ΓΔ: 2220.02 -0.66% Τζίρος: 284.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:44
Γαλλική Γερουσία συνεδρίαση
Η Γαλλική Γερουσία κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στο Παρίσι, με παρόντες πολλούς γερουσιαστές.

Η Βουλή της Γαλλίας απέρριψε τον φόρο για τους υπερπλούσιους

Η γαλλική Βουλή απέρριψε φόρο στους υπερπλούσιους, στηρίζοντας αντ' αυτού ηπιότερο κυβερνητικό σχέδιο για εταιρείες συμμετοχών. Ο πρωθυπουργός δεν αντιτίθεται στην άρση του παγώματος συντάξεων στον προϋπολογισμό του 2026.

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση απέρριψε τις προτάσεις της Αριστεράς για επιβολή φόρου στους υπερπλούσιους, επιλέγοντας αντ' αυτού ένα ηπιότερο κυβερνητικό σχέδιο που αφορά τη φορολόγηση περιουσιακών στοιχείων εταιρειών συμμετοχών.

Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, ο πρωθυπουργός Σεμπαστιάν Λεκορνί επιδίωξε να κατευνάσει τις αντιδράσεις των Σοσιαλιστών βουλευτών, διαμηνύοντας πως η κυβέρνηση δεν θα αντιταχθεί στην άρση του παγώματος συντάξεων και κοινωνικών παροχών στον προϋπολογισμό του 2026.

Η ψηφοφορία ανέδειξε τον έντονο διχασμό του κοινοβουλίου σχετικά με τη φορολόγηση των πλουσιότερων πολιτών. Κεντρώοι, συντηρητικοί και ακροδεξιοί βουλευτές καταψήφισαν τις προτάσεις της Αριστεράς, που προέβλεπαν φόρο 2% σε περιουσίες άνω των 100 εκατ. ευρώ, μέτρο που σύμφωνα με τον οικονομολόγο Γκαμπριέλ Ζικμάν θα μπορούσε να αποφέρει έως και 20 δισ. ευρώ ετησίως.

Ο Λεκορνί, που δεν διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, βασίζεται στη στήριξη των Σοσιαλιστών για να περάσει τον προϋπολογισμό και να αποφύγει πρόταση μομφής.

Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ δήλωσε: «Αυτό που θέλουμε είναι να μην πληρώσουν οι Γάλλοι τον φόρο που δεν θέλουν να πληρώσουν οι δισεκατομμυριούχοι».

Από την πλευρά του, ο Λεκορνί υποστήριξε ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο θα έκρινε άκυρο τον φόρο Ζικμάν, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εγκαταλειφθεί το σχέδιο για «πάγωμα» συντάξεων και παροχών το 2026.

Ο Ζικμάν επισημαίνει ότι ο φόρος, ιδιαίτερα δημοφιλής στις δημοσκοπήσεις, θα διασφαλίσει πως οι υπερπλούσιοι θα πληρώνουν αναλογικά όσα και ο μέσος Γάλλος πολίτης.

Η κυβέρνηση, ανησυχώντας για τις επιπτώσεις ενός τέτοιου φόρου στη γαλλική οικονομία και τις επενδύσεις, πρότεινε τελικά φόρο 2% στα περιουσιακά στοιχεία εταιρειών συμμετοχών που δεν χρησιμοποιούνται επιχειρηματικά. Το μέτρο αυτό στοχεύει τα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία που διακρατούνται από εταιρείες συμμετοχών χωρίς οικονομικό σκοπό, παρά μόνο για φοροαποφυγή, και αναμένεται να αποφέρει έως 1 δισ. ευρώ.

Η υπουργός Προϋπολογισμού Αμελί ντε Μονσαλέν τόνισε πως «ο στόχος μας δεν είναι να πετύχουμε φορολογική δικαιοσύνη εις βάρος της οικονομίας», προειδοποιώντας ότι ο φόρος Ζικμάν θα οδηγούσε στην «έξοδο» τους πλουσιότερους φορολογούμενους.

Η τελική μορφή του φόρου ενδέχεται να τροποποιηθεί κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Γερουσία τις επόμενες εβδομάδες, με τη Βουλή να έχει τον τελευταίο λόγο. Το Συνταγματικό Δικαστήριο θα εξετάσει επίσης τον νόμο, καθώς στο παρελθόν έχει ακυρώσει φορολογικές διατάξεις που έκρινε ισοδύναμες με «κατάσχεση» περιουσίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ελλάδα και Γαλλία, ισχυρός άξονας στη Μεσόγειο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ενίσχυση των ελληνογαλλικών σχέσεων, νέα μέτρα στήριξης 500 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτήσεις Ταμείου Ανάκαμψης, κοινωνικές δράσεις και σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους.
Εμανουέλ Μακρόν ομιλία φόρουμ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μακρόν: Η Ελλάδα αποτελεί πρότυπο οικονομικής προόδου

Ο Εμανουέλ Μακρόν, στο Ελληνο-Γαλλικό Οικονομικό Φόρουμ, εξήρε τη συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας, τις μεταρρυθμίσεις και την οικονομική πρόοδο της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντάς την πρότυπο, ενώ χαιρέτισε την εκλογή Πιερρακάκη στο Eurogroup.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομιλία Μητσοτάκη στο Ελληνογαλλικό Οικονομικό Φόρουμ στο ΚΠΙΣΝ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Ελληνογαλλικό Οικονομικό Φόρουμ στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ευχαρίστησε τους διοργανωτές και όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της σημαντικής αυτής εκδήλωσης.
Κυριάκος Μητσοτάκης γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ελλάδα και Γαλλία πιο κοντά από ποτέ σε όλους τους τομείς

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Ελληνογαλλικό Οικονομικό Φόρουμ, υπογράμμισε τη στενή στρατηγική και οικονομική σχέση Ελλάδας-Γαλλίας, τη διαχρονική φιλία και την ανάγκη για νέες επενδύσεις και συνεργασίες των δύο χωρών.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δηλώσεις Μητσοτάκη μετά τις συμφωνίες Ελλάδας-Γαλλίας στο Μαξίμου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν, τόνισε τη στενή συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας, επισημαίνοντας τη στρατηγική σημασία της συμμαχίας τους και τη φιλική σχέση των δύο χωρών.