ΓΔ: 2492.71 1.49% Τζίρος: 263.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία

Τραμπ: Αμφιβάλλω αν ο Ρεζά Παχλαβί έχει αρκετή στήριξη στο Ιράν

Ο Τραμπ χαρακτήρισε τον Ρεζά Παχλαβί «ωραίο τύπο», αλλά αμφιβάλλει αν μπορεί να κυβερνήσει το Ιράν. Προβλέπει πιθανή κατάρρευση του ιρανικού καθεστώτος και κατηγορεί τον Ζελένσκι για το αδιέξοδο στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτήρισε τον Ρεζά Παχλαβί, γιο του τελευταίου σάχη του Ιράν, ως «πολύ ωραίο» τύπο, εκφράζοντας ωστόσο αμφιβολίες για το αν θα μπορούσε να εξασφαλίσει επαρκή υποστήριξη για να ηγηθεί της χώρας.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters από το Οβάλ Γραφείο, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε πως υπάρχει πιθανότητα κατάρρευσης της κληρικαλιστικής εξουσίας στο Ιράν, ενώ απέδωσε την ευθύνη για το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας στον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Παράλληλα, υποβάθμισε τις εσωκομματικές επικρίσεις σχετικά με πιθανή έρευνα σε βάρος του προέδρου της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει στο παρελθόν με στρατιωτική επέμβαση για τη στήριξη των διαδηλωτών στο Ιράν, όπου σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις κινητοποιήσεις κατά του καθεστώτος. Ωστόσο, εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς τη στήριξη του Ρεζά Παχλαβί, επισημαίνοντας ότι δεν είναι σαφές αν θα μπορούσε να αναλάβει την ηγεσία.

Η αντιπολίτευση στο Ιράν παραμένει κατακερματισμένη, με διάφορες αντίπαλες παρατάξεις και περιορισμένη οργανωμένη παρουσία εντός της χώρας. Ο Τραμπ εκτίμησε ότι η πτώση της κυβέρνησης στην Τεχεράνη παραμένει πιθανή λόγω των μαζικών κινητοποιήσεων, λέγοντας πως «κάθε καθεστώς μπορεί να αποτύχει».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε και στις προοπτικές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις ενδιάμεσες εκλογές, σημειώνοντας πως το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία συχνά καταγράφει απώλειες δύο χρόνια μετά τις προεδρικές εκλογές.

Σχετικά με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, ο Τραμπ τόνισε ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι αποτελεί το βασικό εμπόδιο για τον τερματισμό της σύγκρουσης, υποστηρίζοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν είναι «έτοιμος να κλείσει συμφωνία».

Παράλληλα, απέρριψε τις επικρίσεις Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών για την έρευνα σε βάρος του Τζερόμ Πάουελ και σχολίασε αρνητικά τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της JPMorgan, Τζέιμι Ντάιμον, για τις παρεμβάσεις στη Fed και τον πληθωρισμό.

Ο πρόεδρος Τραμπ προγραμματίζει συνάντηση με την επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, Μαρία Κορίνα Ματσάδο, στον Λευκό Οίκο, μετά την πρόσφατη στρατιωτική επιχείρηση που οδήγησε στη σύλληψη του προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο. Ο ίδιος τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ασκούν έλεγχο εξ αποστάσεως στο Καράκας.

Η κ. Ματσάδο, βραβευμένη με το Νόμπελ Ειρήνης το 2025, έχει αφιερώσει το βραβείο στον Τραμπ, αν και η επιτροπή Νόμπελ έχει ξεκαθαρίσει ότι το βραβείο δεν μπορεί να μεταβιβαστεί. Ο Τραμπ εξήρε επίσης τη Ντέλσι Ροδρίγκες, υπηρεσιακή πρόεδρο της Βενεζουέλας, τονίζοντας την καλή συνεργασία μαζί της.

Τέλος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στην ισχύ της αμερικανικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι αυτό το μήνυμα θα μεταφέρει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, όπου θα αναδείξει τη θετική πορεία της αγοράς εργασίας και συνολικά της οικονομίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις με Ιράν, μειώνονται οι τιμές πετρελαίου

Ο Τραμπ δίνει «χώρο» για συνομιλίες με το Ιράν, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρεσβευτή στον ΟΗΕ, καθώς σταμάτησαν προσωρινά οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί, ρίχνοντας τις τιμές του πετρελαίου. Όλες οι επιλογές παραμένουν ανοιχτές.
Ηνωμένα Έθνη κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ο Τραμπ αφήνει περιθώρια για διάλογο, λέει ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ

Ο Τραμπ ανέστειλε τις επιθέσεις κατά του Ιράν για να δοθεί χώρος στη διπλωματία, δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ. Το Πεντάγωνο σταμάτησε τους βομβαρδισμούς και το Ιράν τις επιθέσεις στις γειτονικές χώρες.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Συνομιλούμε με το Ιράν, αλλά δεν είναι έτοιμο για συμφωνία, λέει ο Τραμπ

Ο Τραμπ δήλωσε πως ΗΠΑ και Ιράν συνομιλούν για λήξη του πολέμου, αλλά η Τεχεράνη δεν είναι έτοιμη για συμφωνία. Για τη συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας με Σαουδική Αραβία, είπε πως θα γίνει μόνο αν εξομαλύνουν σχέσεις με το Ισραήλ.
Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Πιστεύω Ρωσία και Κίνα όταν δηλώνουν ότι δεν εξοπλίζουν το Ιράν

Ο Τραμπ προειδοποίησε Ρωσία και Κίνα να μην πουλήσουν όπλα στο Ιράν, δηλώνοντας πως πιστεύει ότι ο Πούτιν και ο Σι δεν εμπλέκονται σε τέτοιες συναλλαγές, τονίζοντας όμως ότι θα είναι «πολύ κακό γι’ αυτούς» αν το κάνουν.
Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Εξετάζω το ενδεχόμενο νέων πολεμικών επιχειρήσεων στο Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στο Axios πως εξετάζει το ενδεχόμενο μεγάλων πολεμικών επιχειρήσεων στο Ιράν, ακόμη πιο έντονων από την «Επική Οργή», ενώ τόνισε πως δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση και το Ιράν «δεν έχει υποστεί αρκετό πόνο».
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Απειλεί Χούθι και Ιράν με αυστηρή στρατιωτική απάντηση

Ο Τραμπ κατηγόρησε το Ιράν για τις επιθέσεις των Χούθι κατά σαουδαραβικών πετρελαιοφόρων στην Υεμένη και προειδοποίησε και τα δύο μέρη με «σφοδρή στρατιωτική τιμωρία» σε νέα ανάρτησή του στο Truth Social.