ΓΔ: 2309.1 1.50% Τζίρος: 365.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια ομιλίας σε επίσημη εκδήλωση στις ΗΠΑ.

Τραμπ: Εντολή πληρωμής ελεγκτών ασφαλείας εν μέσω κρίσης στα αεροδρόμια

Ο Τραμπ ανακοίνωσε πως έδωσε εντολή για πληρωμή των μισθών των υπαλλήλων ασφάλειας αεροδρομίων εν μέσω δημοσιονομικής παράλυσης, κατηγορώντας τους δημοκρατικούς για «χάος» και δεσμεύτηκε για εκτελεστικό διάταγμα ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στον νέο επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας (DHS) να προχωρήσει στην καταβολή των μισθών των ομοσπονδιακών λειτουργών που είναι υπεύθυνοι για τους ελέγχους ασφαλείας στα αμερικανικά αεροδρόμια

Η απόφαση έρχεται καθώς οι ουρές αναμονής έχουν γίνει τεράστιες, εξαιτίας της μερικής δημοσιονομικής παράλυσης.

Ο αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε μέσω Truth Social τους δημοκρατικούς ότι έχουν προκαλέσει «χάος» και πρόσθεσε πως θα υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα για την αναγκαστική καταβολή των μισθών των αστυνομικών της υπηρεσίας ασφάλειας των μεταφορών (TSA), οι οποίοι εργάζονται απλήρωτοι εδώ και εβδομάδες.

Από τις 14 Φεβρουαρίου, η χρηματοδότηση του DHS, στο οποίο υπάγεται η TSA, έχει παγώσει λόγω της διένεξης μεταξύ δημοκρατικών και ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο σχετικά με τις πρακτικές της αστυνομίας μετανάστευσης (ICE), οι οποίες επικρίνονται έντονα από την αντιπολίτευση και όχι μόνο.

Η κατάσταση αυτή έχει εμποδίσει την καταβολή μισθών στους εργαζόμενους της TSA, με αποτέλεσμα την αύξηση απουσιών και παραιτήσεων και τη σημαντική μείωση του διαθέσιμου προσωπικού.

Ενίσχυση στα αεροδρόμια και πολιτική αντιπαράθεση

Σε μια χώρα όπου τα αεροπορικά ταξίδια είναι καθημερινή πραγματικότητα, οι εικόνες με τεράστιες ουρές αναμονής στα σημεία ελέγχου ασφαλείας έχουν γίνει πρωτοσέλιδο στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Οι καθυστερήσεις στους ελέγχους έχουν προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στο επιβατικό κοινό και πιέσεις προς την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έστειλε από τη Δευτέρα πράκτορες της υπηρεσίας μετανάστευσης (ICE) σε περισσότερα από δώδεκα αεροδρόμια, προκειμένου να συνδράμουν το προσωπικό της TSA και να μειωθούν οι ουρές. Ωστόσο, η κατάσταση δεν δείχνει να βελτιώνεται ουσιαστικά.

«Επειδή οι δημοκρατικοί δημιούργησαν απερίσκεπτα αληθινή εθνική κρίση, χρησιμοποιώ τις εξουσίες που μου δίνει ο νόμος για να προστατεύσω τη σπουδαία χώρα μας, όπως θα κάνω πάντα!», ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος, αναγγέλλοντας την πρόθεσή του να υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα.

Ο αρχηγός του κράτους δεν διευκρίνισε ποιο νομικό εργαλείο θα αξιοποιηθεί ώστε να παρακαμφθεί το δημοσιονομικό κώλυμα και να προχωρήσει η μισθοδοσία μέσω του υπουργού Μαρκγουέιν Μάλιγκαν. «Δεν είναι εύκολο να γίνει, αλλά θα το κάνω!», υποσχέθηκε.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ δημοκρατικών και ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία για τη χρηματοδότηση του DHS παραμένουν σε αδιέξοδο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω πολιτικής και λειτουργικής κρίσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ απειλεί με αποστολή πρακτόρων ICE στα αεροδρόμια λόγω αδιεξόδου

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να στείλει πράκτορες της ομοσπονδιακής αστυνομίας μετανάστευσης στα αμερικανικά αεροδρόμια, αν οι Δημοκρατικοί δεν εγκρίνουν άμεσα τη χρηματοδότηση για την ασφάλειά τους.
Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Τα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου Ιράν θα πάνε στις ΗΠΑ

Ο Τραμπ δήλωσε ότι το εμπλουτισμένο ουράνιο του Ιράν θα μεταφερθεί στις ΗΠΑ, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν θα δοθούν οικονομικά ανταλλάγματα. Τόνισε ότι η συμφωνία με την Τεχεράνη για τον τερματισμό του πολέμου είναι κοντά.
Πινακίδα στην Τεχεράνη
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Διάψευση Τεχεράνης για μεταφορά εμπλουτισμένου ουρανίου στο εξωτερικό

Το Ιράν διέψευσε ότι θα μεταφέρει τα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου του εκτός χώρας, διαψεύδοντας δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ πως υπήρξε σχετική συμφωνία με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Έτοιμος για συνεργασία με το Ιράν για επιστροφή του ουρανίου στις ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως ΗΠΑ και Ιράν θα συνεργαστούν για την ανάκτηση του εμπλουτισμένου ουρανίου και τη μεταφορά του στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντάς το «πυρηνική σκόνη» που θα επιστραφεί άμεσα.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ αρνήθηκε τη συνδρομή του ΝΑΤΟ στα Στενά Ορμούζ

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ από το Ιράν και απέρριψε βοήθεια του ΝΑΤΟ, επικρίνοντας τους συμμάχους για αδιαφορία όταν τους χρειάστηκε, αποκαλώντας το ΝΑΤΟ «χάρτινη τίγρη» στο Truth Social.