ΓΔ: 2061.69 0.26% Τζίρος: 203.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
Ο Ντόναλντ Τραμπ μιλά από το προεδρικό βήμα στις ΗΠΑ.

ΗΠΑ: Δέχεται 7.500 πρόσφυγες το 2026, εκ των οποίων 30 λευκοί Αφρικάνερ

Ο Τραμπ όρισε ως ανώτατο όριο τους 7.500 πρόσφυγες για το 2026, αριθμό-ρεκόρ χαμηλό. Στις θέσεις αυτές, 30 προορίζονται για λευκούς Αφρικάνερ της Νότιας Αφρικής. Η απόφαση εντάσσεται στη σκληρή αναδιαμόρφωση της προσφυγικής πολιτικής.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, όρισε ως ανώτατο όριο τις 7.500 προσφύγες για το οικονομικό έτος 2026, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιοποίησε ο Λευκός Οίκος. Πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό προσφύγων που έχει εγκριθεί στην ιστορία της χώρας, στο πλαίσιο της ευρύτερης αναδιάρθρωσης της αμερικανικής προσφυγικής πολιτικής.

Το έγγραφο, με ημερομηνία 30 Σεπτεμβρίου, προβλέπει ότι 30 θέσεις θα διατεθούν σε Νοτιοαφρικανούς της λευκής μειονότητας Αφρικάνερ. Ο Τραμπ υποστηρίζει πως οι Αφρικάνερ υφίστανται διώξεις στη Νότια Αφρική λόγω φυλετικών διακρίσεων, ισχυρισμός που έχει απορριφθεί από την κυβέρνηση της χώρας.

Με την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, ο Τραμπ ανέστειλε προσωρινά τις υποδοχές προσφύγων, δηλώνοντας ότι θα επανεκκινήσουν μόνο εφόσον αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Εντός λίγων εβδομάδων ξεκίνησε προσπάθεια να υποδεχθεί λευκούς Αφρικάνερ, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, μόλις 138 Νοτιοαφρικανοί είχαν γίνει δεκτοί ως πρόσφυγες στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να παραχωρήσει άσυλο και σε «άλλα θύματα παράνομων ή άδικων διακρίσεων στις πατρίδες τους».

Εσωτερικό έγγραφο του Απριλίου, που συνέταξαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ανέφερε πως ενδέχεται να δοθεί προτεραιότητα σε Ευρωπαίους που έχουν στοχοποιηθεί λόγω των απόψεών τους, όπως η αντίθεση στη μαζική μετανάστευση ή η στήριξη λαϊκιστικών κομμάτων. Ωστόσο, στο σημερινό έγγραφο δεν υπάρχει αναφορά σε συγκεκριμένες ευρωπαϊκές ή άλλες εθνικές ομάδες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Θέλω συμφωνία ειρήνης στην Ουκρανία έως την Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θεωρεί την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου ως την κατάλληλη προθεσμία για την Ουκρανία ώστε να αποδεχτεί την αμερικανική ειρηνευτική πρόταση, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης εάν χρειαστεί.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Η κυβέρνηση Τραμπ αλλάζει στρατηγική στα ανθρώπινα δικαιώματα με νέες οδηγίες

Η κυβέρνηση Τραμπ υιοθετεί νέα γραμμή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, περιορίζοντας την έμφαση σε ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα και DEI, ενώ ζητά από τις πρεσβείες να επικεντρώνονται στα “φυσικά δικαιώματα” και στις συστημικές διακρίσεις.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Νέος δήμαρχος Νέας Υόρκης: Έτοιμος για συνάντηση με Τραμπ

Ο νέος δήμαρχος Νέας Υόρκης, Ζόραν Μαμντάμι, δήλωσε έτοιμος για τη συνάντησή του με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο, τονίζοντας πως θα θέσει το ζήτημα του κόστους διαβίωσης και τα συμφέροντα της πόλης έναντι προσωπικών σχέσεων.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Αντιδράσεις για την απειλή Τραμπ περί θανατικής ποινής σε Δημοκρατικούς

Το Δημοκρατικό Κόμμα καταδίκασε ως «σιχαμερή» την απειλή Τραμπ για θανατική ποινή σε Δημοκρατικούς βουλευτές. Κατηγόρησε επίσης τη «βίαιη και εμπρηστική ρητορική» του προέδρου με ανάρτηση στο X και ανακοίνωση.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Θα συναντηθώ αύριο με τον «κομμουνιστή» δήμαρχο Νέας Υόρκης

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα υποδεχτεί στον Λευκό Οίκο, την Παρασκευή, τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο της Νέας Υόρκης Ζοράν Μαμντάνι, εκπρόσωπο της αριστεράς και πολιτικό του αντίπαλο, για συζήτηση σχετικά με το κόστος ζωής.