ΓΔ: 2228.17 0.53% Τζίρος: 351.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
Ο Ντόναλντ Τραμπ απευθύνεται από το Οβάλ Γραφείο με αμερικανικές σημαίες στο φόντο.

Ο Τραμπ: Η Ευρώπη έχει ακολουθήσει «λανθασμένες κατευθύνσεις»

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Ευρώπη ακολουθεί «κακές κατευθύνσεις», εκφράζοντας ανησυχίες για τις πολιτικές της, ιδίως στο μεταναστευτικό, ενώ χαρακτήρισε «βρομερή» την απόφαση της ΕΕ για πρόστιμο στην πλατφόρμα X του Ίλον Μασκ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε χθες έντονη ανησυχία για την πορεία της Ευρώπης, λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση της νέας, εθνικιστικής αμερικανικής «στρατηγικής για την εθνική ασφάλεια» από την Ουάσιγκτον. Το έγγραφο αυτό επικρίνει ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, κυρίως για το μεταναστευτικό.

«Η Ευρώπη πρέπει να προσέξει πολύ», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε συνάντηση στον Λευκό Οίκο με αφορμή την ενίσχυση των αγροτών, οι οποίοι πλήττονται από δασμούς. Τόνισε πως «η Ευρώπη παίρνει ορισμένες κακές κατευθύνσεις—είναι πολύ κακές, πολύ κακές για τον λαό. Δεν θέλουμε η Ευρώπη να αλλάξει τόσο», χωρίς να εξηγήσει περαιτέρω.

Η τοποθέτηση του Τραμπ ήρθε ως απάντηση σε ερώτηση για το πρόστιμο που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην πλατφόρμα X του Ίλον Μασκ. Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε την απόφαση «βρομερή», σημειώνοντας ότι θα τοποθετηθεί εκτενέστερα όταν έχει πλήρη ενημέρωση.

Ο ίδιος ο Ίλον Μασκ, από την πλευρά του, απαίτησε να «καταργηθεί» η ΕΕ.

Σύμφωνα με τη νέα στρατηγική εθνικής ασφάλειας που παρουσίασε η κυβέρνηση Τραμπ την Παρασκευή, η Ευρώπη κινδυνεύει με «πολιτισμική διαγραφή» αν δεν αντιμετωπίσει τη «μαζική μετανάστευση». Στο έγγραφο αναφέρεται: «Αν οι τρέχουσες τάσεις συνεχιστούν, η (ευρωπαϊκή) ήπειρος θα είναι αγνώριστη σε 20 χρόνια ή λιγότερα».

Η αμερικανική κυβέρνηση κατηγορεί την ΕΕ για αποφάσεις που, όπως υποστηρίζει, «υπονομεύουν την πολιτική ελευθερία και την κυριαρχία», για «πολιτικές μετανάστευσης που μεταμορφώνουν την ήπειρο και προκαλούν εντάσεις», καθώς και για «καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης», «πτώση των ποσοστών γεννητικότητας» και «απώλεια των εθνικών ταυτοτήτων».

Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού παρουσιάζουν εντάσεις μετά την επάνοδο του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία τον Ιανουάριο. Οι διαφωνίες αφορούν, μεταξύ άλλων, την επαναπροσέγγισή του με τη Ρωσία και τη στήριξη της Ουάσιγκτον σε συντηρητικά και ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ από Νταβός: Η κρίση στην Ουκρανία αφορά ΝΑΤΟ και Ευρώπη, όχι τις ΗΠΑ

Ο Ντ. Τραμπ, μιλώντας στο Νταβός, είπε ότι το βάρος για την Ουκρανία πρέπει να το σηκώσουν ΝΑΤΟ και Ευρώπη, όχι οι ΗΠΑ. Έθεσε θέμα κόστους και οφέλους για την Ουάσινγκτον και προανήγγειλε συνάντηση με τον Β. Ζελένσκι.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ματαιώνεται πιθανώς η συνάντηση Μερτς-Τραμπ στο Νταβός λόγω καθυστέρησης

Η συνάντηση του Φρίντριχ Μερτς με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Νταβός μάλλον ακυρώνεται λόγω καθυστέρησης άφιξης του Τραμπ, εξαιτίας τεχνικού προβλήματος στο προεδρικό αεροπλάνο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Σημαίες ΗΠΑ Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Καθυστερεί πακέτο 800 δισ. για Ουκρανία λόγω τριβών με Τραμπ

Η αντίθεση των Ευρωπαίων στα σχέδια Τραμπ για τη Γροιλανδία και το «Συμβούλιο Ειρήνης» μπλοκάρει το πακέτο στήριξης της Ουκρανίας, σύμφωνα με τους Financial Times. Καθυστερεί η ανακοίνωση 800 δισ. δολαρίων στη σύνοδο του Νταβός.
Γκάβιν Νιούσομ Καλιφόρνια
ΔΙΕΘΝΗ

Καλιφόρνια: Κάλεσμα στους Ευρωπαίους να «πιέσουν» τον Τραμπ

Ο Γκάβιν Νιούσομ κάλεσε την Ευρώπη να αντιδράσει δυναμικά στον Ντόναλντ Τραμπ για τη Γροιλανδία, χαρακτηρίζοντάς τον αδύναμο και ζητώντας από την ΕΕ να σταματήσει τη διαλλακτικότητα και να απαντήσει σθεναρά στις προκλήσεις του.