ΓΔ: 2069.6 0.80% Τζίρος: 201.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
Φωτογραφία Shutterstock

Για νέα θητεία ετοιμάζεται ο Πούτιν αν υπερψηφιστούν οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις

Η Ρωσία θα διενεργήσει δημοψήφισμα από 25 Ιουνίου ως 1η Ιουλίου επί των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, περιλαμβανομένης μιας τροποποίησης επιτρέπει στον Πούτιν να διεκδικήσει δύο ακόμη θητείες ως πρόεδρος.

O Βλαντίμιρ Πούτιν θα εξετάσει να είναι υποψήφιος για νέα προεδρική θητεία αν οι ρώσοι πολίτες εγκρίνουν τις συνταγματικές αλλαγές που θα του επέτρεπαν να το πράξει, μετέδωσαν σήμερα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα συνέντευξή του.

Η Ρωσία θα διενεργήσει δημοψήφισμα από τις 25 Ιουνίου ως την 1η Ιουλίου επί των προτεινόμενων συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, περιλαμβανομένης μιας τροποποίησης που θα επέτρεπε στον Πούτιν να διεκδικήσει δύο ακόμη εξαετείς θητείες ως πρόεδρος όταν λήξει η παρούσα θητεία του το 2024.

Οι αντίπαλοί του υποστηρίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι έτσι σχεδιασμένες ώστε να επιτρέψουν στον Πούτιν να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2036 και ότι συνιστούν συνταγματικό πραξικόπημα.

Το Κρεμλίνο λέει ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για να ενισχύσουν τον ρόλο του κοινοβουλίου και να βελτιώσουν την κοινωνική πολιτική και την δημόσια διοίκηση.

«Δεν αποκλείω την πιθανότητα να είμαι υποψήφιος, αν αυτή η επιλογή προκύψει από το Σύνταγμα. Θα δούμε», είπε ο Πούτιν σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση που προβλήθηκε πρώτα στη ρωσική Άπω Ανατολή προτού προβληθεί στη δυτική Ρωσία. «Δεν έχω αποφασίσει ακόμη τίποτα για τον εαυτό μου», πρόσθεσε ο Πούτιν.

Οι μεταρρυθμίσεις για τις οποίες θα κληθούν να ψηφίσουν οι Ρώσοι, έχουν ήδη εγκριθεί από την Βουλή και το Συνταγματικό Δικαστήριο και θα μηδενίσουν το κοντέρ στην προεδρική θητεία του Πούτιν.

Υπό τους παρόντες συνταγματικούς περιορισμούς ο Πούτιν δεν μπορεί να διεκδικήσει νέα θητεία. Οι συνταγματικές αλλαγές αναμένεται ότι θα υπερψηφιστούν.

Ο Πούτιν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία επί δύο δεκαετίες και είναι 67 ετών, υπαινίχτηκε ότι η αναζήτηση ενός υποψηφίου διαδόχου του θα μπορούσε να προκαλέσει αποδιοργάνωση, αν δεν είναι ο ίδιος και πάλι υποψήφιος.

«Αν δεν συμβεί αυτό, τότε σε περίπου δύο χρόνια--και αυτό το γνωρίζω εμπειρικά--ο φυσιολογικός ρυθμός εργασίας για πολλούς τομείς της κυβέρνησης θα αντικατασταθεί από μια αναζήτηση για πιθανούς διαδόχους. Θα πρέπει να εργαζόμαστε, όχι να αναζητούμε διαδόχους», δήλωσε ο πρόεδρος, σύμφωνα με το Interfax.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Πρώτη αναφορά επίθεσης drone σε πόλη της Σιβηρίας

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτέθηκαν σε βιομηχανική εγκατάσταση στο Τιούμεν της Σιβηρίας, με τις αρχές να ανακοινώνουν τον εντοπισμό και εξουδετέρωση τριών drones. Η Ουκρανία δεν έχει αναλάβει ευθύνη για το περιστατικό.
Σημαίες Ινδίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ρωσίας-Ινδίας ξεκίνησαν στο Ρατζαστάν

Η Ρωσία και η Ινδία ξεκίνησαν στο Ρατζαστάν τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις "Indra 2025", με στόχο τη βελτίωση της συνεργασίας σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις. Οι ασκήσεις θα διαρκέσουν έως τις 15 Οκτωβρίου.
Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Ουκρανικό drone έπεσε κοντά σε πυρηνικό σταθμό χωρίς ζημιές

Η ρωσική Rosenergoatom ανακοίνωσε κατάρριψη ουκρανικού drone που αποπειράθηκε να πλήξει τον πυρηνικό σταθμό Νοβοβαρόνεζ στο Βαρόνεζ. Δεν σημειώθηκαν ζημιές ή τραυματισμοί, ούτε αλλαγές στα επίπεδα ραδιενέργειας.
Πύραυλος Tomahawk σύστημα
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Αναμένουμε διευκρινίσεις για πιθανική προμήθεια Τόμαχοκ στην Ουκρανία

Η Ρωσία ζήτησε εξηγήσεις από τις ΗΠΑ σχετικά με ενδεχόμενη αποστολή πυραύλων Τόμαχοκ στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές. Ο Τραμπ είπε ότι θέλει να γνωρίζει τα σχέδια της Ουκρανίας πριν αποφασίσει.
Πόλεμος Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Η Μόσχα ανέκοψε 210 ουκρανικά drones σε μαζική επίθεση Κιέβου

Η Ρωσία δήλωσε ότι αναχαίτισε 210 ουκρανικά drones σε μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις του Κιέβου από το 2022, εξουδετερώνοντας κυρίως πάνω από το Κουρσκ και το Μπέλγκοροντ, καθώς και 16 drones στη Μαύρη Θάλασσα σήμερα το πρωί.