Έφεση κατά της καταδίκης του σε κάθειρξη 27 ετών για απόπειρα πραξικοπήματος υπέβαλαν οι συνήγοροι υπεράσπισης του πρώην προέδρου της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου. Σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), οι δικηγόροι του ζητούν την «ακύρωση της ποινικής διαδικασίας» και την «αθώωσή του», τρεις ημέρες μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ότι ο Μπολσονάρου έχει εξαντλήσει τα ένδικα μέσα και πρέπει να εκτίσει την ποινή του.
Το Ανώτατο Δικαστήριο είχε απορρίψει προηγούμενη έφεση στις αρχές Νοεμβρίου, κρίνοντας ότι δεν υφίστανται πλέον διαθέσιμα ένδικα μέσα. Παρά ταύτα, η νομική ομάδα του πρώην προέδρου αμφισβητεί τη συγκεκριμένη απόφαση.
Ο 70χρονος Μπολσονάρου ξεκίνησε την έκτιση της ποινής του στο αρχηγείο της ομοσπονδιακής αστυνομίας στην Μπραζίλια από την Τρίτη. Είχε τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό από τον Αύγουστο, αλλά κρίθηκε προφυλακιστέος ως «ύποπτος φυγής» μετά από προσπάθεια καταστροφής του ηλεκτρονικού βραχιολιού του με συσκευή ηλεκτροσυγκόλλησης.
Οι δικηγόροι του απέδωσαν το περιστατικό σε «ψυχική σύγχυση» λόγω φαρμακευτικής αγωγής, απορρίπτοντας την εκδοχή της απόπειρας διαφυγής, αιτιολόγηση που δεν έγινε δεκτή από το Ανώτατο Δικαστήριο.
Τον Σεπτέμβριο, ο Μπολσονάρου κρίθηκε ένοχος για συνωμοσία με ανώτατους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων, με στόχο την αυταρχική παραμονή του στην εξουσία μετά τη νίκη του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα στις εκλογές του Οκτωβρίου 2022.
Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι το σχέδιο συνωμοσίας – που περιλάμβανε και απόπειρα δολοφονίας του Λούλα – δεν υλοποιήθηκε, καθώς ο Μπολσονάρου δεν εξασφάλισε τη στήριξη της στρατιωτικής ηγεσίας.
Ταυτόχρονα, πέντε από τους πρώην συνεργάτες του, μεταξύ των οποίων στρατηγοί και πρώην υπουργοί, ξεκίνησαν επίσης να εκτίουν ποινές κάθειρξης από 19 έως 26 έτη.
Ο πρόεδρος Λούλα δήλωσε ότι η Βραζιλία έδωσε ένα «μάθημα δημοκρατίας» στον κόσμο, υπογραμμίζοντας πως είναι η πρώτη φορά στα 500 χρόνια ιστορίας της χώρας που κάποιος φυλακίζεται για απόπειρα πραξικοπήματος.
Η υπόθεση Μπολσονάρου προκάλεσε εντάσεις στις σχέσεις Βραζιλίας – ΗΠΑ, καθώς ο πρώην πρόεδρος θεωρείτο σύμμαχος του Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέβαλε τιμωρητικούς δασμούς σε βραζιλιάνικα προϊόντα, κάνοντας λόγο για «κυνήγι μαγισσών», αλλά τους μείωσε μετά από συνάντηση με τον Λούλα τον Οκτώβριο.
Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου είναι ο τέταρτος πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας που οδηγείται στη φυλακή μετά τη λήξη της στρατιωτικής δικτατορίας (196