ΓΔ: 2657.05 -0.75% Τζίρος: 258.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ

Η ΕΕ συζητά νέες κυρώσεις κατά Ρωσίας, απορρίπτει εκφοβισμό

Η ΕΕ παραμένει αμετακίνητη παρά τις ρωσικές υβριδικές επιθέσεις και δεσμεύεται να στηρίξει την Ουκρανία, δήλωσε η Κάγια Κάλας, σημειώνοντας ότι ο στόχος της Ρωσίας είναι να παρεμποδίσει τη βοήθειά τους προς την Ουκρανία χωρίς να το επιτυγχάνει.

Οι ευρωπαϊκές χώρες παραμένουν αμετακίνητες απέναντι στις υβριδικές επιθέσεις που αποδίδονται στη Ρωσία, όπως σημειώθηκε το φετινό καλοκαίρι, και διαμηνύουν πως θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία, η οποία αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες στην αντιαεροπορική της άμυνα.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας, μετά την άτυπη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στην Ιρλανδία, επισήμανε ότι «η Ρωσία επιτίθεται στην Ευρώπη με ένα κύμα υβριδικών επιθέσεων που έχουν αυξανόμενο άμεσο αντίκτυπο».

Η Κάλας υπογράμμισε πως «η Ρωσία επιδιώκει να μας εμποδίσει να βοηθήσουμε την Ουκρανία, αλλά δεν θα τα καταφέρει», επιβεβαιώνοντας τη διαρκή στήριξη των ευρωπαϊκών χωρών προς το Κίεβο.

Ωστόσο, η ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας σκοντάφτει στις δυσκολίες απόκτησης νέων αντιβαλλιστικών πυραύλων, κυρίως αμερικανικών Patriot, τους οποίους ζητά επίμονα η ουκρανική πλευρά για την αντιμετώπιση των ρωσικών πληγμάτων.

Σχετικά με το θέμα αυτό, η Κάλας ανέφερε πως «σε ό,τι αφορά τους πυραύλους Patriot, όχι, δεν λάβαμε σήμερα συγκεκριμένες αποφάσεις, όμως υπήρξαν εκκλήσεις και συζητήσεις για το θέμα αυτό και θα συνεχιστούν».

Νωρίτερα, κατά την έναρξη της συνόδου, η ίδια είχε δηλώσει ότι «η Ρωσία εντείνει τις επιθέσεις της για να κάνει το μεγαλύτερο κακό στον ουκρανικό λαό, για να τον λυγίσει».

Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Κίεβο και τα περίχωρά του, έπειτα από μαζικές επιθέσεις που εξαπέλυσε η Ρωσία τη νύχτα. Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε την έκκλησή του προς τους εταίρους της χώρας για περισσότερα αντιβαλλιστικά μέσα.

Η Μόσχα προειδοποίησε πρόσφατα ότι σχεδιάζει «μαζικά πλήγματα» στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, ενώ παράλληλα εντείνει τις πιέσεις της στην Ευρώπη μέσω υβριδικών επιθέσεων, γεγονός που προκαλεί ανησυχία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Ενδεικτικά, στις αρχές Αυγούστου, μη επανδρωμένο αεροσκάφος με εκρηκτικά εντοπίστηκε στο αεροδρόμιο της Λειψίας, κοντά σε ουκρανικά εμπορικά αεροσκάφη, σε έναν κόμβο στρατιωτικού υλικού προς την Ουκρανία.

Η Γερμανία έχει βρεθεί στο επίκεντρο τέτοιων επιθέσεων, όπως ανέφερε ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, επισημαίνοντας ότι το Βερολίνο καταγράφει αυξημένες απόπειρες κατασκοπείας στο έδαφός του από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διατηρούν προς το παρόν χαμηλούς τόνους, παρά τις προειδοποιήσεις του Βερολίνου ότι «οι δράστες θα πληρώσουν» για τις υβριδικές επιθέσεις.

Ωστόσο, ορισμένοι υπουργοί εμφανίζονται λιγότερο διαλλακτικοί. Ο Λιθουανός υπουργός Άμυνας, Ρομπέρτας Κάουνας, ανέφερε πως «κανείς δεν θέλει να προκαλέσει πόλεμο. Αλλά πρέπει (...) να δείξουμε τη δύναμή μας και όχι απλώς να παραπονιόμαστε ή να αρκούμαστε στα λόγια, αλλά και να χρησιμοποιήσουμε όλα τα πιθανά μέσα».

«Χαράσσουμε πολλές κόκκινες γραμμές και, μερικές φορές κάνουμε πίσω σε σχέση με αυτές τις κόκκινες γραμμές. Πρέπει λοιπόν να κρατήσουμε σταθερά τη θέση μας», συμπλήρωσε.

Νέες κυρώσεις και ανησυχίες για επέκταση της κρίσης

Για να ενισχύσουν την αποφασιστικότητά τους, οι «27» εξετάζουν νέες κυρώσεις κατά περίπου 1.600 ρωσικών οντοτήτων και ατόμων, επιδιώκοντας να περιορίσουν τη ρωσική πολεμική μηχανή.

Παράλληλα, υπηρεσίες πληροφοριών εκφράζουν ανησυχία για το ενδεχόμενο ρωσικής επίθεσης εναντίον χώρας του NATO.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, ο επικεφαλής της CIA, Τζον Ράτκλιφ, επισκέφθηκε στα τέλη Αυγούστου τη Μόσχα για να προειδοποιήσει τη Ρωσία να μην επιτεθεί σε μέλος του ΝΑΤΟ, καθώς οι εκτιμήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών έδειχναν πιθανή δοκιμή των αντοχών της συμμαχίας από τη Μόσχα.

Αύριο, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συναντηθούν στο Γουίκλοου, κοντά στο Δουβλίνο, με τη συμμετοχή των Βρετανών και Ουκρανών ομολόγων τους, Εντ Μίλιμπαντ και Αντρίι Σιμπίχα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Nord Stream 2 αγωγός
ΔΙΕΘΝΗ

Ο εισαγγελέας Ουκρανίας: Δεν ευθύνεται το Κίεβο για τη δολιοφθορά Nord Stream

Ο Ουκρανός γενικός εισαγγελέας διέψευσε κάθε ανάμειξη της Ουκρανίας στη δολιοφθορά των αγωγών Nord Stream το 2022 και πρότεινε κοινή έρευνα με τη Γερμανία, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις εμπλοκής Ουκρανών αξιωματούχων.
Τίτζα Κάλας Εσθονία
ΔΙΕΘΝΗ

Κάλας: Kαταγγέλλει «πυρηνικό ακροβατισμό» της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάγια Κάλας καταδίκασε τις νέες ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία, κάνοντας λόγο για "απερίσκεπτο πυρηνικό ακροβατισμό" με τη χρήση πυραύλων που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ παραμένει αμετακίνητη στο Κίεβο παρά τις ρωσικές απειλές

Η ΕΕ διαβεβαιώνει πως δεν θα αλλάξει στάση ούτε παρουσία στο Κίεβο, παρά τις απειλές της Ρωσίας για αναπόφευκτα αντίποινα αν διαταραχθούν οι εορτασμοί για τη νίκη κατά της ναζιστικής Γερμανίας, καλώντας πρεσβείες να αποχωρήσουν.
Σημαίες ΗΠΑ Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ ανησυχεί για αμερικανικές πιέσεις προς την Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει ανησυχίες για πιέσεις των ΗΠΑ προς την Ουκρανία να παραδώσει εδάφη στη Ρωσία, χαρακτηρίζοντας τη στάση αυτή «παγίδα» σύμφωνα με τη δήλωση της Κάγια Κάλας στη συνάντηση της G7 στο Παρίσι.
Κάγια Κάλας Συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κάγια Κάλλας ανησυχεί για το ασυμφωνία στην ΕΕ για τις νέες κυρώσεις

Η Κάγια Κάλλας χαρακτήρισε «πισωγύρισμα» την έλλειψη συμφωνίας στην ΕΕ για νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, λίγο πριν τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από την εισβολή στην Ουκρανία, τονίζοντας πως οι προσπάθειες συνεχίζονται.