ΓΔ: 2471.58 -0.53% Τζίρος: 162.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:45:35
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια επίσημης ομιλίας με φόντο την ουκρανική σημαία.

Ζελένσκι: Οι ΗΠΑ πρότειναν συνάντηση με Ουκρανία και Ρωσία στο Μαϊάμι

Ο Ζελένσκι αποκάλυψε πως οι ΗΠΑ πρότειναν τριμερή συνάντηση Ουκρανίας, Ρωσίας και Αμερικής στο Μαϊάμι, με πιθανή ευρωπαϊκή συμμετοχή. Τόνισε επίσης πως μόνο η Ουκρανία αποφασίζει για τις εκλογές της, όχι ο Πούτιν.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν τη διοργάνωση συνάντησης μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων διαπραγματευτών στο Μαϊάμι, όπου οι Ρώσοι έχουν μεταβεί για συνομιλίες με Αμερικανούς αξιωματούχους σχετικά με το ουκρανικό ζήτημα.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, η Ουάσιγκτον πρότεινε μια τριμερή μορφή διαλόγου μεταξύ Ουκρανίας, ΗΠΑ και Ρωσίας. Ο ίδιος ανέφερε πως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ενδέχεται να παραστούν, σημειώνοντας ότι «θα είχε νόημα να υπάρξει μια τέτοια κοινή συνάντηση (…) αφού ενημερωθούμε για τα πιθανά αποτελέσματα των συναντήσεων που έχουν ήδη λάβει χώρα».

Παράλληλα, ο Ζελένσκι υπογράμμισε ότι η διεξαγωγή εκλογών στην Ουκρανία δεν αποτελεί αρμοδιότητα του Ρώσου προέδρου. Η τοποθέτηση αυτή ήρθε ως απάντηση σε δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι η Ρωσία ενδέχεται να αναστείλει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά την ημέρα των εκλογών.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ξεκαθάρισε πως «δεν εξαρτάται από τον (Βλαντίμιρ) Πούτιν να αποφασίσει πότε και υπό ποια μορφή θα λάβουν χώρα οι εκλογές στην Ουκρανία», αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο διεξαγωγής εκλογών σε περιοχές που ελέγχονται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Στο επίκεντρο οι αντιαεροπορικές άμυνες Ουκρανίας στη συνάντηση Ράμσταϊν

Στη συνάντηση στο Ράμσταϊν θα συζητηθεί η ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας, όπως δήλωσε ο Ζελένσκι, ενώ τόνισε ότι τα ουκρανικά πλήγματα σε Μόσχα είναι απάντηση σε επίθεση που έπληξε εκκλησίες στο Κίεβο.
Απόστολος Τζιτζικώστας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζιτζικώστας: Ώρα για ευρωπαϊκή πορεία στα Δυτικά Βαλκάνια στις Μεταφορές

Ο Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών, Απ. Τζιτζικώστας, επισήμανε πως ήρθε η ώρα να εφαρμοστεί η υπόσχεση για ευρωπαϊκό μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων, τονίζοντας τον κρίσιμο ρόλο των μεταφορών για τη σύγκλιση και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Δικαιολογημένη η ουκρανική επίθεση σε διυλιστήριο της Μόσχας

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε την επίθεση σε διυλιστήριο στη Μόσχα ως δικαιολογημένη απάντηση, μετά από τη μεγαλύτερη ουκρανική επίθεση με drones εδώ και δύο χρόνια, που προκάλεσε φωτιά σε διυλιστήριο στη νοτιοανατολική Μόσχα.
Αίθουσα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
ΔΙΕΘΝΗ

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: προϋπολογισμός, Ουκρανία και οικονομικές προκλήσεις

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει σήμερα τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή, το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ, την οικονομία και την ένταξη Ουκρανίας-Μολδαβίας, με συμμετοχή του Ζελένσκι. Κυρώσεις κατά Ρωσίας συνεχίζονται.
Μαρκ Ρούτε στη Σύνοδο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ζελένσκι στη συνάντηση Ομάδας Επαφής στο ΝΑΤΟ, Βρυξέλλες

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι συμμετέχει σήμερα στη σύνοδο της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας στο NATO, ενώ οι ΗΠΑ μείωσαν άμεσα τις συνεισφορές τους, με τους άλλους συμμάχους να καλύπτουν τα κενά, σύμφωνα με τον Μαρκ Ρούτε.
Καπνός από βομβαρδισμό Κιέβου
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανική επίθεση στη Μόσχα και ρωσικοί πύραυλοι κατά του Κιέβου

Η Ουκρανία πραγματοποίησε μαζική επίθεση με drone κατά της Μόσχας τη νύχτα, πλήττοντας για δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα το διυλιστήριο Καπότνια, προκαλώντας ζημιές σε σπίτια, εργοστάσιο και πολυκατοικία, σύμφωνα με τον δήμαρχο Σομπιάνιν.