ΓΔ: 2083.15 -0.79% Τζίρος: 155.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαία της Συρίας διαμαρτυρία
Διαδηλώτρια κυματίζει τη σημαία της Συρίας στη Δαμασκό κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας.

Συρία: Διαδηλώσεις στην επέτειο της μάχης ενάντια στον Άσαντ

Χιλιάδες διαδηλωτές σε Δαμασκό και άλλες πόλεις κατήγγειλαν τις ισραηλινές επιθέσεις, με αφορμή την πρώτη επέτειο της μάχης που έφερε τον Άχμαντ αλ Σάρα στη εξουσία, λίγες μέρες μετά την αιματηρή εισβολή στο Μπέιτ Τζιν.

Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Δαμασκού και άλλων μεγάλων συριακών πόλεων, καταγγέλλοντας τις πρόσφατες φονικές ισραηλινές επιθέσεις στον νότο της χώρας. Οι συγκεντρώσεις οργανώθηκαν με αφορμή την πρώτη επέτειο από την έναρξη της μάχης που οδήγησε στην πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο μεταβατικός πρόεδρος Άχμαντ αλ Σάρα κάλεσε τους πολίτες να τιμήσουν την έναρξη της επίθεσης του ισλαμιστικού συνασπισμού, που του επέτρεψε να αναλάβει την εξουσία στις 8 Δεκεμβρίου. Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν λίγες ημέρες μετά την αιματηρή ισραηλινή εισβολή στο χωριό Μπέιτ Τζιν, που προκάλεσε τον θάνατο 13 ανθρώπων, σύμφωνα με τις συριακές αρχές.

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, που επικαλείται το συριακό υπουργείο Εξωτερικών, τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί. Έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος "10 αμάχων" και 22 τραυματίες μετά την ισραηλινή επίθεση στη Μπέιτ Τζιν, κοντά στα προσαρτημένα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν.

Σε πόλεις όπως η Δαμασκός, το Χαλέπι, η Χομς, η Χάμα και η Λαττάκεια, οι διαδηλωτές ύψωναν συριακές σημαίες και φώναζαν συνθήματα υπέρ του Σάρα, σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου. Τα πανό τους ανέγραφαν μηνύματα όπως "Σταματήστε τις ισραηλινές επιθέσεις" και "Η Μπέιτ Τζιν μας κάνει περήφανους".

Μια 29χρονη διαδηλώτρια στη Δαμασκό δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο: "Αφού νικήσαμε τον Μπασάρ αλ Άσαντ, θα νικήσουμε και το Ισραήλ". Στις 27 Νοεμβρίου 2024, ο συνασπισμός ανταρτών εξαπέλυσε επίθεση από την Ιντλίμπ, καταλαμβάνοντας τις σημαντικότερες πόλεις της Συρίας και φθάνοντας στη Δαμασκό, τερματίζοντας δεκαετίες κυριαρχίας της οικογένειας Άσαντ.

Διαδηλωτές στη Δαμασκό τόνισαν ότι συμμετείχαν για να στηρίξουν το κράτος και να αποτίσουν φόρο τιμής στους μάρτυρες της ισραηλινής επίθεσης. Ο Άχμαντ αλ Σάρα κάλεσε τους πολίτες "να εκδηλώσουν τη χαρά τους" για την επέτειο της πτώσης του Άσαντ και να "δείξουν την εθνική ενότητα" της χώρας.

Οι κινητοποιήσεις έρχονται λίγες ημέρες μετά από αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε πόλεις με κυρίως αλαουιτικό πληθυσμό, μειονότητα από την οποία προερχόταν ο Άσαντ και η οποία αντιμετωπίζει επιθέσεις μετά την πτώση του. Ο πρόεδρος αλ Σάρα αναγνώρισε ότι οι διαδηλωτές αυτοί έχουν "νόμιμες αξιώσεις".

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συρία ανατροπή Άσαντ
ΔΙΕΘΝΗ

Διαδηλώσεις για την επέτειο της εξέγερσης κατά του Άσαντ στη Συρία

«Διαδηλώνουμε πάντα στην επέτειο της επανάστασης στο Ιντλίμπ, όμως σήμερα θα γιορτάσουμε τη νίκη στην καρδιά της Δαμασκού», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 35χρονος Κάντερ αλ Σάγιεντ. «Το όνειρο έγινε πραγματικότητα», πρόσθεσε.
Ορίζοντας Δαμασκού Συρία
ΔΙΕΘΝΗ

13 νεκροί από ισραηλινή επιδρομή σε χωριό στη νότια Συρία

Ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 13 άτομα σε επιχείρηση στη νότια Συρία για σύλληψη υπόπτων της Τζαμάα Ισλαμίγια. Η Δαμασκός καταγγέλλει το συμβάν ως «έγκλημα πολέμου» και προειδοποιεί για κλιμάκωση στην περιοχή.
Σύριοι στρατιώτες όχημα
ΔΙΕΘΝΗ

Επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη νότια Συρία με δέκα νεκρούς αμάχους

Ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιχείρηση στη νότια Συρία, με τη Δαμασκό να αναφέρει δέκα νεκρούς, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες στα συντρίμμια.
Ουρά μεταναστών προσφύγων
ΔΙΕΘΝΗ

Σουηδία και Συρία ενώνουν δυνάμεις για περισσότερες απελάσεις καταδικασμένων Σύρων

Η Σουηδία και η Συρία θα συνεργαστούν για την αύξηση των απελάσεων Σύρων καταδικασμένων για εγκλήματα στη Σουηδία, ως όρο για συνέχιση της σουηδικής βοήθειας. Η επίσκεψη Σουηδών υπουργών στη Συρία ήταν η πρώτη από το 2011.
Βομβαρδισμός στη Συρία
ΔΙΕΘΝΗ

Συρία: Έκρηξη σε αποθήκη όπλων στην Ιντλίμπ, πέντε νεκροί πολίτες

Έκρηξη σε αποθήκη όπλων στην Καφρ Ταχαρίμ, Ιντλίμπ, σκότωσε πέντε και τραυμάτισε εννέα άτομα. Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης, καθώς θύματα παραμένουν στα χαλάσματα. Τέτοιες εκρήξεις συχνά οφείλονται σε κακή αποθήκευση.