ΓΔ: 2273.73 -0.09% Τζίρος: 240.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:19:43
Ορειβάτης στην κορυφή
Ορειβάτης πανηγυρίζει στην κορυφή, περικυκλωμένος από σύννεφα, εμπνέοντας αυτοπεποίθηση και θάρρος.

Η Μαριέτα Γκεοργκίεβα, πρώτη Βουλγάρα στον Νότιο Πόλο από "τελευταία μοίρα"

Η Μαριέτα Γκεοργκίεβα έγινε η πρώτη Βουλγάρα που διένυσε με σκι 110 χλμ. φτάνοντας στον Νότιο Πόλο, στο πλαίσιο αποστολής που σκοπό έχει να εμπνεύσει παιδιά και νέους να αγαπήσουν την επιστήμη και την εξερεύνηση.

Η Βουλγάρα εξερευνήτρια και ορειβάτισσα Μαριέτα Γκεοργκίεβα κατέγραψε σημαντική επιτυχία, φτάνοντας στο νοτιότερο σημείο της Γης μετά από πεζοπορία με σκι 110 χιλιομέτρων. Σύμφωνα με το βουλγαρικό μέσο bTV, είναι η πρώτη Βουλγάρα που διένυσε την απόσταση από την αποκαλούμενη "τελευταία μοίρα" έως τον γεωγραφικό Νότιο Πόλο.

Στις 14 Δεκεμβρίου, η Γκεοργκίεβα ολοκλήρωσε το απαιτητικό αυτό ταξίδι, καλύπτοντας τα 110 χιλιόμετρα από την 89η μοίρα του νότιου γεωγραφικού πλάτους μέχρι τον Νότιο Πόλο.

Το εγχείρημα εντάσσεται στην εκπαιδευτική αποστολή του ιδρύματος «Μικροί Εξερευνητές – Από το Έβερεστ στην Ανταρκτική», με έδρα τη Σόφια. Η αποστολή έχει στόχο να εμπνεύσει παιδιά και νέους για την επιστήμη, τη γεωγραφία και την εξερεύνηση ακραίων περιβαλλόντων.

Η Γκεοργκίεβα, που είναι η τρίτη Βουλγάρα που έχει ανέβει στο Έβερεστ, έχει ήδη κατακτήσει έξι από τις επτά υψηλότερες κορυφές του κόσμου και έχει φτάσει σε έναν από τους δύο γεωγραφικούς πόλους. Έτσι, βρίσκεται ένα βήμα πριν ενταχθεί στο κλειστό κλαμπ των περίπου 100 ανθρώπων που έχουν ολοκληρώσει το Explorer Grand Slam, δηλαδή έχουν αναρριχηθεί στις επτά υψηλότερες κορυφές και έχουν φτάσει τόσο στον Βόρειο όσο και στον Νότιο Πόλο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πλημμυρισμένο ποτάμι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Αυτιάς: Έκκληση στην Κομισιόν για χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών έργων στον Έβρο

Ο ευρωβουλευτής ΝΔ, Γ. Αυτιάς, ζητά με επιστολή του ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για αντιπλημμυρικά έργα στον Έβρο, υπογραμμίζοντας τις εκτεταμένες ζημιές από υπερχείλιση υδάτων λόγω βροχών στη Βουλγαρία και ζητώντας άμεση ευρωπαϊκή παρέμβαση.
Χέρι με ψηφοδέλτιο κάλπη
ΔΙΕΘΝΗ

Βουλγαρία: Βουλευτικές εκλογές στις 19 Απριλίου, ανακοινώθηκε

Πρόωρες βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στη Βουλγαρία στις 19 Απριλίου, μετά την παραίτηση της κυβέρνησης λόγω διαμαρτυριών για οικονομικά ζητήματα και διαφθορά. Υπηρεσιακή κυβέρνηση αναλαμβάνει ο Αντρέι Γκιούροφ.
Συνέντευξη Τύπου εκπροσώπου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γκιουλέκας: «Ανοίγουν νέοι δρόμοι» Ελλάδας - Βουλγαρίας μετά το ευρώ

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Κώστας Γκιουλέκας, συναντήθηκε στη Σόφια με Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία, όπου συζητήθηκε το επενδυτικό ενδιαφέρον ανάμεσα στις δύο χώρες και η δυναμική της ελληνικής παρουσίας.
Το Λάργκο Σόφιας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Σόφια υποδέχεται τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Σχεδιασμού 2026 τον Ιούνιο

Η Σόφια θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Σχεδιασμού και το σχετικό φεστιβάλ τον Ιούνιο, με διαλέξεις, εργαστήρια και εκθέσεις, αναδεικνύοντας την πόλη ως νέο κόμβο στην ευρωπαϊκή σκηνή σχεδιασμού.
Καθεδρικός Αλέξανδρος Νιέφσκι Σόφια
ΔΙΕΘΝΗ

Η Σόφια φιλοξενεί το 5ο Φεστιβάλ Φώτων από 1 έως 22 Μαρτίου

Το 5ο Φεστιβάλ Φώτων της Σόφιας θα διεξαχθεί 1-22 Μαρτίου στο πάρκο της Εθνικής Σχολής Άμυνας. Τιμώμενη προσκεκλημένη η εικαστικός Αμάντα Πάρερ, γνωστή για τα έργα φωτισμού σε πάνω από 300 πόλεις παγκοσμίως.