ΓΔ: 2697.53 -1.49% Τζίρος: 194.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:31:40
Μνημείο Αζαντί Ιράν

Η Τεχεράνη αρνείται να εφαρμόσει πολιτικές υπό απειλές και εκβιασμούς

Ο Γκολμαχοσέιν Μοχσενί Ετζεϊ τόνισε πως το Ιράν παραμένει ανοικτό σε διάλογο με τις ΗΠΑ, αποκλείοντας ωστόσο κάθε πολιτική που επιβάλλεται με απειλές, εν μέσω αδιεξόδου στις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Ο επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας στο Ιράν, Γκολμαχοσέιν Μοχσενί Ετζεϊ, δήλωσε ότι η Τεχεράνη παραμένει ανοικτή σε διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, απορρίπτοντας ωστόσο κάθε πολιτική που θα μπορούσε να «επιβληθεί» μέσω απειλών. Η τοποθέτησή του έρχεται σε μια περίοδο έντονου αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών, που επιδιώκουν μια βιώσιμη λύση για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία δεν απέφυγε ποτέ τις διαπραγματεύσεις (...) αλλά δεν θα δεχθούμε βεβαίως να μας επιβάλει κάποιος» μια πολιτική, ανέφερε ο Ετζεϊ σε βίντεο που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της δικαστικής εξουσίας Mizan Online. Υπογράμμισε επίσης ότι «δεν εγκρίνουμε με κανέναν τρόπο τον πόλεμο, δεν θέλουμε τον πόλεμο, δεν θέλουμε να συνεχιστεί».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ότι οι Ιρανοί «καλά θα κάνουν να βάλουν μυαλό και γρήγορα!», εντείνοντας τη ρητορική αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ο Ετζεϊ απάντησε πως το Ιράν «δεν είναι σε καμία περίπτωση διατεθειμένο να αποκηρύξει τις αρχές και τις αξίες του απέναντι σε αυτόν τον κακόβουλο εχθρό προκειμένου να αποφύγει τον πόλεμο ή να αποτρέψει τη συνέχισή του».

Οι επιπτώσεις του πολέμου και η διεθνής οικονομία

Η σύγκρουση, που ξέσπασε στις 28 Φεβρουαρίου με την επίθεση Ισραήλ και ΗΠΑ κατά της Τεχεράνης, έχει προκαλέσει χιλιάδες θανάτους, κυρίως στο Ιράν και στον Λίβανο. Οι εξελίξεις αυτές έχουν πλήξει σοβαρά την παγκόσμια οικονομία, με τις αγορές ενέργειας να καταγράφουν έντονες διακυμάνσεις.

Παρά την κατάπαυση πυρός από τις 8 Απριλίου, η Ουάσινγκτον έχει επιβάλει αποκλεισμό στα ιρανικά λιμάνια, ως απάντηση στον αποκλεισμό των στενών του Ορμούζ από την Τεχεράνη. Από τα στενά αυτά διέρχεται περίπου το ένα πέμπτο των παγκόσμιων αποθεμάτων υδρογονανθράκων, γεγονός που εντείνει την ανησυχία στις διεθνείς αγορές.

Ο Ετζεϊ εκτίμησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν «εξασφάλισαν τίποτα» από τον πόλεμο, επαναλαμβάνοντας πως η Τεχεράνη «δεν θα υποχωρήσει» στις διαπραγματεύσεις. Η στάση αυτή αναδεικνύει την πρόθεση του Ιράν να παραμείνει σταθερό στις θέσεις του, παρά τις πιέσεις που δέχεται σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μοτζτάμπα Χαμενεΐ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη Μέση Ανατολή, δηλώνει ο Χαμενεΐ

Ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ τελικά θα αποχωρήσουν από τη Μέση Ανατολή μετά τα «οδυνηρά πλήγματα» που δέχθηκαν στα Στενά του Ορμούζ, σύμφωνα με ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την ιρανική κρατική τηλεόραση.
Αμπάς Αραγτσί, Ιρανός διπλωμάτης
ΔΙΕΘΝΗ

Χωριστές συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν με διαμεσολαβητές σήμερα ή αύριο

Καταριανοί διαμεσολαβητές θα έχουν ξεχωριστές συνομιλίες με τον Ιρανό ΥΠΕΞ Αραγτσί και Αμερικανούς αξιωματούχους στη Νέα Υόρκη, επικεντρωμένες σε νέα εκδοχή ιρανικής πρότασης, σύμφωνα με αξιωματούχο που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Να μην προσπαθούν τα πλοία να κάνουν παράνομες διαδρομές στο Ορμούζ

Το Ιράν προειδοποιεί τα εμπορικά πλοία πως η διέλευση από το Στενό του Ορμούζ μέσω «παράνομων» διαδρομών φέρει σοβαρές συνέπειες και περιορισμούς, τονίζοντας τη σημασία της ασφάλειας στη στρατηγική αυτή θαλάσσια οδό.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Απέρριψε την πρόταση του Ιράν για το στενό του Ορμούζ

Ο Τραμπ απέρριψε πρόταση του Ιράν για επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ και τερματισμό των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ βγαίνουν κερδισμένες.