ΓΔ: 2603.73 -0.51% Τζίρος: 159.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:02:37
Παγόβουνο στην Ανταρκτική
Εντυπωσιακό παγόβουνο επιπλέει στην Ανταρκτική θάλασσα, αποτυπώνοντας τις κλιματικές αλλαγές της περιοχής.

Γ. Αυγερόπουλος: Ντοκιμαντέρ για τις συνέπειες του λιώσιμου του permafrost

Το λιώσιμο του permafrost λόγω εξόρυξης σε Αλάσκα και Σιβηρία προκαλεί υποχωρήσεις εδάφους και απελευθερώνει αέρια που εντείνουν την κλιματική κρίση. Ο Γ. Αυγερόπουλος καταγράφει το φαινόμενο στο νέο του ντοκιμαντέρ «Η Ύβρις της Ανθρωπότητας».

Το φαινόμενο της τήξης του παγωμένου υπεδάφους (permafrost) σε περιοχές όπως η Αλάσκα και η Σιβηρία έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον όσο και στις τοπικές κοινωνίες. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, η εξόρυξη πετρελαίου και αερίου συμβάλλει στην υποχώρηση του εδάφους, στην απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου, εντείνοντας την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ο βραβευμένος κινηματογραφιστής και δημοσιογράφος Γιώργος Αυγερόπουλος καταγράφει αυτή τη δραματική πραγματικότητα στο νέο του ντοκιμαντέρ «Η Ύβρις της Ανθρωπότητας» (Mankind's Folly), το οποίο προβάλλεται από τις 15 Ιανουαρίου στους κινηματογράφους της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και σύντομα στο Ηράκλειο Κρήτης.

Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται εικόνες σπιτιών και υποδομών που καταρρέουν, νεκροταφείων που βυθίζονται, αλλά και οι δύσκολες αποφάσεις των κατοίκων που καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στην οικονομική ανάπτυξη και τη διατήρηση του περιβάλλοντος. Οι επιπτώσεις είναι εμφανείς και στον τρόπο ζωής των ιθαγενών, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να γίνουν κλιματικοί μετανάστες.

Η ενεργειακή ασφάλεια, που επανήλθε στο επίκεντρο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, περιορίζει τη δημόσια συζήτηση γύρω από τις περιβαλλοντικές προκλήσεις στην Αρκτική. Η τήξη του permafrost οδηγεί σε αύξηση της θέρμανσης στην περιοχή, με σημαντικές συνέπειες για το κλίμα και την παγκόσμια οικονομία.

Επιπλέον, η επιδίωξη των ΗΠΑ να αξιοποιήσουν τα ορυκτά καύσιμα και τις σπάνιες γαίες της Γροιλανδίας προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες. Όπως αναφέρει ο καθηγητής Πολ Μπίρμαν του Πανεπιστημίου του Βερμόντ σε άρθρο του στον ιστότοπο The Conversation, η εξόρυξη χρυσού και σπάνιων γαιών ενδέχεται να προκαλέσει κατολισθήσεις και να επηρεάσει σημαντικά τους κατοίκους της Γροιλανδίας, που ζουν κυρίως σε παράκτιες περιοχές.

Εντύπωση προκαλεί η τεχνολογία που εφαρμόζουν οι πετρελαϊκές εταιρείες στην Αλάσκα για να διατηρούν παγωμένο το permafrost, χρησιμοποιώντας δίκτυα κάθετων σωλήνων (thermosyphons) με ψυκτικό υγρό. Την ίδια στιγμή, οι τοπικές κοινότητες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη διατήρηση των παραδοσιακών μεθόδων συντήρησης τροφίμων, λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας.

Στη Σιβηρία, οι ιθαγενείς προσεύχονται για την εύνοια των πνευμάτων, ωστόσο οι προκλήσεις που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή απαιτούν άμεσες και ουσιαστικές λύσεις.

Περισσότερες πληροφορίες για το ντοκιμαντέρ είναι διαθέσιμες στην επίσημη σελίδα εδώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Νέας Ζηλανδίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουέλινγκτον: Νόμος προστατεύει επιχειρήσεις από δίκες για το κλίμα

Η Βουλή της Νέας Ζηλανδίας ενέκρινε νομοσχέδιο που εμποδίζει αστικές αγωγές κατά επιχειρήσεων για περιβαλλοντική βλάβη, με 67 ψήφους υπέρ και 53 κατά, απαντώντας σε προσφυγή Μαορί ακτιβιστή κατά έξι εταιρειών.
Κλιματική αλλαγή τοπίο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ρεκόρ χαμηλής στάθμης στους δύο μεγαλύτερους ταμιευτήρες λόγω ξηρασίας

Στο χαμηλότερο επίπεδο βρίσκονται οι δύο μεγαλύτερες λίμνες ταμιευτήρες των ΗΠΑ λόγω ξηρασίας, αναδεικνύοντας τα σοβαρά προβλήματα στον ποταμό Κολοράντο που υδροδοτεί 40 εκατ. ανθρώπους και επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή.
Φωτιά στην Αττική
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ανάγκη για μικτά δάση λόγω της επέκτασης πυρκαγιών σε υγρές περιοχές

Ο επικεφαλής του Γερμανικού Συμβουλίου Δασοκομίας καλεί για άμεση στροφή σε μικτά δάση, αντί για μονοκαλλιέργειες κωνοφόρων, ως απάντηση στις αυξανόμενες πυρκαγιές σε Γερμανία και Βέλγιο.
Φωτιά στην Αττική
ΔΙΕΘΝΗ

Βέλγιο: Φωτιά έκαψε 16.500 στρέμματα στο μεγαλύτερο ορεινό πάρκο

Στάχτη έγιναν τουλάχιστον 16.500 στρέμματα στο μεγαλύτερο ορεινό πάρκο του Βελγίου, στην ανατολική Λιέγη, από πυρκαγιά που ξέσπασε στη Φάν. Στην κατάσβεση συμμετέχουν δυνάμεις από ΕΕ, με αεροσκάφη και ελικόπτερα.
Ανεμογεννήτρια ηλιοβασίλεμα θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Μπέρναμ: Η Βρετανία πρέπει να στραφεί σε καθαρές μορφές ενέργειας

Ο Άντι Μπέρναμ τόνισε τη σημασία αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και μετάβασης σε καθαρή ενέργεια, κατά την επίσκεψή του σε περιοχή κοντά στο Μπέρμιγχαμ που επλήγη από πυρκαγιά και ξηρασία.
Κλιματική αλλαγή σύγκριση
ΔΙΕΘΝΗ

Μπέρναμ: Η Βρετανία πρέπει να στραφεί σε καθαρές μορφές ενέργειας

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Άντι Μπέρναμ τόνισε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή και να επιταχυνθεί η μετάβαση στις καθαρές μορφές ενέργειας, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά κοντά στο Μπέρνιγχαμ λόγω ξηρασίας.