ΓΔ: 2065.42 0.18% Τζίρος: 875.58 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Γαλλική Γερουσία συνεδρίαση
Η Γαλλική Γερουσία κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στο Παρίσι, με παρόντες πολλούς γερουσιαστές.

Η Βουλή της Γαλλίας απέρριψε τον φόρο για τους υπερπλούσιους

Η γαλλική Βουλή απέρριψε φόρο στους υπερπλούσιους, στηρίζοντας αντ' αυτού ηπιότερο κυβερνητικό σχέδιο για εταιρείες συμμετοχών. Ο πρωθυπουργός δεν αντιτίθεται στην άρση του παγώματος συντάξεων στον προϋπολογισμό του 2026.

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση απέρριψε τις προτάσεις της Αριστεράς για επιβολή φόρου στους υπερπλούσιους, επιλέγοντας αντ' αυτού ένα ηπιότερο κυβερνητικό σχέδιο που αφορά τη φορολόγηση περιουσιακών στοιχείων εταιρειών συμμετοχών.

Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, ο πρωθυπουργός Σεμπαστιάν Λεκορνί επιδίωξε να κατευνάσει τις αντιδράσεις των Σοσιαλιστών βουλευτών, διαμηνύοντας πως η κυβέρνηση δεν θα αντιταχθεί στην άρση του παγώματος συντάξεων και κοινωνικών παροχών στον προϋπολογισμό του 2026.

Η ψηφοφορία ανέδειξε τον έντονο διχασμό του κοινοβουλίου σχετικά με τη φορολόγηση των πλουσιότερων πολιτών. Κεντρώοι, συντηρητικοί και ακροδεξιοί βουλευτές καταψήφισαν τις προτάσεις της Αριστεράς, που προέβλεπαν φόρο 2% σε περιουσίες άνω των 100 εκατ. ευρώ, μέτρο που σύμφωνα με τον οικονομολόγο Γκαμπριέλ Ζικμάν θα μπορούσε να αποφέρει έως και 20 δισ. ευρώ ετησίως.

Ο Λεκορνί, που δεν διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, βασίζεται στη στήριξη των Σοσιαλιστών για να περάσει τον προϋπολογισμό και να αποφύγει πρόταση μομφής.

Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ δήλωσε: «Αυτό που θέλουμε είναι να μην πληρώσουν οι Γάλλοι τον φόρο που δεν θέλουν να πληρώσουν οι δισεκατομμυριούχοι».

Από την πλευρά του, ο Λεκορνί υποστήριξε ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο θα έκρινε άκυρο τον φόρο Ζικμάν, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εγκαταλειφθεί το σχέδιο για «πάγωμα» συντάξεων και παροχών το 2026.

Ο Ζικμάν επισημαίνει ότι ο φόρος, ιδιαίτερα δημοφιλής στις δημοσκοπήσεις, θα διασφαλίσει πως οι υπερπλούσιοι θα πληρώνουν αναλογικά όσα και ο μέσος Γάλλος πολίτης.

Η κυβέρνηση, ανησυχώντας για τις επιπτώσεις ενός τέτοιου φόρου στη γαλλική οικονομία και τις επενδύσεις, πρότεινε τελικά φόρο 2% στα περιουσιακά στοιχεία εταιρειών συμμετοχών που δεν χρησιμοποιούνται επιχειρηματικά. Το μέτρο αυτό στοχεύει τα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία που διακρατούνται από εταιρείες συμμετοχών χωρίς οικονομικό σκοπό, παρά μόνο για φοροαποφυγή, και αναμένεται να αποφέρει έως 1 δισ. ευρώ.

Η υπουργός Προϋπολογισμού Αμελί ντε Μονσαλέν τόνισε πως «ο στόχος μας δεν είναι να πετύχουμε φορολογική δικαιοσύνη εις βάρος της οικονομίας», προειδοποιώντας ότι ο φόρος Ζικμάν θα οδηγούσε στην «έξοδο» τους πλουσιότερους φορολογούμενους.

Η τελική μορφή του φόρου ενδέχεται να τροποποιηθεί κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Γερουσία τις επόμενες εβδομάδες, με τη Βουλή να έχει τον τελευταίο λόγο. Το Συνταγματικό Δικαστήριο θα εξετάσει επίσης τον νόμο, καθώς στο παρελθόν έχει ακυρώσει φορολογικές διατάξεις που έκρινε ισοδύναμες με «κατάσχεση» περιουσίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ηνωμένα Έθνη Γενεύη
ΔΙΕΘΝΗ

Γάλλος ΥΠΕΞ: Εποικοδομητικές οι συνομιλίες για Ουκρανία στη Γενεύη

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν-Νοέλ Μπαρό χαρακτήρισε «εποικοδομητικές» τις συνομιλίες στη Γενεύη για την Ουκρανία με τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι προάγουν ειρήνη που σέβεται την ουκρανική κυριαρχία και τα ευρωπαϊκά συμφέροντα.
σημαία Ουκρανίας ερείπια
ΔΙΕΘΝΗ

Συνομιλίες ουκρανικής αντιπροσωπείας με Ευρωπαίους αξιωματούχους

Η ουκρανική αντιπροσωπεία στην Ελβετία συναντήθηκε με εκπροσώπους Γαλλίας, Γερμανίας και Ηνωμένου Βασιλείου για το σχέδιο ειρήνης. Ακολουθεί συνάντηση με τις ΗΠΑ, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για βιώσιμη λύση στην Ουκρανία.
Γενεύη λίμνη σιντριβάνι
ΔΙΕΘΝΗ

Στη Γενεύη ο Υπ. Στρατού ΗΠΑ για το ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία

Ο υπουργός Στρατού των ΗΠΑ, Ντάνιελ Ντρίσκολ, βρίσκεται στη Γενεύη για συνομιλίες σχετικά με το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο στην Ουκρανία, με τη συμμετοχή αξιωματούχων ΕΕ, ΗΠΑ, Ουκρανίας, Γαλλίας, Βρετανίας και Γερμανίας.
Γαλλική Γερουσία συνεδρίαση
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Η Βουλή απορρίπτει μαζικά τον προϋπολογισμό του 2026

Οι Γάλλοι βουλευτές απέρριψαν σχεδόν ομόφωνα τον προϋπολογισμό 2026 σε πρώτη ανάγνωση, εξέλιξη χωρίς προηγούμενο εδώ και δεκαετίες. Το κείμενο επιστρέφει τώρα στη Γερουσία για εξέταση την επόμενη εβδομάδα.