ΓΔ: 2203.09 -0.85% Τζίρος: 205.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:27:02
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
Φώτο: Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Credit: Shutterstock

Ζελένσκι: Έλλειμμα 50 δισ. ευρώ το 2026 απειλεί την άμυνα της Ουκρανίας

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε για έλλειμμα ξένης βοήθειας έως 50 δισ. ευρώ το 2026, τονίζοντας ότι χωρίς ευρωπαϊκή στήριξη θα περιοριστεί η παραγωγή drones.

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει σημαντικό έλλειμμα ξένης βοήθειας ύψους 45-50 δισ. ευρώ για το 2026, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

 Όπως σημείωσε, εάν η χώρα δεν λάβει την πρώτη δόση από ένα δάνειο που θα προέλθει από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία έως την ερχόμενη άνοιξη, θα αναγκαστεί να περιορίσει σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones).

Σε τοποθέτησή του από τις Βρυξέλλες, όπου οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν το ζήτημα αξιοποίησης των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, ο Ζελένσκι τόνισε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είχε ως αποτέλεσμα η Ουκρανία να διαθέτει σαφώς λιγότερα drones από τη Ρωσία.

 Αυτό, όπως επεσήμανε, θα περιόριζε σημαντικά τη δυνατότητα της χώρας να εξαπολύει επιθέσεις μεγάλης εμβέλειας σε ρωσικές ενεργειακές υποδομές.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε ακόμη ότι το Κίεβο είναι ανοικτό σε οποιοδήποτε σχήμα που θα επιτρέπει τη χρήση των ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν δεσμευθεί από τους συμμάχους. Ωστόσο, εκτίμησε πως η τρέχουσα πρόταση για χορήγηση δανείου αποτελεί την προτιμότερη επιλογή.

Ο Ζελένσκι δήλωσε επίσης ότι συζήτησε το θέμα με τον Βέλγο πρωθυπουργό Μπαρτ ντε Βεβέρ. Ο τελευταίος έχει εκφράσει την αντίθεσή του στην παρούσα πρόταση για αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων με στόχο τη διασφάλιση ενός μεγάλου δανείου προς την Ουκρανία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πέτερ Μάγκυαρ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο υποψήφιος πρωθυπουργός Ουγγαρίας ζητά διάλογο με Ουκρανία για την μειονότητα

Ο νέος πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Πίτερ Μάγιαρ, πρότεινε συνάντηση με τον Ζελένσκι για βελτίωση των σχέσεων και λύση ζητημάτων της ουγγρικής μειονότητας στην Ουκρανία, μετά από ένταση επί Όρμπαν.
Πέτερ Μάγκυαρ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο νέος πρωθυπουργός Ουγγαρίας επιδιώκει συνάντηση με Ζελένσκι τον Ιούνιο

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Πίτερ Μαγιάρ πρότεινε συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι στις αρχές Ιουνίου, στην ουκρανική πόλη Μπερεχόβε, με στόχο τη βελτίωση των διμερών σχέσεων και την επίλυση ζητήματος της ουγγρικής μειονότητας.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Παράνομη η αγορά ουκρανικών σιτηρών από το Ισραήλ

Ο Ζελένσκι καταγγέλλει πως η αγορά σιτηρών από κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη από το Ισραήλ, τα οποία η Ρωσία έχει "κλέψει", είναι παράνομη, προαναγγέλλοντας κυρώσεις σε όσους επωφελούνται από τέτοιες ενέργειες.
Έκρηξη σε εργοστάσιο
ΔΙΕΘΝΗ

Νεκροί και εκκενώσεις από ουκρανικές επιθέσεις στη ρωσική Μπέλγκοροντ

Τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν από επιθέσεις ουκρανικών drones σε δύο οικισμούς της περιφέρειας Μπέλγκοροντ, στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση drones προκάλεσε φωτιά σε ρωσικό διυλιστήριο της Τουάπσε

Ουκρανικά drones έπληξαν ξανά το διυλιστήριο πετρελαίου στην Τουάπσε, προκαλώντας πυρκαγιά, ενώ σημειώθηκε πετρελαιοκηλίδα στη θάλασσα. Το διυλιστήριο, ιδιοκτησίας Rosneft, παραμένει κλειστό από τα μέσα Απριλίου.