ΓΔ: 2081.86 -2.25% Τζίρος: 105.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:38:35
Σφύρα δικαστηρίου
Φώτο: Shutterstock

ΗΠΑ: Δικαστική εντολή απελευθερώνει τον Κιλμάρ Α. μετά την παράνομη απέλασή του

Δικαστήριο στις ΗΠΑ διέταξε την αποφυλάκιση του Κιλμάρ Αμπρέχο, συμβόλου της επιθετικής αντιμεταναστευτικής πολιτικής Τραμπ, παρά το ενδεχόμενο νέας απέλασης, επιτρέποντάς του να επιστρέψει προσωρινά στο σπίτι του στο Μέριλαντ.

Αμερικανικό δικαστήριο αποφάσισε την αποφυλάκιση του Κιλμάρ Αμπρέχο, η υπόθεση του οποίου είχε μετατραπεί σε σύμβολο της αυστηρής μεταναστευτικής πολιτικής στις ΗΠΑ κατά τη διακυβέρνηση Τραμπ. Παρά την απόφαση αυτή, παραμένει το ενδεχόμενο νέας απέλασής του.

Η δικαστική εντολή της Πόλα Ξινίς επιτρέπει στον Αμπρέχο να επιστρέψει προσωρινά στην οικία του στο Μέριλαντ. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις προηγούμενες δηλώσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης Τραμπ, που είχαν διαμηνύσει ότι δεν θα του επιτραπεί να κυκλοφορήσει ξανά ελεύθερος στις ΗΠΑ.

Η υπόθεση ξεκίνησε τον Μάρτιο, όταν ο Αμπρέχο απελάθηκε παράνομα στο Ελ Σαλβαδόρ και φυλακίστηκε σε φυλακή υψίστης ασφαλείας. Επέστρεψε ωστόσο στις ΗΠΑ, όπου του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για διακίνηση παράτυπων μεταναστών. Η κυβέρνηση τον παρουσίαζε ως απειλή για τη δημόσια ασφάλεια, ενώ επικριτές υποστήριζαν ότι παραβιάζονται τα νομικά δικαιώματα στην προσπάθεια μαζικών απελάσεων.

Ο 30χρονος Αμπρέχο βρίσκεται υπό κράτηση από τον Αύγουστο, μετά τη σύλληψή του όταν αποφυλακίστηκε από τις φυλακές για την ποινική του υπόθεση. Η δικαστής Ξινίς έκρινε ότι πρέπει να αφεθεί ελεύθερος, καθώς δεν είχε εκδοθεί επίσημη εντολή απέλασης το 2019 από τις μεταναστευτικές αρχές, ενώ είχε ήδη απαγορευτεί η επιστροφή του στο Ελ Σαλβαδόρ λόγω κινδύνου από εγκληματικές συμμορίες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Λευκός Οίκος
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Στα χαμηλότερα επίπεδα η ελευθερία, λέει μη κυβερνητική οργάνωση

Η Freedom House ανακοίνωσε πως η ελευθερία στις ΗΠΑ βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1972, με βαθμολογία 81/100, λόγω αυταρχικής στροφής την περίοδο Τραμπ. Παγκόσμια, η ελευθερία μειώνεται για 20ή συνεχή χρονιά.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ απειλεί με επίθεση στο μεγαλύτερο κοίτασμα αερίου του Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε πως αν το Ιράν συνεχίσει επιθέσεις κατά του Κατάρ, οι ΗΠΑ θα καταστρέψουν μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου στο Ιράν, ενώ επιβεβαίωσε επίθεση της Ισραηλινής αεροπορίας σε ιρανικό κοίτασμα στον Περσικό Κόλπο.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Απειλή για ανατίναξη κοιτάσματος αν το Ιράν χτυπήσει εγκατάσταση ΥΦΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε ότι οι ΗΠΑ θα καταστρέψουν το τεράστιο ιρανικό κοίτασμα στη Νότια Παρς αν το Ιράν επιτεθεί ξανά σε εγκατάσταση ΥΦΑ του Κατάρ, διαψεύδοντας αμερικανική ανάμειξη στον ισραηλινό βομβαρδισμό της περιοχής.
ΗΠΑ Ιράν σύγκρουση
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ εξετάζουν ενίσχυση στρατιωτικής παρουσίας στη Μέση Ανατολή

Η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει την αποστολή χιλιάδων επιπλέον στρατιωτών στον πόλεμο κατά του Ιράν, ώστε να έχει περισσότερες επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης της ναυσιπλοΐας στο Χορμούζ, σύμφωνα με πηγές του Reuters.
Έκρηξη στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν ζητά αναστολή επιθέσεων σε πολιτικές υποδομές στη Μέση Ανατολή

Ο Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε άμεσο μορατόριουμ στα πλήγματα κατά πολιτικών υποδομών στη Μέση Ανατολή, μετά από συνομιλίες με Τραμπ και τον εμίρη του Κατάρ, υπογραμμίζοντας την προστασία αμάχων και ενεργειακών εγκαταστάσεων.
Το Πεντάγωνο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Αίτημα έγκρισης 200 δισ. δολαρίων για πόλεμο στο Ιράν

Το Πεντάγωνο ζήτησε από τον Λευκό Οίκο να προωθήσει στο Κογκρέσο αίτημα έκτακτης χρηματοδότησης 200 δισ. δολαρίων για τον πόλεμο στο Ιράν, σύμφωνα με την Washington Post, αν και το αίτημα αναμένεται να συναντήσει αντιδράσεις.