Ομόφωνα αποφασίστηκε σήμερα, κατά την ετήσια σύνοδο, σε επίπεδο υπουργών, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η αποδοχή του το ψηφίσματος για τη διερεύνηση της παγκόσμιας ανταπόκρισης στην πανδημία του νέου κορονοϊού.
Κανένα από τα 194 κράτη-μέλη του ΠΟΥ, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ, δεν προέβαλαν αντιρρήσεις στο ψήφισμα που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Ένωση για λογαριασμό τουλάχιστον 100 χωρών, ανάμεσα στις οποίες η Αυστραλία, η Κίνα και η Ιαπωνία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε σήμερα την υποστήριξή της στον ΠΟΥ, ύστερα από τις απειλές Τραμπ να σταματήσει τη χρηματοδότηση του οργανισμού, τον οποίο έχει επικρίνει επανειλημμένα για τον τρόπο που διαχειρίζεται την κρίση του κορονοϊού.
«Είναι η στιγμή που πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύη και όχι να εκτοξεύουμε κατηγορίες ούτε να υπονομεύουμε την πολυμερή συνεργασία», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Βιρζινί Μπατί, η οποία ερωτήθηκε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες για τις τελευταίες δηλώσεις του Τραμπ σχετικά με τον ΠΟΥ.
«Η Ε.Ε. υποστηρίζει τη διεθνή συνεργασία στη διάρκεια αυτής της κρίσης», τόνισε υπογραμμίζοντας ότι «οι πολυμερείς προσπάθειες ήταν η μόνη βιώσιμη επιλογή για να κερδίσουμε αυτή τη μάχη».