Για τον κίνδυνο να βρεθούν ξανά υπό πίεση από την αγορά ομολόγων οι πιο ευάλωτες οικονομίες της ευρωζώνης λόγω της αύξησης του κόστους δανεισμού που μπορεί να προκαλέσουν οι αυξημένες δημοσιονομικές δαπάνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη νέα έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα (Financial Stability Review). Η ΕΚΤ υπογραμμίζει, παράλληλα, τους αυξημένους κινδύνους που αντιμετωπίζει λόγω της πανδημίας το χρηματοπιστωτικό σύστημα της ευρωζώνης.
Η πανδημία του κορονοϊού αυξάνει τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με την τακτική, σχετική έκθεσή της. Η ΕΚΤ σημειώνει ότι η πανδημία ενίσχυσε υφιστάμενες αδυναμίες, όπως τις υψηλές τιμές των στοιχείων ενεργητικού, τα ευάλωτα επενδυτικά ταμεία, τη βιωσιμότητα του χρέους χωρών και επιχειρήσεων καθώς και την αδύναμη κερδοφορία των τραπεζών.
«Η πανδημία προκάλεσε μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές συρρικνώσεις στην πρόσφατη ιστορία, αλλά τα μεγάλου εύρους μέτρα πολιτικής απέτρεψαν μία χρηματοπιστωτική κατάρρευση», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, προσθέτοντας: «Ωστόσο, οι επιπτώσεις της πανδημίας στις προοπτικές της κερδοφορίας των τραπεζών και τα μεσοπρόθεσμα δημόσια οικονομικά πρέπει να αντιμετωπισθούν, ώστε το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα να συνεχίσει να στηρίζει την οικονομική ανάκαμψη».
Τα δημοσιονομικά πακέτα μέτρων που ανακοίνωσαν όλες οι χώρες της Ευρωζώνης αναμένεται να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη, αναφέρει η ΕΚΤ, προσθέτοντας: «Κοιτάζοντας στο μέλλον, η σχετική με αυτά αύξηση των επιπέδων δημόσιου χρέους θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει μία επαναξιολόγηση του κινδύνου χώρας από παράγοντες της αγοράς και να προκαλέσει ξανά πιέσεις στις πιο ευάλωτες χώρες».
Για τις τράπεζες, η έκθεση σημειώνει ότι, παρά τη σημαντική αύξηση των κεφαλαίων και της ρευστότητας μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, οι αποτιμήσεις τους υποχώρησαν σε επίπεδα – ρεκόρ και το κόστος χρηματοδότησής τους αυξήθηκε. «Αυτό αντανακλούσε τόσο την επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών όσο και τη σημαντικά υψηλότερη αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές για τα κέρδη και την ποιότητα ενεργητικού των τραπεζών της Ευρωζώνης.
Αντανακλώντας τις αλλαγές στις προσδοκίες για τα εταιρικά κέρδη και την ασθενέστερη δημιουργία εσόδων από νέες δραστηριότητες, η απόδοση του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών της Ευρωζώνης το 2020 αναμένεται τώρα ότι θα είναι σημαντικά χαμηλότερη από ότι αναμενόταν πριν την πανδημία», αναφέρει.