ΓΔ: 2273.73 -0.09% Τζίρος: 240.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαίες ΗΠΑ Ουκρανίας
Οι σημαίες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ουκρανίας κυματίζουν μαζί, σύμβολο συνεργασίας.

Οι Ουκρανοί διαπραγματευτές στις ΗΠΑ για συνομιλίες με τη Ρωσία

Ουκρανοί διαπραγματευτές βρίσκονται στις ΗΠΑ για συνομιλίες με εκπροσώπους του Τραμπ, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία, ενώ δύσκολα ζητήματα όπως τα κατεχόμενα εδάφη και η ασφάλεια της Ουκρανίας παραμένουν ανοιχτά.

Στις ΗΠΑ έφθασαν οι Ουκρανοί διαπραγματευτές για συνομιλίες με τον απεσταλμένο του Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, καθώς και τον Τζάρεντ Κούσνερ, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία, που διαρκεί σχεδόν τέσσερα χρόνια. Σύμφωνα με μέλος της ουκρανικής αντιπροσωπείας, οι συνομιλίες επικεντρώνονται στην αναζήτηση λύσης για τη σύγκρουση.

Οι Αμερικανοί απεσταλμένοι διαπραγματεύονται ξεχωριστά με το Κίεβο και τη Μόσχα τους τελευταίους μήνες, επιδιώκοντας μια συμφωνία που θα βάλει τέλος στη σύρραξη. Ωστόσο, παραμένουν ανοιχτά κρίσιμα ζητήματα, όπως τα κατεχόμενα εδάφη και οι εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία.

Οι νέες διαβουλεύσεις διεξάγονται στο Μαϊάμι, σε μια περίοδο που η Ουκρανία πλήττεται από μαζικούς ρωσικούς βομβαρδισμούς σε κρίσιμες υποδομές, προκαλώντας διακοπές ηλεκτροδότησης και θέρμανσης στη διάρκεια του χειμώνα. Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει αποδώσει την κατάσταση αυτή στην έλλειψη δυτικών αντιαεροπορικών πυραύλων.

Ο Κιρίλο Μπουντάνοφ επιβεβαίωσε, μέσω ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι η ουκρανική αποστολή, με επικεφαλής τον Ρουστέμ Ουμέροφ και τον διαπραγματευτή Νταβίντ Αραχαμία, θα έχει σημαντική συζήτηση με τους Αμερικανούς εταίρους για τις λεπτομέρειες μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας. Προβλέπεται επίσης κοινή συνάντηση με τον Στιβ Γουίτκοφ, τον Τζάρεντ Κούσνερ και τον Αμερικανό υπουργό Στρατού Ξηράς, Νταν Ντρίσκολ.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με αφορμή το ταξίδι αυτό, εξέφρασε την ελπίδα να λάβει διευκρινίσεις σχετικά με τα προετοιμασμένα έγγραφα και τη θέση της Ρωσίας. «Εάν τα πάντα οριστικοποιηθούν και η αμερικανική πλευρά συμφωνήσει (...), τότε μια υπογραφή κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός θα είναι πιθανή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «έτοιμος να συνάψει μια συμφωνία», ωστόσο «η Ουκρανία είναι λιγότερο διατεθειμένη να το κάνει». Ο ίδιος απέδωσε την έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ και Κιρ Στάρμερ
ΔΙΕΘΝΗ

Επικοινωνία Στάρμερ - Τραμπ για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο Κιρ Στάρμερ μίλησε με τον Ντόναλντ Τραμπ για τις ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία που άφησαν χιλιάδες χωρίς ρεύμα, τις διαπραγματεύσεις στο Αμπού Ντάμπι και τη σημασία της βάσης στο Ντιέγκο Γκαρσία.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Πλησιάζει συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας σύμφωνα με εκτίμησή του

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θεωρεί πως επίκειται συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του στον Λευκό Οίκο.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ο Πούτιν δεν θα χτυπήσει το Κίεβο επί μία εβδομάδα λόγω ψύχους

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε ότι ζήτησε προσωπικά από τον Πούτιν να σταματήσουν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί σε Κίεβο και άλλες πόλεις για μια εβδομάδα λόγω ψύχους και ότι ο Πούτιν αποδέχθηκε το αίτημα.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Αναμένει από τη Ρωσία παύση βομβαρδισμών για μία εβδομάδα

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι αναμένει η Ρωσία να εφαρμόσει τη συμφωνία για να μην πλήττεται το Κίεβο και άλλες πόλεις για μία εβδομάδα λόγω βαρυχειμωνιάς και επισήμανε πως τα βήματα αποκλιμάκωσης βοηθούν προς τον τερματισμό του πολέμου.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Συμβαίνουν θετικά στις συνομιλίες Ουκρανίας-Ρωσίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία προχωρούν θετικά, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, μετά από συνάντηση Ουκρανών και Ρώσων στο Αμπού Ντάμπι με αμερικανική μεσολάβηση.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι σε ΗΠΑ: Χρειαζόμαστε ενίσχυση αντιαεροπορικών όπλων

Ο πρόεδρος Ζελένσκι τόνισε πως οι συμφωνίες για αντιαεροπορική άμυνα που έγιναν με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Νταβός πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως, μετά τη ρωσική επίθεση σε ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις.