ΓΔ: 2207.73 0.16% Τζίρος: 609.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ρεζά Παχλαβί στη σκηνή
Ο Ρεζά Παχλαβί χαιρετά με το σήμα της νίκης σε δημόσια εκδήλωση.

Ιράν: Ο γιος του πρώην σάχη ζητά από τις δυνάμεις ασφαλείας να στηρίξουν τον λαό

Ο Ρεζά Παχλαβί, γιος του πρώην σάχη του Ιράν, κάλεσε τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας να στηρίξουν τον λαό, ενώ ζήτησε από τους Ιρανούς στο εξωτερικό να τοποθετήσουν την εθνική σημαία στα κτίρια των πρεσβειών και προξενείων.

Ο Ρεζά Παχλαβί, γιος του πρώην σάχη του Ιράν και εξέχουσα μορφή της εξόριστης ιρανικής αντιπολίτευσης στις ΗΠΑ, κάλεσε τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας να ενωθούν με τον λαό, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας προσπαθεί να καταστείλει μαζικές διαδηλώσεις.

Σε ανάρτησή του στο X, ο Παχλαβί τόνισε πως οι εργαζόμενοι στους δημόσιους θεσμούς, τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών ασφαλείας έχουν μπροστά τους μια επιλογή: «να σταθούμε στο πλευρό του λαού και να γίνουν σύμμαχοι του έθνους ή να γίνουν συνεργοί των δολοφόνων του λαού—και να φέρουν το αιώνιο όνειδος και την καταδίκη του έθνους».

Ο Παχλαβί απηύθυνε μήνυμα και στους Ιρανούς του εξωτερικού, υπογραμμίζοντας πως «όλες οι πρεσβείες και όλα τα προξενεία ανήκουν στον ιρανικό λαό». Κάλεσε τους συμπατριώτες του να τοποθετήσουν «την εθνική σημαία του Ιράν» στα κτίρια αυτά, αναφερόμενος στη σημαία της πρώην μοναρχίας που καταργήθηκε με την ισλαμική επανάσταση του 1979.

Στο Λονδίνο, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το Σάββατο έξω από την ιρανική πρεσβεία, ενώ ένας άνδρας ανέβηκε στο μπαλκόνι και αντικατέστησε προσωρινά τη σημαία της Ισλαμικής Δημοκρατίας με εκείνη της μοναρχίας.

Οι διεθνείς ανησυχίες για την καταστολή των διαδηλώσεων στο Ιράν αυξάνονται, καθώς η χώρα έχει αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο λόγω περιορισμών στην πρόσβαση στο διαδίκτυο. Οι νέες διαδηλώσεις, οι σοβαρότερες των τελευταίων τριών ετών, έχουν προκαλέσει έντονη αντίδραση.

Σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, ο αριθμός των νεκρών από την έναρξη των διαδηλώσεων στα τέλη Δεκεμβρίου κυμαίνεται από σχεδόν 200 έως και 540 άτομα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Το Ιράν θέλει διαπραγματεύσεις, ετοιμάζεται πιθανή συνάντηση

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως ιρανοί ηγέτες επικοινώνησαν με την κυβέρνησή του για διαπραγματεύσεις, ενώ προειδοποίησε ότι ίσως προηγηθεί στρατιωτική δράση πριν από οποιαδήποτε συνάντηση.
Κάγια Κάλας Συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ ετοιμάζει νέες κυρώσεις στο Ιράν σύμφωνα με την Ύπατη Εκπρόσωπο Κάλας

Η Κάγια Κάλας, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, δήλωσε ότι είναι έτοιμη να προτείνει νέες κυρώσεις κατά του Ιράν λόγω της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων, υπογραμμίζοντας τις ήδη ισχύουσες κυρώσεις της ΕΕ.
αμερικανικά πυρηνικά όπλα
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ: Ο αμερικανικός στρατός εξετάζει σκληρές επιλογές για το Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν σοβαρά «δυνατές επιλογές» για το Ιράν, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για βίαιη καταστολή διαδηλώσεων. «Ο στρατός μελετά το ζήτημα και θα αποφασίσουμε σύντομα», δήλωσε.
Καμένο περιπολικό Λος Άντζελες
ΔΙΕΘΝΗ

Φορτηγό παρέσυρε πλήθος σε πορεία υπέρ Ιράν στο Λος Άντζελες

Φορτηγό ενοικίασης έπεσε πάνω σε πλήθος που συμμετείχε σε πορεία υποστήριξης για το Ιράν στο Λος Άντζελες. Άγνωστο παραμένει αν υπήρξαν θύματα ή αν το περιστατικό ήταν εσκεμμένο, σύμφωνα με το KNBC.