ΓΔ: 2207.73 0.16% Τζίρος: 609.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Έκρηξη στην Ουκρανία
Ισχυρή έκρηξη με πορτοκαλί φλόγες και καπνό, πιθανή αναφορά στην Ουκρανία.

Φωτιά στον μεγαλύτερο τερματικό φυτικών ελαίων Οδησσού από ρωσικά πλήγματα

Η Ρωσία συνεχίζει τα πλήγματα στην Οδησσό, προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε υποδομές και πυρκαγιά στον μεγαλύτερο τερματικό φυτικού λαδιού. Ο απολογισμός των επιθέσεων φτάνει τους οκτώ νεκρούς, ενώ οι επιθέσεις εντείνονται τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Ρωσία συνέχισε σήμερα τις επιθέσεις στην πόλη και τις υποδομές της Οδησσού, προκαλώντας σοβαρές ζημιές στον μεγαλύτερο τερματικό σταθμό φυτικού λαδιού της Ουκρανίας. Ο απολογισμός από το πλήγμα της Παρασκευής ανήλθε στους οκτώ νεκρούς.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Μόσχα εντείνει τις επιθέσεις της στην Οδησσό, στοχεύοντας λιμενικές και ενεργειακές υποδομές, γέφυρες και άλλους πολιτικούς στόχους, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε ότι «η Ρωσία προσπαθεί και πάλι να περιορίσει την πρόσβαση της Ουκρανίας στη θάλασσα και να μπλοκάρει τις παράκτιες περιοχές μας».

Η Μόσχα είχε προειδοποιήσει για επιθέσεις σε ουκρανικά λιμάνια, ως αντίποινα για τα πλήγματα του Κιέβου σε δεξαμενόπλοια του «σκιώδους στόλου» της.

Ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ολέξιι Κουλέμπα ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram ότι «ο εχθρός καταστρέφει σκόπιμα τις επιμελητειακές υποδομές της περιοχής της Οδησσού και τρομοκρατεί τους αμάχους», κάνοντας λόγο για νέα επίθεση στο λιμάνι του Πιβντένι.

Σύμφωνα με τον Κορνέλι Βρινς, διευθυντή του εμπορικού τμήματος της Allseeds, ιδιοκτήτριας εταιρείας του τερματικού, ένας εργαζόμενος σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν από την πυρκαγιά. Πλάνα που εστάλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο απεικονίζουν τεράστιες φλόγες και πυκνό μαύρο καπνό να καλύπτουν τις δεξαμενές της εταιρείας.

Ο Βρινς σημείωσε πως «εκατοντάδες τόνοι ηλιέλαιου» χάθηκαν από την πυρκαγιά, χαρακτηρίζοντας το περιστατικό ως το πέμπτο και καταστροφικότερο πλήγμα από την έναρξη του πολέμου, τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Ουκρανία αποτελεί έναν από τους παγκόσμιους ηγέτες στην παραγωγή ηλιέλαιου, ωστόσο ο πόλεμος δυσχεραίνει τις εξαγωγές λόγω του αποκλεισμού των θαλάσσιων οδών της Μαύρης Θάλασσας και των συνεχιζόμενων ρωσικών επιθέσεων σε λιμάνια.

Παράλληλα, δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής της Οδησσού παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς οι επιθέσεις της Μόσχας στοχεύουν και τις ενεργειακές υποδομές.

Την Παρασκευή, το Κίεβο ανακοίνωσε ότι έπληξε για πρώτη φορά τάνκερ του ρωσικού «σκιώδους στόλου» στα «ουδέτερα νερά» της Μεσογείου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατεστραμμένο κτίριο πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικοί βομβαρδισμοί βυθίζουν στο σκοτάδι ουκρανικές περιφέρειες

Μαζικά ρωσικά drone χτύπησαν ενεργειακές υποδομές σε Ντνιπροπετρόφσκ και Ζαπορίζια, αφήνοντας τις περιοχές χωρίς ρεύμα, σύμφωνα με την Ukrenergo. Η κατάσταση παραμένει δύσκολη, τονίζει ο περιφερειάρχης.
Στρατιωτικό drone δειλινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικό πλήγμα με drone στη Χερσώνα: 24 νεκροί, λέει Ρώσος αξιωματούχος

Τουλάχιστον 24 νεκροί, ανάμεσά τους και ένα παιδί, από ουκρανική επίθεση με drone στη Χερσώνα ανήμερα Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με τον διορισμένο από τη Ρωσία κυβερνήτη. Το περιστατικό έγινε στο χωριό Χόρλι κοντά στην Κριμαία.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία με 500 drones και 40 πυραύλους

Η Ρωσία εξαπέλυσε μαζική επίθεση στην Ουκρανία με σχεδόν 500 drones και 40 πυραύλους, πλήττοντας κυρίως ενεργειακές και μη στρατιωτικές υποδομές, δήλωσε ο Ζελένσκι, καλώντας ΗΠΑ και Ευρώπη για αυστηρότερα μέτρα κατά της Μόσχας