ΓΔ: 2602.41 -0.64% Τζίρος: 254.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φωκίων Καραβίας
Φωτο: Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας

Aμηχανία για Σινιρλίογλου, τα μεταγωγικά, ο Καραβίας και το φάντασμα Σόιμπλε

Η υποψηφιότητα Σινιρλίογλου για τη θέση του Γ.Γ. του ΟΗΕ αιφνιδίασε το ΥΠΕΞ, το κοινωνικό συμβόλαιο που έχει διαρραγεί και το φάντασμα του Σόιμπλε, τα βραζιλιάνικα ιπτάμενα τάνκερ, οι αιχμές Ξιφαρά και η μικρή συμμετοχή στο συνέδριο των «μικρών».

Άρνηση και αμηχανία. Αυτές φαίνεται πως ήταν οι πρώτες αντιδράσεις στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών για την υποψηφιότητα του Φεριντούν Σινιρλίογλου για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

Ο 70χρονος Τούρκος πρέσβης διετέλεσε μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας του στον ΟΗΕ την περίοδο 2016-2023.

Στο αποκορύφωμα των «ήρεμων νερών», ο κ. Σινιρλίογλου εξελέγη το 2024 γενικός γραμματέας του ΟΑΣΕ με την υποστήριξη της Ελλάδας, ενώ, στο ίδιο πακέτο, η Μαρία Τελαλιάν εξελέγη διευθύντρια του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του οργανισμού.

Το διπλωματικό παρελθόν του κ. Σινιρλίογλου είναι γνωστό.

Είναι ο άνθρωπος που υπέγραφε επιστολές της Τουρκικής Δημοκρατίας προς τον ΟΗΕ, στις οποίες αποτυπώνονταν οι τουρκικές διεκδικήσεις, με χαρακτηριστικότερη εκείνη που συνέδεε την «αποστρατιωτικοποίηση» των ελληνικών νησιών του Αιγαίου με την ίδια την ελληνική κυριαρχία τους.

Θα στηρίξει η Αθήνα τον Τούρκο διπλωμάτη για την επόμενη θητεία στη γενική γραμματεία του ΟΗΕ; «Όχι», ήταν η απάντηση αρμόδιων διπλωματικών αξιωματούχων.

Η άρνηση, όμως, δεν ήταν σκέτη.

Συνοδευόταν από δύο ενδιαφέρουσες επισημάνσεις: αφενός, ότι ο κ. Σινιρλίογλου έχει πιθανότητες εκλογής· αφετέρου, ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει τα διπλωματικά ερείσματα που θα της επέτρεπαν να αποτρέψει την εκλογή του Τούρκου υποψηφίου.

Η θητεία του απερχόμενου γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ολοκληρώνεται στα τέλη Δεκεμβρίου, μαζί με τη θητεία της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Μια θητεία στην οποία η Αθήνα επένδυσε σημαντικά σε πολιτικό και επικοινωνιακό επίπεδο, χωρίς ωστόσο να επιτύχει όλους τους διπλωματικούς στόχους που είχε θέσει.

Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη περίπτωση της ανανέωσης της εντολής της Αποστολής Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (UNSMIL), όπου η Αθήνα δεν κατάφερε να συμπεριληφθεί στο προοίμιο της σχετικής απόφασης αναφορά στον σεβασμό των αρχών καλής γειτονίας, του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, στη σκιά της επικύρωσης του τουρκολιβυκού μνημονίου.


Το σπασμένο κοινωνικό συμβόλαιο

Μια ενδιαφέρουσα διάσταση της ευρωπαϊκής κρίσης, που υπερβαίνει τις συγκυριακές οικονομικές και γεωπολιτικές αναταράξεις, κάνοντάς τη πολύ πιο πολύπλοκη και αβέβαιη, ανέδειξε ο Φωκίων Καραβίας στο Athens Investment Forum.

«Το κοινωνικό συμβόλαιο που αποτέλεσε τη βάση της ευρωπαϊκής πορείας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έχει πλέον διαρραγεί», σημείωσε ο επικεφαλής της Eurobank, εστιάζοντας στο δημογραφικό.

Οι Ευρωπαίοι άνω των 65 ετών αυξήθηκαν από 16% σε 22% του πληθυσμού, ενώ οι νεότερες γενιές, που καλούνται να χρηματοδοτήσουν τις αυξανόμενες ανάγκες του κοινωνικού κράτους, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην απόκτηση κατοικίας και στη δημιουργία οικογένειας.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η διάβρωση της εμπιστοσύνης στην αμοιβαιότητα του συστήματος», προειδοποίησε.

Και εδώ βρίσκεται η ουσία: η Ευρώπη δεν αντιμετωπίζει απλώς ένα πρόβλημα χρηματοδότησης του ασφαλιστικού, αλλά μια κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ των γενεών, που δεν αντιμετωπίζεται με τις συνήθεις συνταγές διαχείρισης μιας οικονομικής κρίσης.


Ο Σόιμπλε, η ευμάρεια και ο Πούτιν

Η επισήμανση του Φωκίωνα Καραβία για τη διάρρηξη του ευρωπαϊκού κοινωνικού συμβολαίου μάς θύμισε μια παλαιότερη εκμυστήρευση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε Έλληνα τραπεζίτη, στα χρόνια της ελληνικής κρίσης.

Ο Γερμανός πολιτικός εμφανιζόταν βαθιά απαισιόδοξος για το μέλλον των δυτικών δημοκρατιών.

Οι νεότερες γενιές, έλεγε, είχαν χάσει τη βιωματική σύνδεση με τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τις οδυνηρές εμπειρίες που σφυρηλάτησαν την κοινωνική αλληλεγγύη.

Αντίθετα, η μακρά περίοδος ειρήνης και ευμάρειας είχε θρέψει τον ατομικισμό.

Και οι εξελίξεις μάλλον δικαιώνουν την απαισιοδοξία του.

Βέβαια για να είμαστε δίκαιοι πρέπει να πούμε ότι την τελευταία δεκαετία και οι ανισσότητες έχουν οξυνθεί και η ακρίβεια έχει απογειωθεί και η στεγαστική κρίση έχει ξεφύγει ασκώντας μεγάλη πίεση στην κοινωνία και ειδικά στους νέους.

Ωστόσο, αξίζει να σημειώσουμε ότι, την ώρα που η Ευρώπη συζητά πώς θα ενισχύσει την άμυνά της απέναντι στη ρωσική απειλή και «ματώνει» οικονομικά, στις πρόσφατες διαδηλώσεις της γερμανικής νεολαίας της Gen Z μεταξύ των αιτημάτων περιλαμβανόταν και η αντίθεση στην υποχρεωτική στρατιωτική θητεία.

Προφανώς, ορισμένοι πιστεύουν ότι την ασφάλειά τους θα την εγγυηθεί ο κ. Πούτιν...


Τα μεταγωγικά και… το ιστορικό παράδειγμα

Τον Πορτογάλο ομόλογό του, Νούνο Μέλο, συνάντησε χθες στο Πεντάγωνο ο Νίκος Δένδιας. Στο πλαίσιο της συνάντησης υπογράφηκε και η διακρατική συμφωνία για την προμήθεια τριών μεταγωγικών αεροσκαφών Embraer KC-390, με δικαίωμα προαίρεσης για άλλα τρία.

Τα KC-390 θεωρούνται από τα πιο σύγχρονα μεταγωγικά στον κόσμο. Είναι αεριωθούμενα και λειτουργούν και ως ιπτάμενα τάνκερ, καθώς μπορούν να ανεφοδιάζουν εν πτήσει μαχητικά αεροσκάφη.

Αρχικά, τα βραζιλιάνικα μεταγωγικά θα ανεφοδιάζουν τα Rafale και τα Mirage και, σε δεύτερη φάση, και τα F-16 του στόλου της Π.Α.

Ο κ. Δένδιας δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία και επιχείρησε να αναδείξει τη σημασία των KC-390 με ένα ίσως αμφιλεγόμενο παράδειγμα.

«Αν η Ελλάδα είχε αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού για τα μαχητικά μας, η εισβολή στην Κύπρο το 1974 δεν θα μπορούσε να έχει συμβεί και δεν θα μπορούσε να έχει διατηρηθεί το προγεφύρωμα της εισβολής», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η ακροβασία… είναι κάπως αισθητή, δεδομένου ότι ούτε η χούντα ούτε η μετέπειτα δημοκρατική κυβέρνηση είχαν διάθεση εμπλοκής στην Κύπρο. Άρα, το θέμα τότε δεν ήταν τα ιπτάμενα τάνκερ.

Για την ιστορία, το πρώτο KC-390 αναμένεται στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2027.


Οι αιχμές Ξιφαρά για τον ΔΕΣΦΑ και το μοντέλο της ΔΕΗ

Μια ενδιαφέρουσα αιχμή για το παρελθόν της ΔΕΠΑ Εμπορίας άφησε ο διευθύνων σύμβουλός της, Κωνσταντίνος Ξιφαράς, μιλώντας χθες στο Athens Investment Forum του ΤΕΕ.

Αναφερόμενος στην απώλεια του ΔΕΣΦΑ το 2018, σημείωσε ότι η ΔΕΠΑ έχασε μια σημαντική δραστηριότητα χωρίς αποζημίωση, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κενό στην αξία και στις χρηματοροές της εταιρείας.

Μάλιστα, δεν παρέλειψε να κάνει και τη σύγκριση με τη ΔΕΗ, επισημαίνοντας ότι στην περίπτωση της ΔΕΠΑ δεν ακολουθήθηκε το μοντέλο που εφαρμόστηκε με τον ΔΕΔΔΗΕ.

Πάντως, δεν ανέφερε τίποτα σχετικά με τις πρόσφατες φήμες περί μεταβίβασης στη ΔΕΠΑ του 34% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο, τις οποίες πυροδότησε το πρόσφατο ν/σ του ΥΠΕΝ.

Βέβαια, το παράπονο αυτό μπορεί να ήταν και μια έμμεση παραδοχή πως προς τα εκεί πάει το πράγμα.


Το συνέδριο των μικρών και η απουσία ραντεβού

Χθες έγινε το small cap conference και, όπως μας είπαν στελέχη χρηματιστηριακών εταιρειών, είχε συμμετοχή, αλλά ίσως όχι αυτή που θα έπρεπε να έχει μια τέτοια εκδήλωση.

Επιχειρηματίες αλλά και στελέχη της αγοράς με τα οποία συνομίλησε η στήλη έκαναν λόγο για σημαντικά χαμηλότερη συμμετοχή σε σχέση με το περσινό συνέδριο. Υπήρξαν κάποιες εταιρείες που ξεχώρισαν με τα ραντεβού τους, σε σχέση με κάποιες άλλες που είχαν ελάχιστα έως μηδενικά.

Κάποιες εταιρείες που πέρυσι είχαν πολλά ραντεβού και η μετοχή τους πήγαινε καλά, φέτος, που η μετοχή έχει κάνει μια καλή βουτιά, είδαν τους επενδυτές να τους γυρίζουν την πλάτη και αυτό φάνηκε στο συνέδριο. Για μοναξιά σε πολλά τραπέζια έκαναν λόγο χρηματιστηριακά στελέχη.

Καλή εντύπωση έκανε η διοίκηση της Y/KNOT, της AS Company, της Q&R και της Trek Development.

Συνολικά παρουσιάστηκαν οι εταιρείες Δάιος, Έλτον, E.In.S, Λανακάμ, Q&R, Revoil, Softweb, Trek Development, Unibios, Verallis και Y/KNOT.

Η Y/KNOT έκανε λόγο για υψηλή κερδοφορία από τα καράβια, άλλωστε έβγαλε και ανακοίνωση για νέα ναύλωση. Τον σχεδιασμό τους για το μέλλον ανέλυσαν και τα διοικητικά στελέχη της Trek Development.

Σύμφωνα με άλλα στελέχη, ειπώθηκε πως δεν περιμένουν κάτι σημαντικό από το συνέδριο, προφανώς από πλευράς εισροών στη μετοχή, αλλά ήταν μια καλή ευκαιρία να μιλήσουν με ανθρώπους της αγοράς, που, αν έπρεπε να τους δουν ξεχωριστά, θα χρειάζονταν πολλές μέρες, ενώ χθες αυτό έγινε μέσα σε λίγες ώρες.

Στις 10 Νοεμβρίου, και πάλι στην Αθήνα, θα γίνει το συνέδριο των εταιρειών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης και ήδη θεσμικοί έχουν αρχίσει να κλείνουν ραντεβού, γιατί θα λάβουν μέρος μεγαλύτερες εταιρείες, όπως Alter Ego, Avax, Lavipharm, Κρι-Κρι, οι εταιρείες ακινήτων και αρκετές της πληροφορικής.


«Κοσμογονία» στην ενέργεια

Για «περίοδο κοσμογονίας» στον ενεργειακό κλάδο έκανε λόγο χθες ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης, μιλώντας στο Athens Investment Forum του ΤΕΕ, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα data centers, τα οποία, όπως είπε, αποτελούν μεγαλύτερη πρόκληση ακόμη και από τις ΑΠΕ και την αποθήκευση ενέργειας.

Και αυτό γιατί, όπως είπε, αναπτύσσονται με εντυπωσιακή ταχύτητα και μπορούν να ανατρέψουν τις μέχρι σήμερα προβλέψεις για τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα βασικά ζητήματα είναι τρία: αν υπάρχει αρκετή διαθέσιμη ισχύς, αν τα δίκτυα μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες και πώς θα επηρεαστούν οι τιμές του ρεύματος.

Μάλιστα, ενώ η αποθήκευση ενέργειας ενσωματώνεται ομαλά στο σύστημα, τα data centers φαίνεται πως θα δυσκολέψουν περισσότερο τους διαχειριστές.

Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, το νομοσχέδιο που έχει τεθεί προς ψήφιση από το ΥΠΕΝ κινείται στη σωστή κατεύθυνση και, μάλιστα, δήλωσε ευτυχής γι’ αυτό.


Στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το στοίχημα της πιστωτικής επέκτασης

Οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν στηρίξει ως σήμερα την πιστωτική επέκταση της χώρας, ωστόσο ο αριθμός των επενδύσεων που μπορούν να κάνουν σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι πεπερασμένος και η ζυγαριά πλέον γέρνει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το ζήτημα αυτό έθιξε ο Ιωσήφ Κιουρούκογλου, Chief of Wholesale Banking της Alpha Bank, στο χθεσινό Athens Investment Forum 2026, υπογραμμίζοντας πως το «Νέο Μαζί» της Alpha Bank περιλαμβάνει τη βαθύτερη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σε αυτή την προσπάθεια καθοριστικό ρόλο θα παίξει η συνεργασία με τη UniCredit, η οποία δίνει το αβαντάζ της διασύνδεσης με 13 ευρωπαϊκές αγορές και επιτρέπει σε ελληνικές εταιρείες να διευρύνουν τις δραστηριότητές τους.


Η σημασία των ισχυρών ελληνικών τραπεζών

Στα διδάγματα της ελληνικής τραπεζικής κρίσης αναφέρθηκε η Ελένη Βρεττού στο Athens Investment Forum, υπενθυμίζοντας ότι οι θυγατρικές ξένων τραπεζικών ομίλων ήταν από τις πρώτες που περιόρισαν τη δραστηριότητά τους στη χώρα.

Με αφορμή αυτή την εμπειρία, η CEO του Ομίλου CrediaBank υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης ισχυρών, ανεξάρτητων τραπεζών με ελληνική ταυτότητα, οι οποίες θα μπορούν να στηρίζουν σταθερά την εγχώρια οικονομία, ακόμη και σε περιόδους κρίσης.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών δεν αναιρεί τη σημασία των ξένων στρατηγικών επενδυτών και της συμμετοχής σε διεθνείς τραπεζικούς ομίλους, που προσφέρουν πρόσβαση σε νέες αγορές και χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Αντιθέτως, τάχθηκε υπέρ της συνύπαρξης των δύο μοντέλων, εκτιμώντας ότι αυτή η ισορροπία μπορεί να ενισχύσει τον ανταγωνισμό και να δημιουργήσει ένα πιο ανθεκτικό και αποτελεσματικό τραπεζικό σύστημα προς όφελος της ελληνικής οικονομίας.


Το σφιχτό πορτοφόλι της Ελένης Βρεττού

Στο ίδιο συνέδριο η κ. Βρεττού σχολίασε και το θεμα των αμοιβών, κρατώντας τον πήχη των αμοιβών σχετικά… χαμηλό.

Όπως ανέφερε αστειευόμενη στο Athens Investment Forum 2026, η CrediaBank δεν έχει τη φήμη των καλύτερων μισθών, ενώ η ίδια αμείβεται με τον χαμηλότερο μισθό συγκριτικά με τους άλλους διευθύνοντες συμβούλους.

Σε πιο σοβαρό τόνο, εξήγησε πως η πάγια αντιμισθία της CrediaBank πράγματι είναι σχετικά χαμηλή σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά, ωστόσο ένα συγκεκριμένο ποσοστό της κερδοφορίας μοιράζεται πίσω στα στελέχη και τους υπαλλήλους, ως μπόνους επίδοσης.

Επιπλέον, το συνολικό πακέτο αποδοχών, σε συνδυασμό με το εργασιακό περιβάλλον, είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό. Ως αποτέλεσμα, πολύ σπάνια τα στελέχη, ειδικά στις μεσαίες και υψηλότερες βαθμίδες, θέλουν να φύγουν.

Αναφερόμενη στην ανοικοδόμηση της CrediaBank, σχολίασε πως τα στελέχη που είχε δίπλα της ήταν ο λόγος που η τράπεζα κατάφερε να αναγεννηθεί από τις στάχτες της σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Επομένως, όποιο και αν είναι το σύστημα αμοιβών της τράπεζας, φαίνεται πως λειτουργεί καλά.


ΟΤΕ: Η νέα τριετία Νεμπή και τα στοιχήματα της επόμενης ημέρας

Σήμα διοικητικής συνέχειας στέλνει ο ΟΤΕ, με το Διοικητικό Συμβούλιο να προτείνει ομόφωνα την ανανέωση της θητείας του Κώστα Νεμπή για ακόμη τρία χρόνια, ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του 2027.

Η απόφαση έρχεται σε μια περίοδο σημαντικών αλλαγών στην τηλεπικοινωνιακή αγορά, με τον ανταγωνισμό να εντείνεται και τον όμιλο να καλείται να διατηρήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης, παρά τις πιέσεις στις τιμές.

Άλλωστε, λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση, ο επικεφαλής του ΟΤΕ είχε περιγράψει στους αναλυτές τις προτεραιότητες για το 2027, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ο όμιλος μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται με αντίστοιχους ρυθμούς.

Η επέκταση των οπτικών ινών, η ενίσχυση της συνδρομητικής τηλεόρασης και η αναζήτηση νέων πηγών εσόδων στην Πληροφορική, μετά το Ταμείο Ανάκαμψης, αποτελούν τους βασικούς άξονες της στρατηγικής.

Το ενδιαφέρον πλέον μεταφέρεται στην επόμενη τριετία, όπου ο ΟΤΕ θα κληθεί να υπερασπιστεί τα μερίδιά του, να αξιοποιήσει τις επενδύσεις στις υποδομές και να διατηρήσει την κερδοφορία του. Και όλα αυτά σε μια αγορά όπου οι νέοι ανταγωνιστές και οι τεχνολογικές εξελίξεις αλλάζουν σταδιακά τις ισορροπίες.


Τοπική ΝΙΚΗΣ στην… Αυστραλία

Τι κι αν οι δημοσκοπήσεις οριακά την εντοπίζουν πλέον; Στο χριστεπώνυμο κόμμα της ΝΙΚΗΣ συνεχίζουν ακάθεκτοι τον αγώνα.

Μάλιστα, προ ημερών ανακοίνωσαν την ίδρυση τοπικής κομματικής οργάνωσης στην Αυστραλία, της 60ής, όπως υποστηρίζουν.

Ωστόσο, οι πολιτικοί της φίλοι πήγαν να σαμποτάρουν το εγχείρημα.

«Κάτω τα χέρια από τις αγνές ψυχές των ομογενών μας! Βάλτε καλά στο μυαλό σας ότι η ΝΙΚΗ ήρθε για να μείνει και να ΝΙΚΗσει, τόσο στη Μελβούρνη όσο και σε κάθε γωνιά της γης όπου ζουν Έλληνες», τόνιζαν από το κόμμα του κ. Νατσιού.

Βοήθειά τους.


Αποποίηση ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν συμβουλή, πρόταση ή προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε προτροπή για επενδυτικές αποφάσεις. Η ιστοσελίδα δεν φέρει ευθύνη για αποφάσεις που θα ληφθούν βάσει των παραπάνω πληροφοριών. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τζέιμι Ντάιμον
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

H προφητεία του Τζ. Ντάιμον, το «προξενιό» της Αννας Ροκοφύλλου και η AKTOR

Aποζημιώσεις για ΑΚΤΟΡ από το Μετρό Θεσσαλονίκης, τα καλά νέα για τη βιομηχανία και τον Μυτιληναίο, η θεωρία της κατσαρίδας του Τζ. Ντάιμον, τι γύρευε στο Νέο Δελχί ο Στ. Ιωάννου της Eurobank, το «προξενιό» της Αννας Ροκοφύλλου και το υπουργικό γεύμα.
Κυριάκος Μητσοτάκης εκδήλωση
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τι χάλασε τη φιέστα ΑΔΜΗΕ, έκπληξη Μητσοτάκη στους επενδυτές και τα ραντάρ

Η έκπληξη Μητσοτάκη στους επενδυτές με ΑΕΠ, φήμες για δάχτυλο... ΟΠΕΚΕΠΕ στη διασύνδεση Αττικής - Κρήτης, τι μπλοκάρει την εξαγορά Χρηματιστηριακής, η σχολική μονάδα στο Ελληνικό και οι όχι και τόσο απαραίτητες φρεγάτες.
Νίκος Δένδιας και στρατιώτες
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Κακό timing για Eurobank, η απουσία Δένδια και η κινητικότητα στο Ενέργειας

Η σκία της σύγκρουσης Ινδίας - Πακιστάν στο επενδυτικό φόρουμ της Eurobank, μακρυά από την DEFEA η κυβέρνηση - σε αντίθεση με τον Ν. Ανδουλάκη, προς μεγάλη υπερκάλυψη η Qualco και η υπερκινητικότητα στον υπ. Ενέργειας.
Οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρέχουν με... χίλια οι τράπεζες: Προμερίσματα 688 εκατ. μέχρι το τέλος του έτους

Ενδιάμεσα μερίσματα που αγγίζουν τα 650 εκατ. ευρώ θα λάβουν οι μέτοχοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με την περίοδο καταβολής τους να εκτείνεται από 20 Νοεμβρίου έως 28 Δεκεμβρίου.
karavias fokion, eurobank
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φ. Καραβίας: Το κοινωνικό συμβόλαιο στην Ευρώπη έχει ραγίσει

Ο Φωκίων Καραβίας, CEO της Eurobank, στο 9ο Athens Investment Forum τόνισε την ανάγκη ανανέωσης του ευρωπαϊκού κοινωνικού συμβολαίου με έμφαση στη δημοσιονομική σύνεση, επενδύσεις και παραγωγικότητα, λόγω δημογραφικών προκλήσεων.
Νίκος Δένδιας συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Δένδιας: Πρώτη φορά εναέριος ανεφοδιασμός με τα KC-390 της Πορτογαλίας

Η συμφωνία Ελλάδας-Πορτογαλίας για μεταγωγικά της Embraer σηματοδοτεί νέα εποχή αμυντικής συνεργασίας, τόνισε ο Ν. Δένδιας. Για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά αεριωθούμενα μεταγωγικά και δυνατότητα εναέριου ανεφοδιασμού μαχητικών.