ΓΔ: 2589.09 -2.06% Τζίρος: 209.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:42:38
Αστυνομική κορδέλα Τουρκία
Σκηνή αστυνομικού αποκλεισμού στην Τουρκία με κορδέλα και αστυνομικούς μπροστά σε κτίριο.

Τουρκία: Προφυλάκιση πρώην κυβερνήτη για υπόθεση εξαφάνισης φοιτήτριας

Τουρκικό δικαστήριο προφυλάκισε πρώην κυβερνήτη της Τούντζελι ως ύποπτο για συγκάλυψη ευθυνών του γιου του στην εξαφάνιση και πιθανή δολοφονία φοιτήτριας το 2020, σύμφωνα με το Anadolu.

Σε μια υπόθεση που συγκλονίζει την Τουρκία, τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε την προφυλάκιση του πρώην κυβερνήτη της ανατολικής επαρχίας Τούντζελι, ο οποίος θεωρείται ύποπτος για συγκάλυψη της ευθύνης του γιου του στην εξαφάνιση και πιθανή δολοφονία φοιτήτριας πριν από έξι χρόνια, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Ο Τουντζάι Σονέλ, που συνελήφθη αργά χθες, αντιμετωπίζει κατηγορίες για «καταστροφή, απόκρυψη ή αλλοίωση αποδεικτικών στοιχείων εγκλήματος» στην υπόθεση της Γκιουλιστάν Ντόκου, η οποία αγνοείται από τις 5 Ιανουαρίου 2020, όταν ο Σονέλ ήταν κυβερνήτης της επαρχίας.

Ο Σονέλ, κυβερνήτης της Τούντζελι από το 2017 έως το 2020, είχε συμμετάσχει στις πρώτες έρευνες μετά την εξαφάνιση της φοιτήτριας. Οι έρευνες, που είχαν μείνει στάσιμες για χρόνια, αναζωπυρώθηκαν μετά από κατάθεση ανώνυμου μάρτυρα, ο οποίος οδήγησε τις αρχές στην υποψία σεξουαλικής επίθεσης και δολοφονίας.

Από τις 14 Απριλίου έχουν συλληφθεί δεκαπέντε ύποπτοι, μεταξύ των οποίων και ο γιος του πρώην κυβερνήτη, Μουσταφά Τουρκάι Σονέλ. Ο τελευταίος φέρεται να επιτέθηκε σεξουαλικά στη φοιτήτρια την εβδομάδα πριν από την εξαφάνισή της και στη συνέχεια να τη δολοφόνησε.

Σύμφωνα με τις αρχές, ο γιος του πρώην κυβερνήτη ζήτησε από τον σωματοφύλακα του πατέρα του να ξεφορτωθεί τη σορό της κοπέλας. Προφυλακίστηκε την Κυριακή με κατηγορίες για «εκ προθέσεως ανθρωποκτονία» και «σεξουαλική επίθεση».

Παράλληλα, συνελήφθη αστυνομικός που φέρεται να διέγραψε δεδομένα από την κάρτα SIM της τότε 21χρονης φοιτήτριας. Ερευνητές εξετάζουν επίσης την εμπλοκή πρώην αρχιάτρου νοσοκομείου στο Τούντζελι, ο οποίος φέρεται να διέγραψε φάκελο ιατρικής εισαγωγής που αποδείκνυε ότι η φοιτήτρια είχε υποβληθεί σε εξετάσεις λίγες ημέρες πριν εξαφανιστεί.

Η υπόθεση έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία, αλλά και στις φεμινιστικές οργανώσεις, που καταγγέλλουν συγκάλυψη από τις αρχές.

«Προστατεύετε τους δολοφόνους εδώ και έξι χρόνια. Θα λογοδοτήσετε στο όνομα της Γκιουλιστάν!» δήλωσε η οργάνωση "Θα σταματήσουμε τις γυναικοκτονίες", η οποία έχει πραγματοποιήσει συγκεντρώσεις σε πολλές τουρκικές πόλεις τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με την ίδια οργάνωση, 294 γυναίκες δολοφονήθηκαν από άνδρες στην Τουρκία το 2025, ενώ άλλες 297 έχασαν τη ζωή τους υπό ύποπτες συνθήκες. Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Ακίν Γκιουρλέκ δεσμεύτηκε ότι «η έρευνα θα διεξαχθεί μέχρι τέλους με αποφασιστικότητα, όποιες και αν είναι οι συνέπειες».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άποψη Κωνσταντινούπολης
ΔΙΕΘΝΗ

Παραιτήσεις στην οικονομική διοίκηση Τουρκίας λόγω σκανδάλου κεφαλαίων

Κλυδωνισμοί στην τουρκική οικονομική διοίκηση μετά το σκάνδαλο με τα funds, καθώς παραιτήθηκαν ο πρόεδρος της SPK, Μαχμούτ Σουττσού, και ο υφυπουργός Οικονομικών Οσμάν Τσελίκ, λόγω ερευνών και προσωπικών λόγων.
Άποψη Κωνσταντινούπολης
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Διώκονται δημοσιογράφοι για σκάνδαλο επενδυτικών κεφαλαίων

Διώξεις κατά δημοσιογράφων για το σκάνδαλο επενδυτικών κεφαλαίων προκαλούν αντιδράσεις για τον περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου, ενώ αποκαλύπτεται ότι 214 πρόσωπα αποκόμισαν σχεδόν 3,5 δισ. ευρώ.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: 19 μήνες φυλακή για τον κωμικό Ντενίζ Γκεκτάς λόγω «εξύβρισης»

Ο Τούρκος κωμικός Ντενίζ Γκεκτάς καταδικάστηκε σε 19 μήνες φυλάκιση για εξύβριση του προέδρου, αλλά αφέθηκε ελεύθερος μέχρι την έφεση, ενώ απαλλάχθηκε από την κατηγορία του εγκωμιασμού εγκλήματος.
Άποψη Κωνσταντινούπολης
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Οικονομικό σκάνδαλο με 45 συλλήψεις προκαλεί αναταραχή

Στην Τουρκία συνελήφθησαν 45 άτομα για σκάνδαλο επενδυτικών κεφαλαίων, ενώ ξεκίνησαν νομικές διαδικασίες κατά 76 υπόπτων. Κατασχέθηκαν περιουσιακά στοιχεία υπόπτων και συγγενών τους. Ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε φήμες παραίτησης.
Περιπολικό ΕΛΑΣ κοντά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

25χρονος καταζητούμενος στην Τουρκία συνελήφθη στον Πειραιά

Ένας 25χρονος Τούρκος συνελήφθη στον Πειραιά από αστυνομικούς της ΓΑΔΑ, καθώς εκκρεμούσε ένταλμα από τις τουρκικές Αρχές. Κατηγορείται για ληστείες, κλοπές και άλλα αδικήματα που διέπραξε από το 2017. Οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη 34χρονου Τούρκου στην Αθήνα με Ερυθρά Αγγελία της Interpol

Στη σύλληψη 34χρονου Τούρκου, καταζητούμενου διεθνώς από τις τουρκικές Αρχές για διακεκριμένη κλοπή και παρεμπόδιση δημοσίου συμφέροντος, προχώρησαν οι αστυνομικοί χθες το μεσημέρι σε περιοχή της Αθήνας.