ΓΔ: 2521.18 0.13% Τζίρος: 371.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Σημαία στο Ιράν
Φωτογραφία Shutterstock

Ιράν: Τρεις νεκροί σε διαδηλώσεις ενάντια στην ακρίβεια

Τουλάχιστον τρεις νεκροί σήμερα στο Ιράν σε συγκρούσεις διαδηλωτών με τις αρχές, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ. Πρόκειται για τα πρώτα θύματα από την έναρξη των διαμαρτυριών ενάντια στην ακρίβεια, με δύο πολίτες να σκοτώνονται στο Λορντεγκάν.

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας στο Ιράν, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Πρόκειται για τους πρώτους καταγεγραμμένους θανάτους από την έναρξη των διαδηλώσεων την περασμένη Κυριακή, οι οποίες έχουν ως κύριο αίτιο την ακρίβεια και τις οικονομικές πιέσεις που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός.

Στην πόλη Λορντεγκάν, στα νοτιοδυτικά της χώρας, δύο πολίτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ταραχών, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Fars. Οι συγκρούσεις περιλάμβαναν ρίψεις πετρών και προκλήθηκαν ζημιές σε δημόσια κτίρια, όπως το κυβερνείο, το τέμενος, το δημαρχείο και τράπεζες.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος, ενώ οι αρχές προχώρησαν σε συλλήψεις ατόμων που θεωρήθηκαν «υποκινητές» των επεισοδίων. Το Fars έκανε λόγο για «σημαντικές ζημιές» στις υποδομές της πόλης.

Παράλληλα, στη δυτική περιοχή του Κουντάστ, ένα μέλος των δυνάμεων επιβολής του νόμου, ηλικίας 21 ετών και μέλος της Μπασίτζ, σκοτώθηκε σε ξεχωριστά βίαια επεισόδια. Η κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη τον τοπικό κυβερνήτη, ανέφερε πως σημειώθηκαν επίσης 13 τραυματισμοί μεταξύ των αστυνομικών, με τα επεισόδια να περιλαμβάνουν ρίψεις πετρών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αμπάς Αραγτσί, Ιρανός διπλωμάτης
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βενεζουέλα καλεί τον Ιρανό πρεσβευτή για «περιφρονητικά» σχόλια

Η Βενεζουέλα κάλεσε τον Ιρανό πρεσβευτή και του επέδωσε διαμαρτυρία για σχόλια του Ιρανού ΥΠΕΞ Αραγτσί, που χαρακτήρισε το Ιράν «όχι Βενεζουέλα» σε σχέση με διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, προκαλώντας ένταση.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Επίθεση των Φρουρών της Επανάστασης σε τρία δεξαμενόπλοια στο Ορμούζ

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι χτύπησαν τρία πετρελαιοφόρα που παραβίασαν ιρανικές εντολές στο στενό του Ορμούζ, καθώς τα πλοία αγνόησαν προειδοποιήσεις και συνέχισαν την πορεία τους, σύμφωνα με το Tasnim.
Τιμή πετρελαίου διακύμανση
ΔΙΕΘΝΗ

Άνοδος 3% στις τιμές πετρελαίου μετά τις ιρανικές επιθέσεις σε ΗΠΑ

Οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν άνοδο άνω του 3% νωρίς το πρωί στις ασιατικές αγορές, μετά την αναχαίτιση πυραύλων από τις ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, με το WTI στα 82,17$ και το Brent στα 86,94$ ανά βαρέλι.
Καπνός Μεσανατολικό ξέσπασμα
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ και Σ. Αραβία: Επίθεση κατά φιλοϊρανών τρομοκρατών στο Ιράκ

ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία εξαπέλυσαν αεροπορικά πλήγματα σε βάσεις και αποθήκες όπλων στο Ιράκ, στοχοποιώντας φιλοϊρανικές ομάδες. Οι ΗΠΑ προειδοποιούν το Ιράν να σταματήσει τις επιθέσεις για να αποφύγει νέα αντίποινα.
Σύγκρουση ΗΠΑ Ιράν πολεμικά αεροσκάφη
ΔΙΕΘΝΗ

Ο στρατός ΗΠΑ: Αναχαιτίσαμε πυραύλους εκτοξευμένους από το Ιράν

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε ιρανικούς πυραύλους που εκτοξεύτηκαν εναντίον αμερικανικών βάσεων στη Μέση Ανατολή, σηματοδοτώντας νέα ένταση μετά από ημέρες σχετικής ηρεμίας σύμφωνα με το CENTCOM.
Ουρανοξύστες Ριάντ Σαουδική Αραβία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Σαουδική Αραβία καταγγέλλει επίθεση με ιρακινά drones από φιλοϊρανικές ομάδες

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι ανέτρεψε drones που επιχείρησαν να πλήξουν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Κατηγορεί ομάδες συνδεδεμένες με το Ιράν πως εκτόξευσαν τα drones από το Ιράκ για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.