Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να καλέσουν την Ουγγαρία να επανεξετάσει την απόφασή της να μπλοκάρει το επόμενο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, όπως δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόχαν Βάντεφουλ.
«Δεν πιστεύω ότι είναι σωστό η Ουγγαρία να προδώσει τον δικό της αγώνα για ελευθερία και ευρωπαϊκή κυριαρχία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός ΥΠΕΞ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της κοινής στάσης απέναντι στη Μόσχα.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «γι' αυτό θα παρουσιάσουμε για ακόμη μια φορά τα επιχειρήματά μας στους Ούγγρους στη Βουδαπέστη, αλλά και εδώ στις Βρυξέλλες, φυσικά, και θα τους ζητήσουμε να επανεξετάσουν τη θέση τους».
Νωρίτερα, προσερχόμενη στη σύνοδο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας εκτίμησε ότι είναι απίθανη η επίτευξη συμφωνίας για το 20ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, λόγω του μπλόκου της Ουγγαρίας.
Η Βουδαπέστη εμποδίζει την έγκριση του νέου πακέτου ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Μόσχας, επικαλούμενη τη διακοπή των παραδόσεων ρωσικού πετρελαίου μέσω του αγωγού Droujba.