ΓΔ: 2530.46 -2.22% Τζίρος: 763.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Κρεμλίνο Μόσχα ηλιοβασίλεμα

Η Ρωσία απαγορεύει την είσοδο σε πέντε Βρετανούς υπηκόους

Η Ρωσία απαγόρευσε την είσοδο σε πέντε Βρετανούς υπηκόους, ανάμεσά τους δύο δημοσιογράφους, ως απάντηση στη στάση του Λονδίνου και τη στήριξη προς την Ουκρανία.

Η Ρωσία ανακοίνωσε την απαγόρευση εισόδου στη χώρα σε πέντε Βρετανούς υπηκόους, μεταξύ των οποίων η δημοσιογράφος της Washington Post Κάθριν Μπέλτον και ο ανταποκριτής του The i Paper Ρίτσαρντ Χολμς. Η ανακοίνωση έγινε αργά το βράδυ της Τρίτης μέσω της ιστοσελίδας του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Μπέλτον, γνωστή για το ερευνητικό της ρεπορτάζ σχετικά με τη Ρωσία, έχει εργαστεί στο παρελθόν στους Financial Times και στο Reuters, μεταξύ άλλων διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Ο Χολμς, βραβευμένος δημοσιογράφος και φιναλίστ για Βραβείο Πούλιτζερ, καλύπτει θέματα ασφαλείας για το βρετανικό μέσο The i Paper. 

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η απόφαση αποτελεί απάντηση στην «προκλητική αντιρωσική ρητορική Βρετανών αξιωματούχων, τη διάδοση υπαινιγμών για τη Ρωσία και τα πρακτικά βήματα του Λονδίνου να προμηθεύει το καθεστώς του Κιέβου με όπλα».

Μεταξύ των άλλων Βρετανών στους οποίους επιβλήθηκε η απαγόρευση περιλαμβάνονται ο Αλεξάντερ Μπράουντερ του think tank Henry Jackson Society, η Άλις Λάφερ, γενική διευθύντρια της εταιρείας στελέχωσης ανθρωπιστικών αποστολών Committed to Good, και ο Ρίτσαρντ Γουέστμπερι, πρόεδρος του Ομίλου Chelsea, μητρικής εταιρείας της Committed to Good.

Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων ταξιδιωτικών απαγορεύσεων, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014. 

Τα μέτρα ενισχύθηκαν περαιτέρω μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022, ενώ η Μόσχα έχει απαντήσει με αντίστοιχες κυρώσεις και περιορισμούς εισόδου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Ζαχάροβα πορτραίτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Λυπούμαστε για τις ενέργειες της Ιαπωνίας κατά της ασφάλειάς μας

Η Ρωσία επέκρινε την Ιαπωνία για προσπάθειες υπονόμευσης της ασφάλειάς της, μετά τη σύλληψη Ιάπωνα δημοσιογράφου για φερόμενη κατασκοπεία. Ο δημοσιογράφος κρατείται ως τις 12 Δεκεμβρίου, ενώ οι σχέσεις Μόσχας-Τόκιο είναι τεταμένες.
Λευκός Οίκος ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ζήτησαν επίσημα διευκρινίσεις από Ρωσία για θάνατο σε εργαστήριο πανώλης

Οι ΗΠΑ ζήτησαν επίσημα επιπλέον πληροφορίες από τη Ρωσία για τον θάνατο εργαζομένης σε εργαστήριο μελέτης της πανώλης στη Σιβηρία, ενώ βρίσκονται σε επαφή και με άλλες χώρες για ανταλλαγή πληροφοριών.
Σημαίες Ινδίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ινδία: Επιδίωξη μεγαλύτερης διαμεσολαβητικής παρουσίας σε Ρωσία-Ουκρανία

Η Ινδία επιδιώκει ενισχυμένο ρόλο ως διαμεσολαβητής στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, δηλώνοντας πως στηρίζει τον τερματισμό του πολέμου μέσω διαλόγου και διπλωματίας, σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ Τζαϊσανκάρ στη Διάσκεψη του Μονάχου.
Θεριστική μηχανή σιταριού
ΔΙΕΘΝΗ

Η Εσθονία μπλοκάρει τη μεταφορά ρωσικών και λευκορωσικών σιτηρών

Η Εσθονία απαγόρευσε τη διέλευση ρωσικών και λευκορωσικών σιτηρών από το έδαφός της, με τον υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει ότι δεν θα συμβάλει στη χρηματοδότηση ή διευκόλυνση του ρωσικού πολέμου.
Σεργκέι Λαβρόφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Λαβρόφ - Ρούμπιο: Επίκεντρο οι διμερείς σχέσεις και διεθνή θέματα

Οι Λαβρόφ και Ρούμπιο συναντήθηκαν και συζήτησαν θέματα διμερών σχέσεων και διεθνούς κατάστασης, εστιάζοντας σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή. Τόνισαν την ανάγκη αποκατάστασης των σχέσεων και συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογο.
Μαρία Ζαχάροβα συνέντευξη τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία και Τουρκία ενισχύουν τη συνεργασία για ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα

Η Ρωσία και η Τουρκία συνεργάζονται στενά για την ασφάλεια της ναυτιλίας στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με τη Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ. Η Άγκυρα πρότεινε στη Μόσχα τρόπους για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.