ΓΔ: 2234.68 0.23% Τζίρος: 200.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:33
Γιώργος Αυτιάς ομιλία
Φωτογραφία Γιώργος Αυτιάς Ευρωβουλή

Αυτιάς: Ζητά αποκλεισμό της Τουρκίας από τα αμυντικά κονδύλια του InvestEU

Ο ευρωβουλευτής Γιώργος Αυτιάς ζητά από την ΕΕ τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το InvestEU, προειδοποιώντας για κινδύνους ασφαλείας και υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα πέτυχε ήδη αποτροπή συμμετοχής στο πρόγραμμα SAFE.

Τον αποκλεισμό της Τουρκίας από τα κονδύλια του InvestEU, το οποίο χρηματοδοτεί αμυντικά προγράμματα με αδιάθετα ποσά του Ταμείου Ανάκαμψης, ζητά ο ωευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Γιώργος Αυτιάς. Η παρέμβαση αυτή έγινε γνωστή μέσω σχετικής ανακοίνωσης.

Ο κ. Αυτιάς, επικαλούμενος δημοσιογραφικές πληροφορίες, τόνισε ότι «η Τουρκία εξαγοράζει ευρωπαϊκές εταιρείες για να τις χρησιμοποιήσει ως Δούρειο Ίππο, προκειμένου να μπει στο InvestEU». Παράλληλα, προειδοποίησε για τον κίνδυνο αυτό, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία διατηρεί το casus belli κατά της Ελλάδας, συνεχίζει να απειλεί, διεκδικώντας το μισό Αιγαίο, ενώ κατέχει το βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πέτυχε τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα SAFE για λόγους ασφαλείας. Επεσήμανε ότι η ίδια στάση θα πρέπει να τηρηθεί και για το InvestEU, καθώς η Τουρκία συνεχίζει να απειλεί κράτη-μέλη της ΕΕ.

Ο κ. Αυτιάς κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει άμεσα μέτρα, ώστε να αποκλειστεί οριστικά η Τουρκία από τα ευρωπαϊκά αμυντικά κονδύλια, όσο συνεχίζει να απειλεί χώρες της Ένωσης. Τόνισε ότι η καθυστέρηση μπορεί να δημιουργήσει περαιτέρω κινδύνους για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Το σχετικό βίντεο με την παρέμβαση του ευρωβουλευτή είναι διαθέσιμο εδώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βάλντις Ντομπρόβσκις οικονομολόγος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντομπρόβσκις: Πρότυπο επιδόσεων και μεταρρυθμίσεων η Ελλάδα στην ΕΕ

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις εξήρε την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και την 7η εκταμίευση 1,18 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά προειδοποίησε για κινδύνους στασιμοπληθωρισμού λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή και την άνοδο τιμών ενέργειας.
Ελληνική οικονομία ευρώ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελλάδα: Εκταμίευση 1,18 δισ. ευρώ από Ταμείο Ανάκαμψης μετά από έγκριση ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκταμίευσε 1,18 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης, μετά τη θετική αξιολόγηση διπλού αιτήματος. Συνολικά έχουν καταβληθεί 24,6 δισ. ευρώ, δηλαδή το 68,5% του προϋπολογισμού.
Μανιάτης ομιλία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μανιάτης: Ζητά άμεσα μέτρα της ΕΕ για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο

Ο Γιάννης Μανιάτης ζητά από την ΕΕ να λάβει μέτρα για την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, μέσω ερώτησής του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στοιβαγμένα ευρώ κέρματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκταμίευση 2,1 δισ. ευρώ προς Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Η Κομισιόν ενέκρινε την εκταμίευση 2,1 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας στα 23,4 δισ. τα συνολικά ποσά που έχει λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης, με 178 ορόσημα ήδη ολοκληρωμένα και υψηλές επιδόσεις στην ΕΕ.
Σημαίες ΕΕ και Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κομισιόν: Προϋποθέσεις για συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα SAFE

Η Κομισιόν έλαβε αιτήματα από Τουρκία και Νότια Κορέα για συμμετοχή στο πρόγραμμα SAFE, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Τόμας Ρενιέρ. Η έγκριση εξαρτάται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ λαμβάνονται υπόψη οι ανησυχίες των κρατών-μελών.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έγκριση από την Ε.Ε. για την εκταμίευση 2,44 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε θετικά το 6ο αίτημα πληρωμής της Ελλάδας, ύψους 2,44 δισ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης, αναγνωρίζοντας την ικανοποιητική ολοκλήρωση 32 οροσήμων και 7 στόχων, κυρίως σε υγεία, εκπαίδευση και φορολογία.