ΓΔ: 2492.71 1.49% Τζίρος: 263.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό

Απαλλάχθηκε από δίωξη ο Σαλβαδοριανός σύμβολο των απελάσεων Τραμπ

Ομοσπονδιακός δικαστής έβαλε τέλος στην υπόθεση κατά του Κίλμαρ Αμπρέγο Γκαρσία, μετανάστη από το Ελ Σαλβαδόρ, κρίνεται κατάχρηση εξουσίας η δίωξή του και αναδεικνύει τη σύγκρουση μεταξύ δικαιοσύνης και πολιτικής απελάσεων Τραμπ.

Ομοσπονδιακός δικαστής έβαλε τέλος σε ποινική υπόθεση κατά του Κίλμαρ Αμπρέγο Γκαρσία, του μετανάστη από το Ελ Σαλβαδόρ, η δικαστική περιπέτεια του οποίου στις ΗΠΑ τον ανέδειξε σε σύμβολο της πολιτικής μαζικών απελάσεων του ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο δικαστής έκρινε πως η δίωξη που ασκήθηκε από ομοσπονδιακούς εισαγγελείς συνιστούσε «κατάχρηση εξουσίας», δίνοντας τέλος σε μια υπόθεση που είχε προκαλέσει έντονη δημόσια συζήτηση.

Η υπόθεση του κατοίκου της πολιτείας Μέριλαντ, παντρεμένου με Αμερικανίδα, αποτύπωσε το 2025 τη σύγκρουση ανάμεσα στην αμερικανική δικαιοσύνη και την κυβέρνηση Τραμπ, η οποία είχε κατηγορηθεί για παρακώλυση της εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων όταν αυτές έρχονταν σε αντίθεση με την πολιτική των μαζικών απελάσεων.

Αρχικά, η κυβέρνηση επικαλέστηκε αδυναμία να επαναφέρει στις ΗΠΑ τον Κίλμαρ Αμπρέγο Γκαρσία, που είχε απελαθεί στο Σαλβαδόρ στις 15 Μαρτίου μαζί με περισσότερους από 250 ανθρώπους, οι περισσότεροι εκ των οποίων κατηγορούνταν για υποτιθέμενη ένταξη σε συμμορία με έδρα τη Βενεζουέλα. Τελικά, ο Γκαρσία επανήλθε στις ΗΠΑ στις 6 Ιουνίου, έπειτα από κυβερνητική απόφαση.

Εισαγγελείς του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης παραδέχθηκαν τότε πως είχε διαπραχθεί «σφάλμα» στην υπόθεσή του. Ωστόσο, με την επιστροφή του, ο μετανάστης βρέθηκε αντιμέτωπος με νέα ποινική δίωξη για υποτιθέμενη βοήθεια στην παράνομη διαμονή μεταναστών και τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση στο Τενεσί.

Ο Κίλμαρ Αμπρέγο Γκαρσία προσέφυγε εκ νέου στη δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας μέσω των συνηγόρων του ότι η δίωξη ήταν εκδικητική, αποτέλεσμα των προηγούμενων νομικών ενεργειών του για να αποφύγει την οριστική απέλαση.

Ο ομοσπονδιακός δικαστής του Τενεσί, Γουέβερλι Κρένσο, δικαίωσε τον Γκαρσία, κρίνοντας ότι «αν δεν είχε γίνει η προσφυγή του που επέτρεψε να αποφύγει την έκδοσή του στο Σαλβαδόρ, η εισαγγελία δεν θα είχε ασκήσει την ποινική δίωξη».

Παρά τη νομική αυτή νίκη, ο Κίλμαρ Αμπρέγο Γκαρσία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο απέλασης, αν και διαφορετική δικαστική απόφαση έχει παγώσει προσωρινά τη διαδικασία. Ο ίδιος αφέθηκε ελεύθερος τον Δεκέμβριο, ύστερα από κράτηση από την αστυνομία μετανάστευσης (ICE).

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει αναγάγει την πάταξη της παράτυπης μετανάστευσης σε βασική προτεραιότητα της δεύτερης θητείας του, κάνοντας λόγο για «εισβολή» στις ΗΠΑ από «εγκληματίες ερχόμενους από το εξωτερικό» και προβάλλοντας εκτενώς, μέσω φίλα προσκείμενων ΜΜΕ, τις απελάσεις μεταναστών.

Ωστόσο, το πρόγραμμα των μαζικών απελάσεων προσκρούει σε σειρά αποφάσεων της αμερικανικής δικαιοσύνης, η οποία επισημαίνει πως πρέπει να διασφαλίζονται τα θεμελιώδη δικαιώματα των ανθρώπων που βρίσκονται υπό διωγμό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Συνομιλούμε με το Ιράν, αλλά δεν είναι έτοιμο για συμφωνία, λέει ο Τραμπ

Ο Τραμπ δήλωσε πως ΗΠΑ και Ιράν συνομιλούν για λήξη του πολέμου, αλλά η Τεχεράνη δεν είναι έτοιμη για συμφωνία. Για τη συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας με Σαουδική Αραβία, είπε πως θα γίνει μόνο αν εξομαλύνουν σχέσεις με το Ισραήλ.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Προσφυγή δύο εταιρειών ενάντια στους νέους δασμούς Τραμπ

Δύο αμερικανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις προσέφυγαν κατά των νέων δασμών Τραμπ σε προϊόντα από 60 χώρες, υποστηρίζοντας ότι υπερέβη την εξουσία του και ζητώντας σαφέστερη τεκμηρίωση για καταναγκαστική εργασία.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ απειλεί με νέους δασμούς την ΕΕ λόγω προστίμων στη Google

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε με νέους δασμούς στην ΕΕ και εμπορική έρευνα λόγω προστίμων σε αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες όπως η Google, διαμηνύοντας πως οι ΗΠΑ δεν θα ανεχτούν τέτοιες πρακτικές από την Ευρώπη.
Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Πιστεύω Ρωσία και Κίνα όταν δηλώνουν ότι δεν εξοπλίζουν το Ιράν

Ο Τραμπ προειδοποίησε Ρωσία και Κίνα να μην πουλήσουν όπλα στο Ιράν, δηλώνοντας πως πιστεύει ότι ο Πούτιν και ο Σι δεν εμπλέκονται σε τέτοιες συναλλαγές, τονίζοντας όμως ότι θα είναι «πολύ κακό γι’ αυτούς» αν το κάνουν.
Ντόναλντ Τραμπ Βολοντίμιρ Ζελένσκι
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος

Συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.