ΓΔ: 2085.56 0.12% Τζίρος: 84.83 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:00:37
Φώτο: Shutterstock

Σε χαμηλό 30 ετών η βιομηχανική δραστηριότητα στην Βρετανία

Η βιομηχανική παραγωγή στην Βρετανία πραγματοποίησε τον Απρίλιο «βουτιά», με την οικονομία να βρίσκεται σε lockdown από τις 23 Μαρτίου ενώ εκφράζονται φόβοι για πρωτοφανή πτώση της οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο.

Οι Βρετανοί παραγωγοί τον Απρίλιο υπέστησαν την μεγαλύτερη πτώση παραγωγής τα τελευταία 30 χρόνια καθώς τα μέτρα για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού έστειλε την βρετανική οικονομία σε απότομη ύφεση.

Τα στοιχεία για την Βρετανία είναι αρκετά δυσοίωνα καθώς σύμφωνα με τον σύνθετο δείκτη παραγωγικής δραστηριότητας PMI της IHS Markit να βρίσκεται χαμηλότερα από τα επίπεδα του 47.8 τον Μάρτιο καθώς διαμορφώθηκε στο νέο χαμηλό 32.6 μονάδων τον Απρίλιο, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 32.9 μονάδες.

Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης έχει βυθιστεί σε ιστορικό χαμηλό 16.3 μονάδων από 43.9 τον περασμένο μήνα, καταγράφοντας μια σημαντική πτώση στην παραγωγή των περισσότερων παραγωγών.

«Μεγάλο μέρος της βιομηχανίας δέχθηκε ισχυρό πλήγμα με τις εταιρείες να κλείνουν, την αδύναμη παγκόσμια ζήτηση, τα μέτρα περιορισμού και το lockdown για να αντιμετωπιστεί ο νέος κορονοϊός. Οι μοναδικοί κλάδοι που αναπτύσσονται είναι οι εταιρείες που κατασκευάζουν φαρμακευτικό υλικό και τρόφιμα» ανέφερε ο Ρομπ Ντόμπσον, επικεφαλής της IHS Markit.    

Νωρίτερα την Παρασκευή ο βιομηχανικός σύνδεσμος Make UK ανέφερε του φόβους πως η βιομηχανική παραγωγή μπορεί να περιοριστεί στο μισό κατά την διάρκεια αυτού του τριμήνου και δήλωσε πως περισσότερο από το 80% των μελών του έχει υποστεί μείωση των παραγγελιών.

Μια ξεχωριστή έρευνα από τον Σύνδεσμο Βρετανών Βιομηχάνων έδειξε η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα σημείωσε το τελευταίο τρίμηνο μέχρι τον Απρίλιο, την μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούλιο του 2009.

Η βρετανική οικονομία βρίσκεται σε lockdown από τις 23 Μαρτίου αν και οι πολίτες επιτρέπεται ακόμα να πάνε στις εργασίες τους αν δεν  μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως ενώ τα εργοστάσια καταγράφουν σημαντική πτώση της ζήτησης, με την IHS Markit να υπογραμμίζει πως η μείωση στις βιομηχανικές παραγγελίες του Απριλίου είναι η μεγαλύτερη από το 1992.

Σύμφωνα με σενάριο του γραφείου προϋπολογισμού της βρετανικής κυβέρνησης τον περασμένο μήνα, η συνολική οικονομική δραστηριότητα μπορεί να περιοριστεί περισσότερο από ένα τρίτο κατά την διάρκεια του δεύτεορυ τριμήνου που αποτελεί μια πρωτοφανή πτώση στην σύγχρονη ιστορία.

Η Βρετανική κυβέρνηση θα επανεξετάσει τα περιοριστικά μέτρα την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο αξιωματούχοι ανέφεραν πως δεν υπάρχουν ακόμα τα εχέγγυα για χαλάρωση των μέτρων ενώ ο απολογισμός των θυμάτων πλησιάζει τα 30.000 άτομα στην χώρα.

«Το βασικό ερώτημα παραμένει για πόσο ακόμα θα χρειαστεί να διατηρηθούν οι περιορισμοί και ποιοι τομείς θα μπορούν να ανοίξουν και πάλι με ασφάλεια» ανέφερε ο Ντόμπσον και συμπλήρωσε πως «η πίεση αυξάνεται καθώς όσο περισσότερο παραμένει η παγκόσμια οικονομία σε lockdown, τόσο μεγαλύτερο θα γίνεται το κόστος για την  βιομηχανία και τόσο θα μεγαλώσει και ο κίνδυνος να υπάρξουν απολύσεις».
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sunak, Great Britain, Britain, England, Bretania, Vretania, Agglia
ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις σε τέσσερα στελέχη των Χούθι επέβαλε η Βρετανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ είπε την Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων για να πλήξει εκείνους που χρηματοδοτούν τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία.
Τηλεργασία σε εξωτερικό χώρο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μνημόνιο συνεργασίας Υπ. Παιδείας και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και το Υπουργείο Παιδείας συμφωνούν σε μνημόνιο συνεργασίας για την αντιμετώπιση της έλλειψης εξειδικευμένου δυναμικού και την ενίσχυση της σύνδεσης εκπαίδευσης–παραγωγής.
Ράντκλιφ Κάμερα Οξφόρδης
ΔΙΕΘΝΗ

Καταδίκη ερήμην της βρετανίδας βουλευτού Τ. Σιντίκ για υπόθεση οικοπέδου

Η Τούλιπ Σιντίκ καταδικάστηκε ερήμην σε διετή φυλάκιση στο Μπανγκλαντές για υπόθεση παράνομης εκχώρησης οικοπέδου, ενώ βαρύτερες ποινές επιβλήθηκαν στη Σέιχ Χασίνα και τη Ρεχάνα.
Εργοστάσιο βιομηχανίας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις 52,7 ο PMI: Επιβράδυνση παραγγελιών αλλά διατήρηση παραγωγικής ανόδου

Ο PMI της S&P Global μειώθηκε στις 52,7 μονάδες, με ασθενέστερη άνοδο παραγγελιών και πτώση εξαγωγών. Η παραγωγή και η απασχόληση αυξήθηκαν, ενώ οι τιμές εισροών ανέβηκαν λόγω πρώτων υλών και οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις εντάθηκαν.