ΓΔ: 2632.17 -0.08% Τζίρος: 177.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φουσκωτό σκάφος στη θάλασσα

Δύο νεκροί από αμερικανικό πλήγμα σε ταχύπλοο με ύποπτα ναρκωτικά

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως σκότωσαν δύο άνδρες με βομβαρδισμό σε ταχύπλοο που, σύμφωνα με πληροφορίες, μετέφερε ναρκωτικά στον ανατολικό Ειρηνικό, χαρακτηρίζοντάς τους «ναρκοτρομοκράτες».

Σύμφωνα με ανακοίνωση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, δύο άνδρες σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή εναντίον ταχύπλοου σκάφους στον ανατολικό Ειρηνικό ωκεανό. Το περιστατικό εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκστρατείας για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών στην περιοχή.

Η SOUTHCOM, το μικτό διοικητήριο που είναι αρμόδιο για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, ανέφερε μέσω X ότι το ταχύπλοο κινούνταν κατά μήκος γνωστών θαλάσσιων οδών διακίνησης ναρκωτικών. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στο πλήγμα σκοτώθηκαν «δυο ναρκοτρομοκράτες», χρησιμοποιώντας τη σχετική ορολογία.

Όπως τονίζει η SOUTHCOM, «επιβεβαιωμένες πληροφορίες αποκάλυψαν την ενεργή συμμετοχή του σκάφους στη διακίνηση ναρκωτικών». Παράλληλα, δόθηκε στη δημοσιότητα αποχαρακτηρισμένο βίντεο δέκα δευτερολέπτων, όπου διακρίνεται το σκάφος να κινείται με μεγάλη ταχύτητα πριν χτυπηθεί από βλήμα, προκαλώντας έκρηξη και πυρκαγιά.

Από τον Σεπτέμβριο του 2025, ο αριθμός των νεκρών από αντίστοιχα αμερικανικά πλήγματα στην Καραϊβική και τον ανατολικό Ειρηνικό ξεπερνά τους 200. Η εκστρατεία της τελευταίας χρονιάς, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, αποσκοπεί στην παρεμπόδιση της μεταφοράς ναρκωτικών προς τις ΗΠΑ μέσω θαλάσσης.

Ωστόσο, η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει παρουσιάσει αδιάσειστα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα σκάφη που στοχοποιήθηκαν εμπλέκονταν πράγματι σε διακίνηση ναρκωτικών ή άλλες παράνομες δραστηριότητες.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Διεθνής Αμνηστία, καθώς και ανεξάρτητοι ειδικοί του ΟΗΕ, υποστηρίζουν ότι οι βομβαρδισμοί του αμερικανικού στρατού παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και καταγγέλλουν εξωδικαστικές εκτελέσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θάλασσα και βάρκα
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: 4 νεκροί σε επίθεση κατά σκάφους με ναρκωτικά στον Ειρηνικό

Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν νέα επίθεση σε σκάφος που φέρεται να διακινούσε ναρκωτικά στον ανατολικό Ειρηνικό, σκοτώνοντας τέσσερις επιβάτες. Η επίθεση δόθηκε έπειτα από εντολή Τραμπ και δεν υπήρξαν απώλειες στις αμερικανικές δυνάμεις.
Σύγκρουση ΗΠΑ Ιράν πολεμικά αεροσκάφη
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ επαναλαμβάνουν τους βομβαρδισμούς στο Ιράν

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν βαριά αεροπορικά πλήγματα στο Ιράν ως αντίποινα για επιθέσεις σε βάσεις τους στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ, τρεις νεκροί και εκρήξεις σε δύο επαρχίες. Στόχος δεκάδες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Σημαία της Λιβύης
ΔΙΕΘΝΗ

Λιβύη: Νεκροί μετανάστες εντοπίστηκαν στις ακτές Τομπρούκ μετά από ναυάγιο

Άλλα 11 πτώματα μεταναστών εντοπίστηκαν σε ακτές της ανατολικής Λιβύης, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 26. Υπάρχουν φόβοι για δεκάδες αγνοούμενους, ενώ το σκάφος τους βυθίστηκε κοντά στο Τομπρούκ.
Φουσκωτό σκάφος στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Πλήγμα σε ταχύπλοο ναρκωτικών στην Καραϊβική, 2 νεκροί

Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν ταχύπλοο στην Καραϊβική που μετέφερε ναρκωτικά, σκοτώνοντας δύο και αφήνοντας έξι ναυαγούς. Το SOUTHCOM ανακοίνωσε ότι ειδοποιήθηκε η ακτοφυλακή για έρευνα και διάσωση χωρίς να διευκρινίζει την τύχη τους.