ΓΔ: 2280.09 -1.11% Τζίρος: 305.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σημαία Λαϊκής Δημοκρατίας Κονγκό
Η εθνική σημαία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό κυματίζει σε γαλάζιο φόντο.

ΛΔ Κονγκό: 69 νεκροί από επιθέσεις ενόπλων στο βορειοανατολικό τμήμα

Τουλάχιστον 69 άμαχοι σκοτώθηκαν στα τέλη Απριλίου στη βορειοανατολική ΛΔ Κονγκό από ενόπλους της CODECO, σύμφωνα με τοπικές και αστυνομικές πηγές. Η περιοχή πλήττεται χρόνια από βίαιες συγκρούσεις μεταξύ κοινοτήτων.

Τουλάχιστον 69 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχασαν τη ζωή τους στα τέλη Απριλίου στη βορειοανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, έπειτα από επίθεση ενόπλων που ανήκουν στην παραστρατιωτική οργάνωση CODECO. Οι πληροφορίες προέρχονται από πηγές των σωμάτων ασφαλείας και τοπικούς φορείς, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η επίθεση σημειώθηκε στην επαρχία Ιτουρί, μια περιοχή πλούσια σε κοιτάσματα χρυσού, κοντά στα σύνορα με την Ουγκάντα, όπου εδώ και χρόνια μαίνονται φονικές συγκρούσεις μεταξύ κοινοτήτων.

Η οργάνωση CODECO, που σημαίνει «Συνεταιρισμός για την ανάπτυξη του Κονγκό», ισχυρίζεται ότι υπερασπίζεται την κοινότητα Λεντού, αποτελούμενη κυρίως από αγρότες, στη σύγκρουσή της με την κοινότητα Χέμα, η οποία αποτελείται κατά πλειονότητα από κτηνοτρόφους.

Κλιμάκωση της βίας στην Ιτουρί

Πέραν της CODECO, δραστηριοποιούνται στην περιοχή και άλλες ένοπλες οργανώσεις, όπως οι ADF (Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις), που έχουν ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος και ευθύνονται για δεκάδες σφαγές τα τελευταία χρόνια.

Στα τέλη Απριλίου, η οργάνωση Συνέλευση για τη Λαϊκή Επανάσταση (CRP), που συνδέεται με την κοινότητα Χέμα, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον θέσεων του στρατού της ΛΔ Κονγκό στην περιοχή Τζουγκού, κοντά στην πόλη Πιμπό. Ακολούθησε αντεπίθεση της CODECO, η οποία στις 28 Απριλίου επιτέθηκε σε κοινότητες της ίδιας επαρχίας, σύμφωνα με τον Ντιεντονέ Λοσά, στέλεχος της κοινωνίας των πολιτών στην Ιτουρί.

«Μετά την επίθεση της CRP εναντίον θέσης του στρατού», δήλωσε ο Λοσά, «μαχητές της CODECO, που ήρθαν από την Πιμπό, εξαπέλυσαν επίθεση σε χωριά της περιοχής». Ο προσωρινός απολογισμός, όπως ανέφερε, κάνει λόγο για πάνω από 70 νεκρούς.

Το Γαλλικό Πρακτορείο επιβεβαίωσε τον απολογισμό μέσω δύο πηγών των δυνάμεων ασφαλείας, εκ των οποίων η μία έκανε λόγο για 69 νεκρούς, ανάμεσά τους 19 παραστρατιωτικούς και στρατιωτικούς.

Εμπόδια στην πρόσβαση και ανθρωπιστική κρίση

Η παρουσία ενόπλων της CODECO εμπόδισε για αρκετές ημέρες την πρόσβαση στην περιοχή της σφαγής, καθυστερώντας την καταμέτρηση των θυμάτων. «Ως τώρα έχουν ενταφιαστεί μόνο 25 πτώματα, ενώ πολλά λείψανα παραμένουν εγκαταλελειμμένα», δήλωσε ο Λοσά στο AFP.

Πηγή ανθρωπιστικής οργάνωσης περιέγραψε δραματικές σκηνές στο χωριό Μπασά, όπου πτώματα «κείτονταν στο έδαφος» στις 30 Μαΐου, κατά μήκος της εθνικής οδού 27.

Συνεχιζόμενες επιχειρήσεις του στρατού

Από το 2025, ο στρατός της χώρας διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον της CRP, οργάνωσης που ίδρυσε ο Τομάς Λουμπαγκά, πολέμαρχος της ΛΔ Κονγκό ο οποίος είχε καταδικαστεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σε 14 χρόνια κάθειρξης για στρατολόγηση παιδιών και αποφυλακίστηκε το 2020.

Η CODECO θεωρείται ότι συνεργάζεται περιστασιακά με τις ένοπλες δυνάμεις της ΛΔ Κονγκό, ωστόσο δρα κυρίως αυτόνομα, στοχοποιώντας συχνά άμαχους πληθυσμούς στην Ιτουρί.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση ΥΠΕΞ ΗΠΑ Ρούμπιο με τον πρωθυπουργό Κατάρ για τη Μέση Ανατολή

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Κατάρ στην Ουάσιγκτον για να συζητήσουν περί απειλών, ασφάλειας και αμερικανικής υποστήριξης στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Σομαλία τρομοκρατική επίθεση
ΔΙΕΘΝΗ

Δεκάδες νεκροί από νέες τζιχαντιστικές επιθέσεις στο κεντρικό Μαλί

Δεκάδες νεκροί από νέες τζιχαντιστικές επιθέσεις στο κεντρικό Μαλί, όπου η ασφάλεια έχει επιδεινωθεί δραματικά. Συνολικά πάνω από 70 νεκροί σε δύο ημέρες μετά από διαδοχικά χτυπήματα ενόπλων σε χωριά της περιοχής.
Δέμα κοκαΐνης ανάλυση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ένας 22χρονος συνελήφθη στον Πειραιά με 530 γραμμάρια κοκαΐνης

Λιμενικοί του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά κατέσχεσαν 530 γραμμάρια κοκαΐνης και συνέλαβαν 22χρονο μετά από καταδίωξη, καθώς προσπάθησε να διαφύγει με ΙΧ προκαλώντας ζημιές σε υπηρεσιακά και σταθμευμένο όχημα.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ληστεία σε βάρος αλλοδαπού στο Ρέθυμνο εξιχνιάστηκε

Συνελήφθησαν 4 άτομα στο Ρέθυμνο για ληστεία σε βάρος 49χρονου αλλοδαπού, κατά τη διάρκεια της οποίας του αφαίρεσαν 700 ευρώ, κινητό και ηλεκτρικό δίκυκλο, προκαλώντας του σωματικές βλάβες. Εμπλέκονται παραβάσεις ναρκωτικών.
Μανάμα Μπαχρέιν skyline
ΔΙΕΘΝΗ

Μπαχρέιν: 41 συλλήψεις για σχέσεις με Φρουρούς της Επανάστασης

Το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε τη σύλληψη 41 ατόμων με φερόμενους δεσμούς με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, στο πλαίσιο ενίσχυσης της ασφάλειας και αντιμετώπισης πιθανών απειλών.
Επίθεση στη Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός στρατός: Καλεί σε εκκένωση χωριών στο νότιο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε ξανά τους κατοίκους χωριών στο νότιο Λίβανο να απομακρυνθούν επειγόντως, λόγω σχεδιαζόμενων επιθέσεων κατά της Χεζμπολάχ, καταγγέλλοντας παραβίαση της εκεχειρίας από την οργάνωση.