Σε 6,6 εκατομμύρια ανέρχονται τα κρούσματα κορονοϊού παγκοσμίως με τον απολογισμό των θυμάτων να είναι 388.353 άτομα από την πανδημία που έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές στην παγκόσμια οικονομία. Σε 215 χώρες σε όλο τον κόσμο έχει καταγραφεί τουλάχιστον ένα κρούσμα, και σε 185 έχει υπάρξει τουλάχιστον ένας θάνατος. Υπάρχουν όμως και 30 χώρες που έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να αντιμετωπίσουν τον κορονοϊό και να μην έχουν θρηνήσει ούτε ένα θύμα.
Στην Ευρώπη που δέχθηκε ισχυρότατο πλήγμα από την πανδημία, δύο μικρές χώρες κατάφεραν να βάλουν τα γυαλιά στις μεγάλες δυνάμεις και έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να μην έχουν θρηνήσει ούτε ένα θύμα. Το Γιβραλτάρ με ΑΕΠ 2,93 δισ. δολάρια και τα Νησιά Φερόε με 2,69 δισ. δολάρια έχουν καταφέρει να μετρήσουν λιγότερα από 400 κρούσματα μέχρι στιγμής.
Συγκεκριμένα τα Νησιά Φερόε που αριθμούν 48.849 κατοίκους, κατάφεραν και νίκησαν τον κορονοϊό με το δημόσιο σύστημα Υγείας της χώρας να αντιδρά άμεσα και αποτελεσματικά χάρη και στην έμπνευση του Ντέμπες Κρίστιανσεν, επικεφαλής κτηνιάτρου του Εθνικού Εργαστηρίου Αναφοράς για τα ψάρια και τις ζωικές ασθένειες.
Ο επιστήμονας είχε προειδοποιήσει τις Αρχές της χώρας από τον Ιανουάριο για την ανάγκη λήψης μέτρων απέναντι στον κορονοϊό, και έλαβε την έγκριση από την κυβέρνηση να μετατρέψει ένα τεστ που υπήρχε για να ελέγχονται μολύνσεις στους σολωμούς, σε τεστ για τον εντοπισμό του νέου κορονοϊού. «Ήταν σχετικά εύκολο να προσαρμόσουμε τα τεστ για τους ανθρώπους. Αλλάξαμε μόνο μερικά από τα συστατικά. Ο ιός των ψαριών είναι μια συνηθισμένη ασθένεια, αυτή με την οποία ασχολούμαστε καθημερινά στη δουλειά μας. Για τα τεστ άλλαξα μόνο τρία συστατικά που είναι ειδικά για τον κορονοϊό», δήλωσε στον Guardian ο Κρίστιανσεν, προσθέτοντας ότι ο διαθέσιμος εξοπλισμός του επιτρέπει να κάνει έως και 1000 τεστ την ημέρα.
Το πρώτο κρούσμα στη χώρα καταγράφηκε στις 4 Μαρτίου και από τις 20 Απριλίου είχαν ανοίξει και πάλι τα σχολεία. Η κυβέρνηση εμπιστευόμενη τον κτηνίατρο δημιούργησε άμεσα υποδομές για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και έγινε δυνατό να εντοπιστούν όλες οι επαφές των κατοίκων που βρέθηκαν θετικοί και να υποβληθούν άμεσα σε τεστ, χωρίς κανέναν να μπορεί να αποφύγει την καραντίνα δυο εβδομάδων.
Το Βιετνάμ έδειξε τον τρόπο για να νικηθεί ο κορονοϊός
Με τον κορονοϊό να εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Κίνα και να εξαπλώνεται ταχύτατα, με χώρες υπερδυνάμεις να μετρούν δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, η ΝΑ Ασία που βρίσκεται μια ανάσα από την χώρα που ξεκίνησαν όλα έμοιαζε καταδικασμένη. Στις περισσότερες χώρες της περιοχής εξάλλου κυριαρχεί η φτώχεια με το δημόσιο σύστημα υγείας να βρίσκεται σε δυσμενέστερη θέση σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου.
Το Βιετνάμ των 97,27 εκατ. κατοίκων, όπου αναλογούν μόλις οκτώ γιατροί ανά 10.000 κατοίκους, μετράει μέχρι σήμερα μόλις 328 κρούσματα και κανένα νεκρό παρά το γεγονός πως συνορεύει με την Κίνα. Πώς κατάφερε όμως το Βιετνάμ με ΑΕΠ 255 δισ. δολάρια το 2019 να έχει «νικήσει» τον κορονοϊό και να βρίσκεται σε κανονικούς ρυθμούς ενώ οι ΗΠΑ μετρούν ήδη πάνω από 130.000 νεκρούς;
Η κυβέρνηση της χώρας, όπως και στην περίπτωση των Νήσων Φερόε, δεν περίμενε να υπάρξει κρούσμα για να λάβει μέτρα. Σύμφωνα με δηλώσεις του Φαμ Κουάνγκ Τάι, αναπληρωτής επικεφαλής του Τμήματος Ελέγχου Λοιμώξεων, του Εθνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Ανόι: «Δεν περιμέναμε απλώς τις οδηγίες του ΠΟΥ. Χρησιμοποιήσαμε τα στοιχεία που συλλέξαμε εντός και εκτός της χώρας και αποφασίσαμε να αναλάβουμε έγκαιρη δράση», με το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα της χώρας να επιβάλλει καραντίνα σε όλη την χώρα για τρεις εβδομάδες, ενώ έκλεισε τα σύνορα στα τέλη Μαρτίου. Σχολεία και πανεπιστήμια έμειναν κλειστά μέχρι τον Μάιο, ενώ υπήρξε ιχνηλάτηση όλων των ατόμων που ήρθαν σε επαφή με φορείς του κορονοϊού, οι οποίοι μπήκαν σε καραντίνα δυο εβδομάδων σε ειδικά κέντρα που είχαν δημιουργηθεί από την κυβέρνηση.
Παράλληλα η κυβέρνηση του Βιετνάμ πραγματοποίησε μια τεράστια εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού, δημιουργώντας ειδικούς ιστότοπους, τηλεφωνικές γραμμές και εφαρμογές για κινητό, ενώ το υπουργείο Υγείας ενημέρωνε τους πολίτες για τις τελευταίες συστάσεις μέσω SMS. Η κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε τα social media για να ενημερώσει τους πολίτες, ενώ δημιούργησε και ένα μουσικό βίντεο που παρουσίαζε στους πολίτες τα μέτρα υγιεινής που έπρεπε να ακολουθήσουν και έκανε επιτυχία στο Youtube με 48 εκατ. προβολές.
Σημαντική επιτυχία στην αντιμετώπιση του κορονοϊού σημείωσε επίσης το Μακάο που αν και θεωρείται ημιαυτόνομη επαρχία της Κίνας κατάφερε να έχει μόλις 45 κρούσματα μέχρι στιγμής χωρίς κανένα νεκρό. Η Καμπότζη με ΑΕΠ 23,8 δισ. δολάρια και πληθυσμό 16,7 εκατ. κατοίκους μετράει 125 κρούσματα και μηδέν νεκρούς, ενώ Λάος, Τιμόρ-Λέστε, Μπουτάν, και Μογγολία με συνολικό ΑΕΠ 39,43 δισ. δολάρια και 12.68 εκατ. κατοίκους δεν έχουν καταγράψει ούτε ένα νεκρό από κορονοϊό.
Καραϊβική: Η ασφαλέστερη περιοχή από τον κορονοϊό
Η επονομαζόμενη «μικρή Καραϊβική» που περιλαμβάνει τα περισσότερα από τα μικρότερα κράτη στο νησιωτικό αυτό σύμπλεγμα παρά το γεγονός πως προσπαθεί ακόμα να ανακάμψει από τους πρωτοφανείς τυφώνες του 2017, έχει καταφέρει να αναδειχθεί σε έναν από τους πιο ασφαλείς προορισμούς καθώς σε 10 κράτη, με συνολικό πληθυσμό 1,51 εκατ. κατοίκους έχουν υπάρξει μόλις 128 κρούσματα συνολικά και κανένας νεκρός.
Η περιοχή που περιλαμβάνει κράτη όπως το St. Pierre Miquelon, Anguilla, το St. Barth, τις Caribean Netherlands, Σεϋχέλλες, το Saint Kitts and Nevis, την Dominica που αποτελεί και το πλέον πολυπληθέστερο νησί σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, την St. Lucia, το St. Vincent Grenadines και την Γρενάδα με συνολικό ΑΕΠ που ανέρχεται στα 73,524 δισ. δολάρια κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τον κορονοϊό βασιζόμενες κυρίως στο υψηλό μορφωτικό επίπεδο του πληθυσμού με το οικονομικό τους σύστημα να θεωρείται αρκετά εξειδικευμένο.
Παρά το γεγονός πως η περιοχή στηρίζει την οικονομία της κατά κύριο λόγο στις σχέσεις με τις ΗΠΑ και το Μεξικό, η πανδημία δείχνει να έχει μείνει μακριά από αυτούς τους «επίγειους παραδείσους».
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, αν και το μικρό μέγεθος αυτών των οικονομιών μπορεί να τις καταστήσει ευάλωτες, διαθέτουν επίσης την ικανότητα, να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες για καινοτομία και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους.
Οι φτωχοί της Αφρικής κράτησαν μακριά την πανδημία
Αξιοσημείωτο είναι ωστόσο το γεγονός πως σε μια από τις πλέον φτωχές χώρες του πλανήτη, την Ουγκάντα με συνολικό ΑΕΠ 28 δισ. δολάρια και πληθυσμό 45,61 εκατ. κατοίκους έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής μόλις 489 κρούσματα χωρίς να έχει σημειωθεί κάποιος θάνατος.
Το μικροσκοπικό Λεσότο, η Ναμίμπια και η Ερυθρέα με συνολικό πληθυσμό 8,22 εκατ. και ΑΕΠ μόλις 24,3 δισ. δολάρια έχουν καταγράψει 66 κρούσματα.
Όσο πιο απομακρυσμένα τόσο καλύτερα
Το πιο απομακρυσμένο μέρος που έχουν καταγραφεί κρούσματα κορονοϊού είναι η Γαλλική Πολυνησία των 280.784 κατοίκων με μόλις 60 κρούσματα να έχουν καταγραφεί χωρίς να υπάρξει κάποιος θάνατος. Στην Ωκεανία, η Παπούα Νέα Γουινέα των 8,9 εκατ. κατοίκων με ΑΕΠ 24 δισ. δολάρια έχουν υπάρξει 8 κρούσματα, ενώ στα νησιά Φίτζι των 183.563 κατοίκων και 5,6 δισ. δολάρια ΑΕΠ έχουν υπάρξει 18 κρούσματα. Μόλις 20 κρούσματα έχουν υπάρξει στη Νέα Καληδονία που βρίσκεται ανατολικά της Αυστραλίας και αποτελεί από τα πιο φτωχά κράτη της Ωκεανίας.
Τα φημισμένα νησιά Φώκλαντ στα ανοιχτά της Αργεντινής των 3.471 κατοίκων έχουν καταγραφεί 13 κρούσματα όσα και στη Γροιλανδία των 56.763 κατοίκων.