ΓΔ: 2112.46 0.57% Τζίρος: 393.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σφύρα δικαιοσύνης ΗΠΑ
Σφύρα δικαστηρίου τοποθετημένη πάνω στην αμερικανική σημαία, σύμβολο της δικαιοσύνης στις ΗΠΑ.

Γιος του «Ελ Τσάπο» έτοιμος να ομολογήσει ενοχή σε δικαστήριο των ΗΠΑ

Ο Χοακίν Γκουσμάν Λόπες, γιος του «Ελ Τσάπο», αναμένεται να δηλώσει ένοχος στο αμερικανικό δικαστήριο, αλλάζοντας στάση, σύμφωνα με νέα δικαστικά έγγραφα που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

Ο Χοακίν Γκουσμάν Λόπες, γιος του φυλακισμένου βαρόνου ναρκωτικών «Ελ Τσάπο», αναμένεται να ομολογήσει την ενοχή του ενώπιον αμερικανικού δικαστηρίου, σύμφωνα με πρόσφατα δικαστικά έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Ο αδελφός του, Οβίδιο Γκουσμάν, είχε ήδη δηλώσει ένοχος τον Ιούλιο για συνωμοσία σχετική με διακίνηση ναρκωτικών και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Ομολόγησε επίσης ότι ο ίδιος και οι τρεις αδελφοί του, γνωστοί ως «Λος Τσαπίτος», είχαν αναλάβει τις δραστηριότητες του πατέρα τους στο ισχυρό καρτέλ της Σιναλόα, μετά τη σύλληψη και καταδίκη του Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν.

Τον Ιούλιο του 2024, ο Χοακίν Γκουσμάν Λόπες είχε δηλώσει αθώος στις κατηγορίες που αφορούσαν διακίνηση ναρκωτικών, ξέπλυμα χρήματος και κατοχή όπλων. Ωστόσο, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, προτίθεται να αλλάξει την υπερασπιστική του στάση ενώπιον του ομοσπονδιακού δικαστηρίου στο Σικάγο.

Συνελήφθη τον Ιούλιο του 2024 κατά την άφιξή του στο Τέξας με ιδιωτικό αεροσκάφος, συνοδευόμενος από τον συνιδρυτή του καρτέλ της Σιναλόα, Ισμαέλ «Ελ Μάγιο» Σαμπάδα.

Ο Σαμπάδα υποστήριξε ότι αγνοούσε τον πραγματικό προορισμό του ταξιδιού και πως ουσιαστικά απήχθη από τον Γκουσμάν Λόπες, ο οποίος τον μετέφερε παρά τη θέλησή του στις ΗΠΑ. Η υπόθεση αυτή πυροδότησε έντονες συγκρούσεις μεταξύ των δύο φραξιών του καρτέλ, με απολογισμό περίπου 1.200 νεκρούς και 1.400 αγνοούμενους.

Οι αμερικανικές αρχές κατηγορούν το καρτέλ της Σιναλόα για τη διακίνηση φαιντανύλης στις ΗΠΑ, όπου το συνθετικό οπιοειδές ευθύνεται για δεκάδες χιλιάδες θανάτους τα τελευταία χρόνια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Καταδίκη δικαστού για παρεμπόδιση σύλληψης μετανάστη

Αμερικανίδα δικαστής κρίθηκε ένοχη για παρεμπόδιση αρχών, επειδή βοήθησε μετανάστη να αποφύγει σύλληψη. Αντιμετωπίζει έως 5 χρόνια φυλάκιση. Η ποινή θα ανακοινωθεί αργότερα, σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ.
Μετανάστες στα σύνορα ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Γουατεμάλα: Εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης ανθρώπων προς ΗΠΑ

Η αστυνομία της Γουατεμάλας συνέλαβε 14 μέλη του κυκλώματος «Λος Μοϊσές», που διακινούσε μετανάστες προς τις ΗΠΑ μέσω Μεξικού. Αντιμετωπίζουν κατηγορίες εμπορίας ανθρώπων, σύστασης συμμορίας και ξέπλυμα χρήματος.
Θάνατος με θανατηφόρα ένεση
ΔΙΕΘΝΗ

Επικείμενη εκτέλεση θανατοποινίτη στη Φλόριντα, ΗΠΑ

Ένας 58χρονος που καταδικάστηκε σε θάνατο για πέντε φόνους το 1987 στη Φλόριντα, πρόκειται να εκτελεστεί με θανατηφόρο ένεση σήμερα στις 6 μ.μ., με την υπόθεση να αποτελεί τη 19η εκτέλεση στην πολιτεία για το 2024.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις σε δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε δύο δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που συμμετείχαν σε έρευνα για το Ισραήλ, προκαλώντας άμεση αντίδραση από το ΔΠΔ, το οποίο καταδίκασε την αμερικανική απόφαση.
Σφύρα δικαιοσύνης ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

8 χρόνια φυλακή στον πρώην υπεύθυνο νεκροτομείου του Χάρβαρντ για εμπόριο οργάνων

Ο πρώην διευθυντής νεκροτομείου του Χάρβαρντ καταδικάστηκε σε 8 χρόνια κάθειρξης για εμπορία οργάνων και λειψάνων. Η σύζυγός του έλαβε ποινή ενός έτους για μεσολάβηση στην πώληση κλεμμένων οργάνων.
έμβλημα ICE ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Απελαθείς Σαλβαδοριανός μετανάστης ελεύθερος μετά από απόφαση δικαστηρίου

Ο Κίλμαρ Αμπρέγο Γκαρσία, μετανάστης από το Ελ Σαλβαδόρ που είχε απελαθεί άδικα από τις ΗΠΑ, αφέθηκε ελεύθερος από την ICE μετά από εντολή δικαστηρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του συνηγόρου του και αμερικανικά ΜΜΕ.