ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

Νέα έκκληση Σεντένο: Άμεσες αποφάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης

«Η Ευρώπη χρειάζεται μια απάντηση τρισεκατομμυρίων στην κρίση του κορονοϊού, οι ηγέτες πρέπει να λάβουν αποφάσεις», τονίζει ο Μάριο Σεντένο σε συνέντευξη σε πέντε εφημερίδες.

Την ανάγκη να δώσουν άμεσα καθοδήγηση στους υπουργούς Οικονομικών οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να οριστικοποιηθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες τα σχέδια για το νέο Ταμείο Ανάκαμψης μετά την πανδημία υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, μιλώντας σε 5 ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Ο πρόεδρος του Eurogroup τονίζει ότι σε αυτήν την κρίση δεν αρκούν τα παλαιά μέσα πολιτικής αλλά χρειάζονται καινοτομικές ιδέες που θα επιτρέψουν να διατηρηθεί η συνοχή της Ευρωζώνης. Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, η απάντηση που πρέπει να δοθεί από την Ευρωζώνη μετριέται σε τρισεκατομμύρια ευρώ. Λέει χαρακτηριστικά ότι: «Μπορεί να μιλάμε για 0.7, για 1 ή για 1,5 τρισεκατομμύριο, πάντως το κόστος των μέτρων θα πρέπει να μετριέται σε τρισεκατομμύρια».

Ενόψει της τηλεδιάσκεψης των ηγετών στις 23 Απριλίου, ο Σεντένο υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να δώσουν την καθοδήγησή τους στους υπουργούς Οικονομικών για τη συνέχεια, ενώ αποφεύγει να πάρει θέση σχετικά με τις δύο διαφορετικές προτάσεις που θα συζητηθούν σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης: 1) Η πρώτη πρόταση που υποστηρίζεται από τις χώρες του Βορρά προβλέπει την ένταξη του ταμείου ανάκαμψης στον πολυετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή δεν προνοεί για την εξεύρεση πρόσθετων πόρων αλλά για την αναδιανομή όσων ήδη εντάσσονται στον προϋπολογισμό. 2) Η δεύτερη πρόταση, που υποστηρίζεται από την Γαλλία και τις χώρες του Νότου προβλέπει τη χρήση καινοτομικών εργαλείων χρηματοδότησης του ταμείου ανάκαμψης για να εξευρεθούν πόροι εκτός των ήδη υφιστάμενων στον προϋπολογισμό.

Στη συνέντευξή του ο Μάριο Σεντένο ενώ αποφεύγει να υποστηρίξει κάποια από τις δύο προτάσεις, ξεκαθαρίζει ότι η πρόταση της Γαλλίας δεν αποτελεί αμοιβαιοποίηση του χρέους αλλά μία ενδιάμεση λύση μεταξύ της έκδοσης ευρωομολόγων και της απλής αναδιανομής πόρων από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Στις αντιρρήσεις που προβάλλονται, κυρίως από την Ολλανδία, στην χρήση νέων μέσων για την αντιμετώπιση της κρίσης, ο Σεντένο απαντά υπογραμμίζοντας ότι όλες οι χώρες πρέπει να καταλάβουν πώς οι οικονομίες μας είναι συνδεδεμένες σε μία κοινή αγορά και δεν υπάρχουν προστατευμένα νησιά σε αυτήν την κρίση. Προειδοποιεί μάλιστα ότι θα έχουμε αποτύχει εάν επιτρέψουμε στην κρίση που δημιουργήθηκε από την πανδημία να εξελιχθεί σε μια νέα κρίση της ευρωζώνης.

Ο Μάριο Σεντένο ερωτάται αν η ενεργοποίηση προληπτικών πιστωτικών γραμμών από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας θα επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα ΟΜΤ ώστε να προχωρήσει σε απευθείας αγορές ομολόγων κρατών-μελών από την πρωτογενή αγορά (κατά την έκδοσή τους). Ο πρόεδρος του Eurogroup αποφεύγει να δώσει ευθεία απάντηση σε αυτό το ερώτημα, σημειώνοντας ότι αυτή είναι μια απόφαση που θα πρέπει να ληφθεί από την ΕΚΤ αλλά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί για πρώτη φορά το πρόγραμμα ΟΜΤ που είχε επινοηθεί από τον Μ. Ντράγκι το 2012 για να διασωθεί η Ιταλία και δεν έχει χρειαστεί έως τώρα να τεθεί σε εφαρμογή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Για πίεση στις ευάλωτες οικονομίες της ευρωζώνης προειδοποιεί η ΕΚΤ

Στην έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η ΕΚΤ υπογραμμίζει τον κίνδυνο να αυξηθεί το κόστος δανεισμού των ασθενέστερων χωρών και επισημαίνει τις δυσμενείς επιδράσεις της κρίσης στις τράπεζες.