ΓΔ: 2266.42 -1.26% Τζίρος: 288.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Τσαβούσογλου: Δεν μας ανησυχεί η συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας για ΑΟΖ

Η Τουρκία δεν ανησυχεί για την συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας για τον καθορισμό ΑΟΖ, καθώς δεν περιλαμβάνει την Ανατολική Μεσόγειο ή το Αιγαίο Πέλαγος, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Η Τουρκία δεν ανησυχεί για την συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας για τον καθορισμό ΑΟΖ, καθώς δεν περιλαμβάνει την Ανατολική Μεσόγειο ή το Αιγαίο Πέλαγος, όπου η Τουρκία έχει ακτές δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μιλώντας στην εφημερίδα Daily Sabah ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι η εν λόγω συμφωνία «αποδεικνύει την εγκυρότητα των επιχειρημάτων της Άγκυρας σχετικά με τις θαλάσσιες συμφωνίες. Η Ελλάδα απαιτεί όλα τα νησιά, οι νησίδες και οι βράχοι να αντιμετωπίζονται ως ηπειρωτική χώρα, αλλά στη συμφωνία της με την Ιταλία δέχτηκε το επιχείρημα της Τουρκίας», επεσήμανε.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό NTV ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στο θέμα της μετατροπής της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί λέγοντας ότι «είναι ζήτημα εθνικής κυριαρχίας της Τουρκίας»

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Αγιά Σοφία δεν είναι θέμα άλλων χωρών κόσμου. Είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας μας. Μετά την Άλωση έγινε Οθωμανική ιδιοκτησία. Μετά πέρασε σε ιδιοκτησία του Βακουφίου (ιδρύματος) και το 1962 πάρθηκε μια απόφαση πως μπορεί να είναι τζαμί. 567 χρόνια μετά την Άλωση είναι περίεργο να συζητούν κάποιοι σε ποιον ανήκει η Αγία Σοφία και η Κωνσταντινούπολη… Στις 2 Ιουλίου το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφασίσει και εμείς θα αποφασίσουμε σύμφωνα με την εθνική μας κυριαρχία. Θα κάνουμε ό,τι πει ο λαός μας και το δικαστήριο».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πάυλος Μαρινάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: Για εσωτερική κατανάλωση οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας

Ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε πως οι μονομερείς εθνικές κινήσεις δεν έχουν αξία διεθνούς δικαίου και πως η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στον σεβασμό και την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου. Σχετικά με το drone στη Λευκάδα, αναμένονται έρευνες.
Λογότυπο ΠΑΣΟΚ νύχτα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωβουλευτές ΠΑΣΟΚ ζητούν κυρώσεις στην Τουρκία για προσβολή δικαιωμάτων Ελλάδας-Κύπρου

Κυρώσεις σε Τούρκους κυβερνητικούς ζητούν οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ αν περάσει νομοσχέδιο για τουρκική θαλάσσια δικαιοδοσία σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, που παραβιάζει δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου.
Γιώργος Γεραπετρίτης στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Άμεση λύση για τους Έλληνες με τη σημαία στην Αγία Σοφία

Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι το ζήτημα της κράτησης δύο Ελλήνων στην Τουρκία θα λυθεί σύντομα. Το Προξενείο παρέχει υποστήριξη κι επικοινωνεί μαζί τους και με τους δικηγόρους τους. Οι πολίτες είναι καλά στην υγεία τους.
Σημαίες Ελλάδας Γαλλίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γαλλία: Η στήριξη του Μακρόν στην Ελλάδα δεν στρέφεται κατά Τουρκίας

Ο εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ διευκρίνισε ότι η δήλωση Μακρόν για στήριξη της Ελλάδας δεν στοχεύει κάποια συγκεκριμένη χώρα. Υπενθύμισε πως η Γαλλία είχε δείξει αλληλεγγύη στην Τουρκία μετά το χτύπημα από το Ιράν.
Πολεμικά πλοία ασκήσεων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοινή άσκηση Πολεμικής Αεροπορίας με την Ιταλική ΠΑ

Συνεκπαίδευση Πολεμικής Αεροπορίας Ελλάδας και Ιταλίας πραγματοποιήθηκε στις 23 και 30 Απριλίου 2026 στα FIR Αθήνας και Ρώμης με F-16, Rafale, EF-2000 και F-35, ενισχύοντας την επιχειρησιακή συνεργασία και ετοιμότητα.
ΟΗΕ σημαίες εξωτερικά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα στον ΟΗΕ: Ο όρος «Τουρκικά Στενά» αντίθετος με τη Σύμβαση Μοντρέ

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη θαλάσσια ασφάλεια, η Ελλάδα απάντησε στη δήλωση του Τούρκου αντιπροσώπου, που αναφέρθηκε στα «Τουρκικά Στενά» και στη Σύμβαση του Μοντρέ για τη ρύθμισή τους.