ΓΔ: 2203.09 -0.85% Τζίρος: 205.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:27:02
Εμπορευματοκιβώτια Κίνας ΕΕ
Κοντέινερ με σημαίες Κίνας και ΕΕ απεικονίζουν εμπορικές σχέσεις σε διεθνές επίπεδο.

ΕΕ: Η Κίνα ωθεί την Ευρώπη σε πιο σκληρά εμπορικά μέτρα, λέει το Επιμελητήριο

Το αυξανόμενο εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας με την Ευρώπη και τα εμπόδια για ξένες επιχειρήσεις οδηγούν την ΕΕ σε πιο επιθετικές πολιτικές, εν μέσω έντασης Πεκίνου-Ουάσινγκτον, προειδοποιεί το Ευρωπαϊκό Επιμελητήριο στην Κίνα.

Το αυξανόμενο εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας έναντι της Ευρώπης, καθώς και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ξένες επιχειρήσεις στη χώρα, ωθούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξετάζει πιο επιθετικές πολιτικές, σύμφωνα με το Εμπορικό Επιμελητήριο της ΕΕ στην Κίνα. Το κλίμα αβεβαιότητας εντείνεται από τις συνεχιζόμενες εντάσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας ξεπέρασε το 1 τρισ. δολάρια κατά τους πρώτους 11 μήνες του έτους, καταγράφοντας ιστορικό ρεκόρ. Μεγάλο μέρος αυτού του πλεονάσματος προέρχεται από τις εξαγωγές προς την ΕΕ, η οποία το προηγούμενο έτος κατέγραψε έλλειμμα άνω των 350 δισ. δολαρίων στις εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα.

Το Πεκίνο συνεχίζει να αυξάνει τις εξαγωγές του προς την ΕΕ, προσπαθώντας να αντισταθμίσει την αδύναμη εσωτερική ζήτηση, όπως επισημαίνεται στην έκθεση του Επιμελητηρίου. Ωστόσο, η Κίνα δεν έχει ανταποκριθεί στις διαχρονικές ανησυχίες των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων σχετικά με το επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας.

Ως αποτέλεσμα, η Κίνα ωθεί την ΕΕ να υιοθετήσει μια πιο αποφασιστική στάση στο εμπορικό πεδίο. Πρόσφατα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε το Πεκίνο για πιθανή λήψη ισχυρών ευρωπαϊκών μέτρων, όπως η επιβολή τελωνειακών δασμών, αν δεν αντιμετωπιστεί η υφιστάμενη εμπορική ανισορροπία.

Επιπλέον, έρευνα του Εμπορικού Επιμελητηρίου έδειξε ότι μία στις τρεις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις εξετάζει το ενδεχόμενο μεταφοράς της εφοδιαστικής αλυσίδας εκτός Κίνας. Η απόφαση αυτή σχετίζεται με τους ελέγχους στις εξαγωγές που επέβαλε το Πεκίνο, όπως η υποχρέωση άδειας για την εξαγωγή σπάνιων γαιών, υλικών κρίσιμων για την αυτοκινητοβιομηχανία και την αμυντική βιομηχανία.

Η κινεζική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα για την εθνική ασφάλεια. Ωστόσο, θεωρούνται από την Ευρώπη ως αντίμετρα στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ, ο οποίος βρίσκεται σε προσωρινή ύφεση.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της ΕΕ στην Κίνα, Γενς Έσκελουντ, οι περιορισμοί στις σπάνιες γαίες αποτέλεσαν «σήμα συναγερμού για την Ευρώπη». Τόνισε ότι η συζήτηση πλέον δεν περιορίζεται σε εμπορικά ζητήματα, αλλά αγγίζει και θέματα ασφάλειας, προσθέτοντας πως η ΕΕ δεν μπορεί να είναι βέβαιη ότι δεν θα βρεθεί παράπλευρο θύμα της σύγκρουσης ανάμεσα σε άλλες μεγάλες δυνάμεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ολλανδικό Κοινοβούλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Ολλανδία: Η Ευρώπη να ενισχύσει την ασφάλειά της λόγω παγκόσμιων απειλών

Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλειά της, σύμφωνα με τη MIVD, λόγω πιέσεων στις δυτικές συμμαχίες και της στήριξης της Κίνας στη Ρωσία. Ο διευθυντής της MIVD σημείωσε πως το διεθνές σύστημα δέχεται πλέον πίεση.
Ευρωπαϊκοί δασμοί εμπορίου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΕΕ αυξάνει στο διπλάσιο τους δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα

Η ΕΕ αποφάσισε να διπλασιάσει τους τελωνειακούς δασμούς στο χάλυβα από τρίτες χώρες και να μειώσει τις ποσοστώσεις εισαγωγών, ώστε να προστατευτεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία από τον φθηνό κινεζικό ανταγωνισμό.
Πέδρο Σάντσεθ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Σάντσεθ ζητά από την Κίνα διόρθωση της εμπορικής ανισορροπίας με ΕΕ

Ο Πέδρο Σάντσεθ κάλεσε την Κίνα να διορθώσει την εμπορική ανισορροπία με την ΕΕ, τονίζοντας ότι το άνοιγμα της Κίνας στο ευρωπαϊκό εμπόριο θα αποτρέψει κοινωνικά και απομονωτικά κινήματα στην Ευρώπη.
Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

EE-ΗΠΑ: Προς συμφωνία για συντονισμό κρίσιμων υλικών κατά Κίνας

Κοντά σε συμφωνία για συντονισμό παραγωγής και διασφάλιση κρίσιμων υλικών βρίσκονται ΕΕ και ΗΠΑ, όπως αναφέρει το Bloomberg News, με στόχο να ευνοηθούν μη Κινέζοι προμηθευτές. Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει το ρεπορτάζ.
Σημαίες Κίνας και ΕΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωβουλευτές πιέζουν την Κίνα για μη ασφαλή προϊόντα και πρόσβαση στην αγορά

Ευρωβουλευτές επισκέπτονται την Κίνα μετά από οκτώ χρόνια, πιέζοντας για περιορισμό εισόδου επικίνδυνων προϊόντων στην ΕΕ και ίση πρόσβαση ευρωπαϊκών εταιρειών στην κινεζική αγορά. Συζητήσεις με Κινέζους αξιωματούχους στο Πεκίνο.