ΓΔ: 2449.29 -0.10% Τζίρος: 260.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σημαίες Ευρωπαϊκής Ένωσης

Μαυροβούνιο: Σημαντική πρόοδος στην πορεία προς την ΕΕ

Η ΕΕ ενέκρινε τη σύσταση Εργασιακής Ομάδας για τη Συνθήκη Προσχώρησης Μαυροβουνίου, γεγονός που αποτελεί σημαντικό βήμα για την ένταξή του. Η Κύπρος, με την προεδρία του Συμβουλίου, στηρίζει ενεργά το Μαυροβούνιο στην ευρωπαϊκή του πορεία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε τη σύσταση Ειδικής Εργασιακής Ομάδας για την κατάρτιση της Συνθήκης Προσχώρησης του Μαυροβουνίου, σηματοδοτώντας ένα καθοριστικό βήμα στην πορεία της χώρας προς την ένταξη στην ΕΕ.

«Συγχαρητήρια στο Μαυροβούνιο. Σήμερα κάναμε ένα μεγάλο βήμα προς την ένταξή σας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η απόφαση για τη σύσταση της Εργασιακής Ομάδας για την κατάρτιση της νέας Συνθήκης Προσχώρησης αποτελεί σημαντικό ορόσημο», αναφέρει με μήνυμά του στην πλατφόρμα «Χ» ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα.

Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με ανακοινώσεις ευρωπαϊκών θεσμών, αποστέλλει σαφές μήνυμα ότι η προοπτική ένταξης παραμένει ρεαλιστική και εφικτή για τις υποψήφιες χώρες. Παράλληλα, η Κύπρος, η οποία ασκεί την εξάμηνη Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, επισημαίνει ότι η διεύρυνση αποτελεί βασική της προτεραιότητα.

Σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα «Χ», η κυπριακή Προεδρία σημειώνει πως «παραμένουμε δεσμευμένοι να υποστηρίζουμε το #Μαυροβούνιο στην πορεία του προς την πλήρη ένταξη στην ΕΕ», υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνέχειας στις μεταρρυθμίσεις και της στενής συνεργασίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαργαρίτης Σχοινάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχοινάς: Η ευελιξία δεν πρέπει να μειώσει την ενότητα της Ευρώπης

Ο Μ. Σχοινάς τόνισε στο Συμβούλιο Υπουργών στο Λουξεμβούργο τη σημασία διατήρησης μιας ισχυρής, πραγματικά κοινής ΚΑΠ μετά το 2028, με επαρκείς πόρους και ευρωπαϊκή στήριξη και προσανατολισμό.
Νίκος Παπανδρέου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπανδρέου: Κρίσιμη ψηφοφορία για το μέλλον του ψηφιακού ευρώ

Ο Εισηγητής - διαπραγματευτής εκ μέρους των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), Νίκος Παπανδρέου χαρακτηρίζει κομβική την ψηφοφορία για το ψηφιακό ευρώ, τονίζοντας ότι θα ενισχύσει τη νομισματική ανεξαρτησία και τις πληρωμές στην ΕΕ.
Σημαία Ηνωμένου Βασιλείου
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανοί: 2 στους 3 θεωρούν αρνητικό το Brexit, 10 χρόνια μετά

Σχεδόν τα δύο τρίτα των Βρετανών πιστεύουν πως το Brexit είχε αρνητικό αντίκτυπο στη χώρα, αυξάνοντας το κόστος ζωής και πλήττοντας την οικονομία, ενώ η πλειοψηφία θεωρεί ότι ήταν λάθος η αποχώρηση από την ΕΕ, σύμφωνα με έρευνα του ECFR.
Σεργκέι Λαβρόφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Λαβρόφ: Η Ρωσία δεν θεωρεί την ΕΕ εταίρο για διαπραγματεύσεις στην Ουκρανία

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε την ΕΕ ως εταίρο σε συνομιλίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν πραγματικές διαπραγματεύσεις και στηρίζουν το καθεστώς Ζελένσκι για τη συνέχιση της σύγκρουσης.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Βολοντιμίρ Ζελένσκι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη με Ζελένσκι στις Βρυξέλλες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι πριν τη Σύνοδο στις Βρυξέλλες. Επαναβεβαίωσε τη στήριξη της Ελλάδας και τόνισε την ανάγκη να μην επεκταθούν οι συγκρούσεις, αναφερόμενος στο drone στη Λευκάδα.
Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστριακός καγκελάριος: Η ΕΕ να επαναρχίσει διαπραγματεύσεις με Πούτιν

Ο Καγκελάριος της Αυστρίας, Κρίστιαν Στόκερ, δήλωσε στους Financial Times ότι η ΕΕ πρέπει να αξιοποιήσει τη δυναμική των ειρηνευτικών συνομιλιών για την Ουκρανία και να προωθήσει διαπραγματεύσεις με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.