ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

Λαγκάρντ: Ύφεση έως 12% στην ευρωζώνη, η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι χρειαστεί

«Πρωτόγνωρες οι οικονομικές συνέπειες για περίοδο ειρήνης», τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ, καλώντας τους πολιτικούς να κάνουν περισσότερα. 

Ύφεση στη ζώνη του ευρώ που θα κυμανθεί μεταξύ 5% και 12% αναμένει η ΕΚΤ, όπως δήλωσε η πρόεδρός της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία παραδέχθηκε ότι η πανδημία του κορονοϊού προκαλεί πλήγματα πρωτόγνωρα για εποχή ειρήνης. 

«Δεδομένης της μεγάλης αβεβαιότητας σχετικά με την τελική έκταση της υποχώρησης, τα σενάρια ανάπτυξης που παράγονται από το προσωπικό της ΕΚΤ υποδηλώνουν ότι το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ θα μπορούσε να μειωθεί μεταξύ 5% και 12% φέτος, ανάλογα με τη διάρκεια των μέτρων περιορισμού και την επιτυχία των πολιτικών να μετριάσουν τις οικονομικές συνέπειες για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους. Καθώς σταδιακά θα αρθούν τα μέτρα περιορισμού, αυτά τα σενάρια προβλέπουν ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, αν και η ταχύτητα και η κλίμακα της παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες. Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί ως αποτέλεσμα της απότομης πτώσης των τιμών του πετρελαίου και του ελαφρώς χαμηλότερου δομικού πληθωρισμού», τόνισε η κυρία Λαγκάρντ.

Έστειλε εκ νέου το μήνυμα ότι δεν φθάνει μόνο η ΕΚΤ και οι δικές της παρεμβάσεις για να στηρίξουν την ευρωζώνη, καθώς «χρειάζονται κοινές και συντονισμένες δράσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης», ενώ ξεκαθάρισε ότι η τράπεζα είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να προχωρήσει σε αύξηση του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης PEPP, το ύψος του οποίου είναι αυτή τη στιγμή 750 δισ. ευρώ. 

«Χαιρετίζουμε τα μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για τη διασφάλιση επαρκών πόρων υγειονομικής περίθαλψης και για την παροχή υποστήριξης σε επηρεαζόμενες εταιρείες, εργαζόμενους και νοικοκυριά. Ταυτόχρονα, απαιτούνται συνεχείς και φιλόδοξες προσπάθειες, ιδίως μέσω κοινής και συντονισμένης πολιτικής δράσης, για την προστασία από τους αρνητικούς κινδύνους και την υποστήριξη της ανάκαμψης», φρόντισε να συμπληρώσει.

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ

Μία ακόμη ισχυρή απόδειξη ότι εννοεί το «ό,τι χρειαστεί» για τη στήριξη της οικονομίας της ευρωζώνης καταφθάνει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία προχωρά κατ’ αρχήν σε δύο νέες κινήσεις – κλειδιά. 

Πρώτη κίνηση η μείωση του επιτοκίου για τα προγράμματα (TLTRO III) μακροπρόθεσμου δανεισμού των τραπεζών και δεύτερη η δημιουργία ενός νέου προγράμματος δανεισμού για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υπό τον τίτλο Pandemc Emergency Longer-Term Refinancing Operations (PELTROs), με άμεσο στόχο να στηρίξει τη ρευστότητα του συστήματος και να δώσει νέα όπλα στις τράπεζες προκειμένου να μη διακόψουν τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. 

Παράλληλα η ΕΚΤ διαβεβαιώνει ότι το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων PEPP, συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ, θα διατηρηθεί έως το τέλος του 2020, με τακτικές παρεμβάσεις στις αγορές ομολόγων προκειμένου να μην «εκτοξευθεί» το κόστος δανεισμού για αρκετές χώρες της ζώνης του ευρώ. 

Ταυτόχρονα συνεχίζεται κανονικά το υπάρχον πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με αγορές ομολόγων ενώ παρατείνεται η επανεπένδυση των κερδών από τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και ωριμάζουν σταδιακά. 

Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, η τράπεζα δεν προχώρησε σε καμία μεταβολή με το βασικό να παραμένει στο 0%.  

Η επίσημη ανακοίνωση 

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε τη λήψη ολοκληρωμένης δέσμης μέτρων νομισματικής πολιτικής:

(1) Οι όροι σχετικά με τις στοχευμένες πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO III) ελαστικοποιήθηκαν περαιτέρω. Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να μειώσει το επιτόκιο των πράξεων TLTRO III κατά την περίοδο από τον Ιούνιο 2020 έως τον Ιούνιο του 2021 σε 50 μονάδες βάσης κάτω από το μέσο επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος που επικρατούσαν κατά την ίδια περίοδο. Επιπλέον, για αντισυμβαλλόμενους των οποίων ο επιλέξιμος καθαρός δανεισμός φτάνει το όριο απόδοσης δανεισμού, το επιτόκιο κατά την περίοδο από τον Ιούνιο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021 θα είναι τώρα 50 μονάδες βάσης κάτω από το μέσο επιτόκιο καταθέσεων κατά την ίδια περίοδο.

(2) Μια νέα σειρά πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης χωρίς στόχους (PELTROs) θα εφαρμοστεί για την υποστήριξη συνθηκών ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ζώνης του ευρώ και θα συμβάλει στη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας των χρηματαγορών παρέχοντας αποτελεσματική ρευστότητα. Τα PELTROs αποτελούνται από επτά πρόσθετες πράξεις αναχρηματοδότησης που ξεκινούν τον Μάιο του 2020 και λήγουν σε μια σταδιακή ακολουθία μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου 2021, σύμφωνα με τη διάρκεια των μέτρων εξασφάλισης. Θα πραγματοποιούνται ως διαδικασίες διαγωνισμού σταθερού επιτοκίου με πλήρη κατανομή, με επιτόκιο που είναι 25 μονάδες βάσης κάτω από το μέσο επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης που επικρατούν κατά τη διάρκεια ζωής του κάθε PELTROs.

(3) Από τα τέλη Μαρτίου, πραγματοποιήθηκαν αγορές στο πλαίσιο του νέου προγράμματος έκτακτης ανάγκης για την πανδημία, το PEPP, ύψους 750 δισ. ευρώ, για τη διευκόλυνση και την αντιμετώπιση των σοβαρών κινδύνων στον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής και τις προοπτικές για την Ευρωζώνη του ευρώ που δημιουργούνται από την πανδημία του κορωνοϊού.
Αυτές οι αγορές θα συνεχίσουν να διεξάγονται με ευέλικτο τρόπο με την πάροδο του χρόνου, σε κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και μεταξύ δικαιοδοσιών. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα πραγματοποιήσει καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του PEPP έως ότου κρίνει ότι η κρίση του κορωνοϊού έχει τελειώσει, αλλά σε κάθε περίπτωση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

(4) Επιπλέον, οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP) θα συνεχιστούν με μηνιαίο ρυθμό 20 δισ. ευρώ, μαζί με τις αγορές στο πλαίσιο του πρόσθετου προσωρινού κονδυλίου ύψους 120 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Το Διοικητικό Συμβούλιο συνεχίζει να αναμένει ότι οι μηνιαίες καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο της εφαρμογής θα διαρκέσουν για όσο διάστημα είναι απαραίτητο για την ενίσχυση της επίδρασης των επιτοκίων πολιτικής και θα λήξει λίγο πριν αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ.

(5) Οι επανεπενδύσεις των κύριων πληρωμών από χρεόγραφα που λήγουν, τα οποία αγοράζονται στο πλαίσιο του APP, θα συνεχιστούν πλήρως, για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία το Διοικητικό Συμβούλιο θα αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ, και σε κάθε περίπτωση για όσο διάστημα είναι απαραίτητο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας.

(6) Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 0,00%, 0,25% και -0,50% αντίστοιχα. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα έως ότου οι προοπτικές πληθωρισμού συγκλίνουν ισχυρά σε επίπεδο αρκετά κοντά, αλλά κάτω από το 2% εντός του ορίζοντα προβολής του, και αυτή η σύγκλιση αντικατοπτρίζεται με συνέπεια στην υποκείμενη δυναμική του πληθωρισμού. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι πλήρως διατεθειμένο να αυξήσει το μέγεθος του PEPP και να προσαρμόσει τη σύνθεσή του, όσο χρειάζεται και για όσο χρειάζεται. Σε κάθε περίπτωση, είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα του, ανάλογα με την περίπτωση, για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο του με σταθερό τρόπο, σύμφωνα με τη δέσμευσή του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΔΙΕΘΝΗ

Στον Σεπτέμβριο στρέφεται η προσοχή για τη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ

Η EKT αύξησε για πρώτη φορά τα επιτόκια τον Ιούλιο του 2022, όταν ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είχε φθάσει ήδη στο 8,6%, δηλαδή τέσσερις και πλέον φορές πάνω από τον δικό της στόχο του 2%.
ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΔΙΕΘΝΗ

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης αναμένεται να αποφασίσει μείωση επιτοκίων η ΕΚΤ

Την ερχόμενη Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να μειώσει τα βασικό επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75% από 4% και το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 4,25% από 4,5%, σηματοδοτώντας την έναρξη του καθοδικού κύκλου τους.
Christine Lagarde, ECB, EKT
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΚΤ: Η πλειοψηφία των εργαζομένων δεν θέλει την Κριστίν Λαγκάρντ

Η έρευνα του Οργανισμού Διεθνών και Ευρωπαϊκών Δημόσιων Υπηρεσιών (IPSO) έδειξε ότι η εμπιστοσύνη του προσωπικού σε ολόκληρη την ηγετική ομάδα της ΕΚΤ είναι χαμηλότερη από ό,τι πριν από ένα χρόνο, με σχεδόν το 60% να έχει αρνητική άποψη.
ΑΓΟΡΕΣ

Θετικό το κλίμα στα ομόλογα παρά την πίεση για πάγωμα των επιτοκίων της ΕΚΤ

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, Joachim Nagel, δήλωσε σήμερα ότι η ΕΚΤ πρέπει να αντισταθεί σε κάθε πειρασμό να μειώσει τα επιτόκια νωρίς, καθώς το πιο δύσκολο κομμάτι της καταπολέμησης της πρόσφατης έκρηξης του πληθωρισμού μπορεί να είναι ακόμη μπροστά.