει τις μεταρρυθμίσεις που ζητούσε η αντιπολίτευση, ούτε ορισμένα αιτήματα του ίδιου του προέδρου Τραμπ, όπως η πρόβλεψη ενός δισ. δολαρίων για την κατασκευή αίθουσας χορού στον Λευκό Οίκο. Το αίτημα αυτό είχε προκαλέσει αντιδράσεις και ενδοκομματική αμηχανία στους ρεπουμπλικάνους.

Επιπλέον, δεν συμπεριλήφθηκε η χρηματοδότηση ύψους 1,8 δισ. δολαρίων για το ταμείο «κατά της εργαλειοποίησης», που θα παρείχε αποζημιώσεις σε υποστηρικτές του προέδρου Τραμπ τους οποίους η κυβέρνηση θεωρεί «θύματα» του συστήματος δικαιοσύνης.

Η αντιπολίτευση κατήγγειλε το σχέδιο ως «μαύρο ταμείο» για οπαδούς του προέδρου, περιλαμβανομένων ατόμων που συμμετείχαν στην έφοδο στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021. Η πρόταση τελικά απορρίφθηκε, καθώς αρκετοί ρεπουμπλικάνοι εξέφρασαν αντίθεση, οδηγώντας τον υπηρεσιακό υπουργό Δικαιοσύνης Τοντ Μπλαντς —πρώην προσωπικό δικηγόρο του Ντόναλντ Τραμπ— να την αποσύρει από το τελικό κείμενο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ζητά τέλος στο "δικαίωμα εδάφους" μετά απόφαση του Ανωτάτου

Ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από το Κογκρέσο να καταργήσει το «δικαίωμα του εδάφους», αντιδρώντας στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που εμπόδισε βασικό αντιμεταναστευτικό του μέτρο, θεωρώντας το επιβλαβές για τη χώρα.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το διάταγμα Τραμπ για ιθαγένεια

Το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε με ψήφους 6-3 το διάταγμα Τραμπ που καταργούσε το «δίκαιο του εδάφους» για παιδιά μεταναστών στις ΗΠΑ. Είναι η δεύτερη φετινή απόρριψη σημαντικού μέτρου του Τραμπ από το Δικαστήριο.
Δικαστήριο ΗΠΑ πρόσοψη
ΔΙΕΘΝΗ

Απόφαση Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ ενισχύει τις εξουσίες του προέδρου Τραμπ

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επέτρεψε στον Τραμπ να απολύει στελέχη ανεξάρτητων ρυθμιστικών αρχών, αυξάνοντας τον έλεγχο του Προέδρου στην εξουσία, αλλά διατήρησε την ανεξαρτησία της Fed, αρνούμενο να επιτρέψει την απομάκρυνση της Κουκ.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν εξέτασε την καταδίκη Τραμπ για Κάρολ

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε την προσφυγή του Ντόναλντ Τραμπ ενάντια στην απόφαση που τον υποχρεώνει να καταβάλει 5 εκατ. δολάρια στην Ε.Τζιν Κάρολ, η οποία τον είχε κατηγορήσει για σεξουαλική κακοποίηση και δυσφήμιση.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ αύριο σε συνάντηση με Ιράν στο Κατάρ με Γουίτκοφ και Κούσνερ

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι αύριο Τρίτη θα γίνει συνάντηση για το Ιράν στην Ντόχα του Κατάρ, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Το Κατάρ και το Πακιστάν μεσολαβούν για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν και ΗΠΑ συμφωνούν σε παύση επιθέσεων και συνάντηση αντιπροσώπων στο Κατάρ

Ιράν και ΗΠΑ συμφώνησαν να παγώσουν προσωρινά τις επιθέσεις τους και την Τρίτη θα συναντηθούν στο Κατάρ για να επιδιώξουν λύση στη διαμάχη τους σχετικά με το στενό του Ορμούζ, σύμφωνα με πηγές του Axios στην αμερικανική κυβέρνηση.