ΓΔ: 1430.9 -2.95% Τζίρος: 118.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Έγκριση για διάθεση στην αγορά γρήγορου τεστ 30 λεπτών για τον κορονοϊό

Στο έργο συμμετέχουν δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς από Ιρλανδία, Ιταλία, Βρετανία και Κίνα, που ανέπτυξαν νέο φορητό διαγνωστικό σύστημα που δίνει ακριβή αποτελέσματα εντός 30 λεπτών.

Ένα από τα 18 ερευνητικά προγράμματα που πρόσφατα επελέγησαν για χρηματοδότηση ύψους 48,2 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Ορίζων 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την ανάπτυξη διαγνωστικών και θεραπευτικών μέσων για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού, ήδη αποφέρει θετικά αποτελέσματα. Οι ερευνητές του έργου «HG nCoV19 test» έλαβαν έγκριση για να θέσουν στην αγορά ένα νέο τεστ για την ταχεία επιτόπια (point-of-care) διάγνωση της νόσου Covid-19.

Στο έργο «HG nCoV19 test» συμμετέχουν δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς από την Ιρλανδία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα, οι οποίοι ανέπτυξαν ένα νέο φορητό διαγνωστικό σύστημα για την ανίχνευση ιογενών λοιμώξεων, το οποίο δίνει ακριβή και αξιόπιστα αποτελέσματα εντός 30 λεπτών. H ιρλανδική εταιρεία HiberGene με έδρα το Δουβλίνο, η οποία συντονίζει το έργο, ανακοίνωσε ότι έλαβε τη σήμανση CE που απαιτείται για τη διάθεση ιατροτεχνολογικών προϊόντων στην αγορά.

Το τεστ μπορεί να δώσει αποτελέσματα σε δείγματα με μέτρια έως υψηλά ιικά φορτία, επιτρέποντας την ταχεία διάγνωση της λοίμωξης στο αρχικό και άκρως μολυσματικό στάδιο. Η ΕΕ στηρίζει την HiberGene από το τέλος του Ιουλίου 2000, ενώ η στήριξή της για το συγκεκριμένο έργο ανέρχεται σε 930.000 ευρώ. Από τον Ιανουάριο του 2020, έχουν ήδη κινητοποιηθεί 474 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων 2020» για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

China-Kina-Covid-19-Koronoios
ΔΙΕΘΝΗ

Η πανδημία μείωσε το μέσο προσδόκιμο ζωής (-1,6 έτος) παγκοσμίως

Tο προσδόκιμο ζωής συρρικνώθηκε το διάστημα αυτό στη συντριπτική πλειονότητα (το 84%) των 200 και πλέον χωρών και περιοχών που εξετάστηκαν από τους ερευνητές, με άλλα λόγια σχεδόν σε όλο τον πλανήτη.
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία για την παγκόσμια επάνοδο του κορονοϊού το καλοκαίρι

Η υποπαραλλαγή Έρις, της οικογένειας Όμικρον, μοιάζει περισσότερο μεταδοτική από άλλες που κυκλοφορούν -πιθανόν λόγω νέων γενετικών μεταλλάξεων- και ίσως είναι πιο ικανή να διαφεύγει από τις ανοσολογικές άμυνες.