ΓΔ: 2492.71 1.49% Τζίρος: 263.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σφύρα δικαστηρίου

Η Purdue Pharma καταδικάζεται για τον ρόλο της στην κρίση οπιοειδών στις ΗΠΑ

Η Purdue Pharma κρίθηκε ένοχη για την κρίση οπιοειδών στις ΗΠΑ, προτού εφαρμοστεί το σχέδιο πτώχευσής της. Πρέπει να πληρώσει πάνω από 8 δισ. δολάρια, ενώ η νέα Knoa Pharma θα αναλάβει την αντιμετώπιση της κρίσης.

Δικαστήριο στην πολιτεία Νιου Τζέρζι έκρινε ένοχη την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Purdue Pharma, που θεωρείται πως πυροδότησε την κρίση των οπιοειδών στις ΗΠΑ. Η απόφαση εκδόθηκε σε ποινική δίκη η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο πτώχευσης της εταιρείας.

Ο άλλοτε κολοσσός της φαρμακοβιομηχανίας, που ανήκε στην οικογένεια Σάκλερ, κατηγορήθηκε ότι προώθησε το ισχυρό αναλγητικό OxyContin αποκρύπτοντας τον υψηλό κίνδυνο εθισμού. 

Παράλληλα, φέρεται να μοίραζε δωροδοκίες σε γιατρούς, πρακτικές που απέφεραν τζίρο δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με το σχέδιο πτώχευσης, η Purdue Pharma θα καταβάλει πάνω από 8 δισ. δολάρια σε πρόστιμα και επανορθώσεις. 

Η εταιρεία αναμένεται να εκκαθαριστεί και να διαλυθεί έως την 1η Μαΐου, ενώ ένα νέο ανεξάρτητο σχήμα, η Knoa Pharma, θα αναλάβει τους πόρους και την τεχνογνωσία της, με στόχο την αντιμετώπιση «της κρίσης των οπιοειδών».

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, η δικάστρια Μάντελιν Κοξ Αρλίο άκουσε για έξι ώρες καταθέσεις θυμάτων και οικογενειών τους. Ζήτησε από τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου, Στιβ Μίλερ, να ζητήσει δημόσια συγγνώμη, ενώ κάλεσε το κοινό να σταθεί όρθιο καθώς διάβαζε τα ονόματα περισσότερων από 200 θυμάτων.

«Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι στατιστικές σε επιδημιολογική μελέτη», δήλωσε η δικαστικός, υπογραμμίζοντας ότι οι «συνταρακτικές» ιστορίες τους «πρέπει να ακουστούν». 

Πρόσθεσε επίσης ότι το αμερικανικό κράτος «απέτυχε» να προστατεύσει τον πληθυσμό από πρακτικές «με κίνητρο την απληστία» της εταιρείας, συγκρίνοντας τις τακτικές της με εκείνες «εγκληματικής οργάνωσης».

Παρά τις εκκλήσεις θυμάτων για ακύρωση της συμφωνίας και ποινικές διώξεις κατά μελών της οικογένειας Σάκλερ, η πρόεδρος του δικαστηρίου έκρινε πως η συγκεκριμένη λύση ήταν «η καλύτερη» δυνατή. 

Ζήτησε δε από τους δικηγόρους που διαχειρίζονται την πτωχευτική διαδικασία να τηρήσουν τις «υποσχέσεις» τους για την καταβολή των αποζημιώσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), σχεδόν 727.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις ΗΠΑ μεταξύ 1999 και 2022 από υπερβολική δόση οπιοειδών, είτε μέσω συνταγογραφημένων φαρμάκων είτε παράνομων ουσιών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ηλιοβασίλεμα σε πόλη
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ρεκόρ καύσωνα πλήττει τη χώρα

Κύμα ακραίας ζέστης που έσπασε ρεκόρ στις δυτικές ΗΠΑ εξαπλώνεται ανατολικά, θέτοντας σε συναγερμό σχεδόν 100 εκατ. Αμερικανούς. Πόλεις όπως Νέα Υόρκη, Βοστόνη, Φιλαδέλφεια και Ουάσιγκτον αντιμετωπίζουν υψηλές θερμοκρασίες.
Θερμόμετρο υψηλής θερμοκρασίας
ΔΙΕΘΝΗ

Δεκαεννέα θάνατοι στο Νιου Τζέρζι αποδίδονται στον καύσωνα στις ΗΠΑ

Στη Νιου Τζέρζι, ο καύσωνας προκάλεσε τουλάχιστον 19 θανάτους σύμφωνα με τον αρμόδιο επίτροπο υγείας. Πολλοί βρέθηκαν χωρίς κλιματισμό, είτε σε σπίτια, είτε έξω, είτε μέσα σε σταθμευμένα οχήματα.
Ηλιοβασίλεμα σε πόλη
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Έρχεται κύμα καύσωνα στη χώρα από τα μέσα της εβδομάδας

Ένα επικίνδυνο κύμα καύσωνα θα καλύψει τα δύο τρίτα των ΗΠΑ αυτήν την εβδομάδα, απειλώντας το Μουντιάλ και τους εορτασμούς για τα 250 χρόνια ανεξαρτησίας, με θερμοκρασίες που αναμένεται να ξεπεράσουν τους 40°C λόγω έντονης υγρασίας.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μεχμέτ Οζ: Εντυπωσιακή η υγεία του Τραμπ, δηλώνει ο γιατρός

Ο Μεχμέτ Οζ επαίνεσε την καλή υγεία του προέδρου Τραμπ, απορρίπτοντας αμφιβολίες λόγω των συχνών ιατρικών εξετάσεων, οι οποίες είναι περισσότερες από των προκατόχων του. Ο Τραμπ έχει εξεταστεί τέσσερις φορές από το 2024.
Κτίριο ΠΟΥ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ, Μεξικό, Καναδάς: Κοινές ενέργειες κατά του Έμπολα για πολίτες και επισκέπτες

Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Μεξικό ανακοίνωσαν ταξιδιωτικούς περιορισμούς για αφρικανικές χώρες που πλήττονται από τον Έμπολα, επιδιώκοντας να προστατεύσουν πολίτες και επισκέπτες στη διάρκεια του Μουντιάλ. Τα μέτρα δεν διευκρινίζονται.
Υπουργείο Εξωτερικών ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Δεν θα επιτραπεί είσοδος κρούσματος Έμπολα, λέει ο ΥΠΕΞ

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως θα δημιουργήσουν κέντρο καραντίνας στην Κένυα για να αποτρέψουν εισαγωγή κρουσμάτων Έμπολα, ενώ λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ώστε κανένας ασθενής να μην εισέλθει στη χώρα λόγω της επιδημίας στο Κονγκό.