Τα εμπορικά αεροσκάφη ξεκίνησαν εκ νέου, σε περιορισμένο αριθμό, τις πτήσεις τους σε ορισμένες περιοχές της Μέσης Ανατολής, με στόχο τον επαναπατρισμό ταξιδιωτών που έχουν αποκλειστεί λόγω του πολέμου. Η σύγκρουση έχει προκαλέσει την ακύρωση 19.000 πτήσεων μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες.
Η κατάσταση στην περιοχή παραμένει δύσκολη και ενδεχομένως επικίνδυνη. Το Κατάρ ανακοίνωσε ότι απέτρεψε ιρανικές επιθέσεις εναντίον του αεροδρομίου του, γεγονός που εντείνει την ανησυχία για την ασφάλεια των αερομεταφορών.
Περιορισμένες πτήσεις και εκτεταμένες ακυρώσεις
Μετά την ισραηλινό-αμερικανική επίθεση εναντίον του Ιράν και τα αντίποινα της Ισλαμικής Δημοκρατίας προς τις μοναρχίες του Κόλπου και το Ισραήλ, πολλοί εναέριοι χώροι παρέμειναν κλειστοί. Οι ακυρώσεις πτήσεων έφτασαν τις χιλιάδες, με σημαντικές επιπτώσεις στις διεθνείς αερομεταφορές.
Σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων Cirium, τουλάχιστον 19.000 πτήσεις ακυρώθηκαν από το Σάββατο έως την Τρίτη, αντιστοιχώντας περίπου στο 55% των προγραμματισμένων δρομολογίων. Υπολογίζεται ότι σχεδόν δύο εκατομμύρια επιβάτες έχουν επηρεαστεί.
Το ποσοστό ακυρώσεων ανήλθε στο 80% στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου βρίσκεται το αεροδρόμιο του Ντουμπάι (DXB), το δεύτερο μεγαλύτερο παγκοσμίως σε όγκο επιβατών. Οι διαχειρίστριες εταιρείες του DXB και του αεροδρομίου του Άμπου Ντάμπι ανακοίνωσαν «περιορισμένη» επανέναρξη πτήσεων, με ορισμένα αεροσκάφη να απογειώνονται σήμερα το πρωί, σύμφωνα με το Flightradar24.
Παρά τις μεμονωμένες αναχωρήσεις, η πλειονότητα των πτήσεων στο DXB παραμένει ακυρωμένη. Ανάμεσα στις εταιρείες που εκτελούν περιορισμένα δρομολόγια είναι οι Emirates, Aeroflot και FlyDubai. Στην Ιορδανία, η Royal Jordanian πραγματοποίησε πτήσεις μέσω νότιας διαδρομής, αποφεύγοντας τον ισραηλινό εναέριο χώρο.
Πτήσεις συνεχίζονται επίσης από τη Σαουδική Αραβία και το Ομάν, με τους εναέριους χώρους τους να χρησιμοποιούνται από διεθνείς εταιρείες για συνδέσεις Ευρώπης, Αμερικής, Ασίας και Ωκεανίας. Αντίθετα, καμία πολιτική πτήση δεν πραγματοποιήθηκε πάνω από το Ιράκ, το Κατάρ, το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, τον Λίβανο και το Ισραήλ.
Επιχειρήσεις επαναπατρισμού
Πέρα από τις εμπορικές πτήσεις, οργανώνονται ειδικά δρομολόγια για την απομάκρυνση αποκλεισμένων ταξιδιωτών. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Νοέλ Μπαρό δήλωσε ότι προετοιμάζονται ναυλώσεις πτήσεων για την ασφαλή μεταφορά ευάλωτων πολιτών, εκτιμώντας ότι περίπου 400.000 Γάλλοι βρίσκονται σε 12 χώρες που πλήττονται από τον πόλεμο.
Η Γερμανία ανακοίνωσε αποστολή αεροσκαφών στη Σαουδική Αραβία και το Ομάν για τον επαναπατρισμό τουριστών. Η TUI ξεκίνησε ήδη τη διαδικασία επιστροφής πελατών της από το Ντουμπάι, ενώ περίπου 30.000 Γερμανοί παραμένουν αποκλεισμένοι στην περιοχή.
Επαναπατρισμοί πραγματοποιούνται και από άλλες χώρες: τρία αεροσκάφη με Ιταλούς αναμένεται να προσγειωθούν στη Ρώμη και στο Μιλάνο, ενώ 318 Ρουμάνοι μεταφέρθηκαν μέσω Αιγύπτου. Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες ανέφερε ότι 175 Ισπανοί επιστρέφουν στη Μαδρίτη με πτήση της Etihad. Παράλληλα, η Ολλανδία και η Τσεχία οργανώνουν ανάλογες επιχειρήσεις επαναπατρισμού.
Τρεις ινδικές εταιρείες, οι IndiGo, Air India Express και Akasa Air, ξεκίνησαν επίσης περιορισμένες πτήσεις για τη μεταφορά εγκλωβισμένων επιβατών από και προς τη Μέση Ανατολή.
Παράταση αναστολής πτήσεων
Πολλές διεθνείς αεροπορικές εταιρείες παρατείνουν την αναστολή των δρομολογίων τους προς τη Μέση Ανατολή. Η Air France ανέστειλε τις πτήσεις της προς Τελ Αβίβ, Βηρυτό, Ντουμπάι και Ριάντ τουλάχιστον έως την Πέμπτη, ενώ η Transavia έλαβε αντίστοιχα μέτρα για Τελ Αβίβ, Βηρυτό, Τζέντα και Μεδίνα.
Η Norwegian παρέτεινε την αναστολή των πτήσεών της προς το Ντουμπάι έως τις 10 Μαρτίου, η Finnair έως τις 29 Μαρτίου για την Ντόχα και έως τις 28 Μαρτίου για το Ντουμπάι. Η πολωνική LOT ανακοίνωσε ότι δεν θα εξυπηρετεί το Ντουμπάι, το Ριάντ και το Τελ Αβίβ τουλάχιστον έως τις 4, 8 και 15 Μαρτίου αντίστοιχα.