ΓΔ: 2569.82 1.56% Τζίρος: 260.72 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:14:41
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη

Δημοκρατικοί: Ο Τραμπ «εργαλειοποιεί» το FBI μετά από έρευνα σε βάρος τους

Δημοκρατικοί κατηγορούν τον Τραμπ πως χρησιμοποιεί το FBI για να εκφοβίσει την αντιπολίτευση, μετά από έρευνα εις βάρος τους επειδή κάλεσαν τις ένοπλες δυνάμεις να μην υπακούν σε παράνομες εντολές, διαμηνύοντας πως δεν θα εκφοβηθούν.

Εντάσεις σημειώθηκαν στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, καθώς κοινοβουλευτικοί των Δημοκρατικών κατηγόρησαν τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για εργαλειοποίηση του FBI με σκοπό τον εκφοβισμό της αντιπολίτευσης. Οι καταγγελίες ακολούθησαν την έναρξη έρευνας εις βάρος βουλευτών και γερουσιαστών των Δημοκρατικών, οι οποίοι κάλεσαν τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων να μην υπακούσουν σε «παράνομες εντολές».

Σε κοινή ανακοίνωση, τέσσερις βουλευτές των Δημοκρατικών υποστήριξαν ότι ο πρόεδρος χρησιμοποιεί το FBI ως μέσο πίεσης και παρενόχλησης μελών του Κογκρέσου. Οι συγκεκριμένοι κοινοβουλευτικοί, μαζί με δύο γερουσιαστές, είχαν δημοσιοποιήσει βίντεο στο οποίο καλούν τον στρατό και τις υπηρεσίες Πληροφοριών να αντισταθούν σε εντολές που χαρακτηρίζουν «παράνομες», τονίζοντας ότι οι απειλές για το Σύνταγμα προέρχονται τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό.

Οι βουλευτές τόνισαν πως «κανένας εκφοβισμός ή παρενόχληση δεν θα μας εμποδίσει ποτέ να κάνουμε τη δουλειά μας και να τιμούμε το Σύνταγμα». Παράλληλα, η γερουσιαστής Ελίσα Σλότκιν σχολίασε στο Χ ότι η αντίδραση του προέδρου και η χρήση του FBI είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκε το επίμαχο βίντεο.

Η Σλότκιν, πρώην στέλεχος της CIA, ανέφερε πως ο πρόεδρος θεωρεί ότι μπορεί να αξιοποιεί την ομοσπονδιακή κυβέρνηση εναντίον όσων αντιτίθενται στις πολιτικές του, ενώ χρησιμοποίησε τον όρο «νομική παρενόχληση» για να περιγράψει τις τακτικές εκφοβισμού. Υπογράμμισε ότι δεν θα επιτρέψει αυτές οι ενέργειες να την εμποδίσουν να υπερασπιστεί τη χώρα και το Σύνταγμα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας, ξεκίνησε έρευνα σε βάρος του γερουσιαστή Μαρκ Κέλι, ο οποίος στο βίντεο κατηγορεί την κυβέρνηση Τραμπ ότι «φέρνει αντιμέτωπους τους στρατιωτικούς και την κοινότητα των υπηρεσιών Πληροφοριών με τους Αμερικανούς πολίτες». Το Πεντάγωνο απείλησε τον πρώην πιλότο των Πεζοναυτών και αστροναύτη με στρατοδικείο, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ ζήτησε δημόσια τη σύλληψη, τη φυλάκιση και τον απαγχονισμό του Κέλι μέσω ανάρτησής του.

Ο Μαρκ Κέλι δήλωσε πως, αν η έρευνα έχει στόχο να εκφοβίσει εκείνον και άλλα μέλη του Κογκρέσου ώστε να μην ασκούν κοινοβουλευτικό έλεγχο, αυτή η τακτική δεν θα επιτύχει. Τόνισε ότι έχει προσφέρει πολλά στη χώρα και δεν θα επιτρέψει να φιμωθεί από «νταήδες» που ενδιαφέρονται περισσότερο για την εξουσία παρά για την προστασία του Συντάγματος.

Όλοι οι Δημοκρατικοί κοινοβουλευτικοί που συμμετείχαν στο βίντεο έχουν υπηρετήσει σε στρατιωτικές ή μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Το βίντεο προκάλεσε έντονη αντίδραση από τον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς για «αποσχιστική συμπεριφορά, που τιμωρείται με θάνατο».

Με ανάρτησή του, ο πρόεδρος Τραμπ χαρακτήρισε «προδότες» όσους κάλεσαν τον στρατό να παρακούσει τις εντολές του, ζητώντας την άμεση φυλάκισή τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο γρήγορου τέλους ή εκτόνωσης του πολέμου στο Ιράν

Ο Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ μπορούν να τερματίσουν γρήγορα τον πόλεμο με το Ιράν, αλλά δεν ξεκαθάρισε αν θα επιδιώξουν ταχεία λύση ή σταδιακή εκτόνωση. Σχολίασε επίσης την κατάσταση στην Ουκρανία και τη λειτουργία του Starlink.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η Γαλλία φλέγεται σήμερα λόγω των αλλοδαπών μεταναστών

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τη μετανάστευση για τις ταραχές στη Γαλλία, ζητώντας από το Παρίσι να σκληρύνει τα μέτρα. Με ανάρτησή του, κάλεσε τη Γαλλία να κλείσει τα σύνορα και να ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Συνομιλίες με Ρωσία και Κίνα για αποπυρηνικοποίηση

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα διεξάγουν συνομιλίες για πυρηνικό αφοπλισμό, με αφορμή τα μεγάλα αποθέματα τους. Επίσης, ανέφερε πως η Κίνα μπορεί να φτάσει το επίπεδο των ΗΠΑ στα επόμενα πέντε χρόνια.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο υπουργός Άμυνας υπέρ της μη ζωντανής μετάδοσης εκτέλεσης δράστη

Ο Τραμπ ακύρωσε τη ζωντανή μετάδοση της εκτέλεσης του Νιντάλ Χασάν για τη δολοφονία 13 στρατιωτών, απόφαση που είχε προκαλέσει αίσθηση όταν την ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Χέγκσεθ. Το Πεντάγωνο στηρίζει την επιλογή του προέδρου.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Εκτέλεση του δράστη στη Φορτ Χουντ δεν θα μεταδοθεί ζωντανά

Ο Τραμπ ακύρωσε τη ζωντανή μετάδοση της εκτέλεσης του δράστη της επίθεσης στο Φορτ Χουντ, ανατρέποντας προηγούμενη απόφαση του υπουργού Άμυνας. Η απόφαση για δημόσια μετάδοση είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Χωρίς ζωντανή μετάδοση η εκτέλεση του δράστη στη Φορτ Χουντ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως δεν θα μεταδοθεί ζωντανά η εκτέλεση του άνδρα που σκότωσε Αμερικανούς στρατιώτες. Η εκτέλεση θα γίνει όπως έχει προγραμματιστεί. Οι οικογένειες των θυμάτων μπορούν να παρευρεθούν αν το επιθυμούν.