ΓΔ: 2613.49 1.22% Τζίρος: 290.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:18
Σημαίες ΗΠΑ Ουκρανίας
Οι σημαίες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ουκρανίας κυματίζουν μαζί, σύμβολο συνεργασίας.

Οι Ουκρανοί διαπραγματευτές στις ΗΠΑ για συνομιλίες με τη Ρωσία

Ουκρανοί διαπραγματευτές βρίσκονται στις ΗΠΑ για συνομιλίες με εκπροσώπους του Τραμπ, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία, ενώ δύσκολα ζητήματα όπως τα κατεχόμενα εδάφη και η ασφάλεια της Ουκρανίας παραμένουν ανοιχτά.

Στις ΗΠΑ έφθασαν οι Ουκρανοί διαπραγματευτές για συνομιλίες με τον απεσταλμένο του Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, καθώς και τον Τζάρεντ Κούσνερ, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία, που διαρκεί σχεδόν τέσσερα χρόνια. Σύμφωνα με μέλος της ουκρανικής αντιπροσωπείας, οι συνομιλίες επικεντρώνονται στην αναζήτηση λύσης για τη σύγκρουση.

Οι Αμερικανοί απεσταλμένοι διαπραγματεύονται ξεχωριστά με το Κίεβο και τη Μόσχα τους τελευταίους μήνες, επιδιώκοντας μια συμφωνία που θα βάλει τέλος στη σύρραξη. Ωστόσο, παραμένουν ανοιχτά κρίσιμα ζητήματα, όπως τα κατεχόμενα εδάφη και οι εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία.

Οι νέες διαβουλεύσεις διεξάγονται στο Μαϊάμι, σε μια περίοδο που η Ουκρανία πλήττεται από μαζικούς ρωσικούς βομβαρδισμούς σε κρίσιμες υποδομές, προκαλώντας διακοπές ηλεκτροδότησης και θέρμανσης στη διάρκεια του χειμώνα. Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει αποδώσει την κατάσταση αυτή στην έλλειψη δυτικών αντιαεροπορικών πυραύλων.

Ο Κιρίλο Μπουντάνοφ επιβεβαίωσε, μέσω ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι η ουκρανική αποστολή, με επικεφαλής τον Ρουστέμ Ουμέροφ και τον διαπραγματευτή Νταβίντ Αραχαμία, θα έχει σημαντική συζήτηση με τους Αμερικανούς εταίρους για τις λεπτομέρειες μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας. Προβλέπεται επίσης κοινή συνάντηση με τον Στιβ Γουίτκοφ, τον Τζάρεντ Κούσνερ και τον Αμερικανό υπουργό Στρατού Ξηράς, Νταν Ντρίσκολ.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με αφορμή το ταξίδι αυτό, εξέφρασε την ελπίδα να λάβει διευκρινίσεις σχετικά με τα προετοιμασμένα έγγραφα και τη θέση της Ρωσίας. «Εάν τα πάντα οριστικοποιηθούν και η αμερικανική πλευρά συμφωνήσει (...), τότε μια υπογραφή κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός θα είναι πιθανή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «έτοιμος να συνάψει μια συμφωνία», ωστόσο «η Ουκρανία είναι λιγότερο διατεθειμένη να το κάνει». Ο ίδιος απέδωσε την έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ζελένσκι συνομίλησε με τους Κούσνερ και Γουίτκοφ σήμερα

Ο Ζελένσκι συνομίλησε τηλεφωνικά με Αμερικανούς απεσταλμένους εν μέσω κρίσης με τον Τραμπ, ο οποίος απέκλεισε τη Ρωσία από νέες κυρώσεις. Τόνισε τη σημασία της αμερικανικής στάσης και της συνεχιζόμενης ενημέρωσης των εταίρων.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Δύση ενθαρρύνει τον Πούτιν αναστέλλοντας κυρώσεις στη Ρωσία

Ο Ζελένσκι κατηγόρησε τον Τραμπ ότι με την αναστολή των κυρώσεων ανταμείβει και ενθαρρύνει τον Πούτιν, καλώντας τους συμμάχους να διατηρήσουν πίεση στη Ρωσία. Ο Τραμπ υπέγραψε την αναστολή λίγο πριν αυτές τεθούν σε ισχύ.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ αναστέλλει την εφαρμογή κυρώσεων κατά της Μόσχας

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέστειλε την εφαρμογή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, επικαλούμενος το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ, με διάταγμα που υπέγραψε, προκαλώντας ανησυχία στην Ουκρανία για ενδεχόμενη εγκατάλειψη από τον αμερικανικό σύμμαχο.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι προς ΗΠΑ: Μην στηρίζετε τον επιτιθέμενο στην Ουκρανία

Ο Ζελένσκι κάλεσε τους συμμάχους της Ουκρανίας για ειλικρίνεια και παρότρυνε τις ΗΠΑ να μην στηρίξουν τη Ρωσία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη συστράτευσης για προστασία ζωών και τερματισμό του πολέμου.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

12 γερουσιαστές ΗΠΑ: Προδοσία η αγορά ρωσικού ντίζελ από συμμάχους

Δώδεκα Αμερικανοί γερουσιαστές, ανάμεσά τους και Ρεπουμπλικάνοι, καταγγέλλουν συμφωνία Τραμπ για αγορά ρωσικού ντίζελ, μιλώντας για «προδοσία Ουκρανών» και ζητούν την επαναφορά κυρώσεων κατά της Μόσχας.