Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να ζήτησε από τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να αποδεχθεί τους όρους της Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη καλά πληροφορημένες πηγές, ο Τραμπ επέμεινε στην παράδοση ολόκληρης της περιοχής του Ντονμπάς στη Ρωσία, αναφέροντας όσα του είχε μεταφέρει ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία.
Τελικά, σύμφωνα με τους Financial Times, η ουκρανική πλευρά κατάφερε να αλλάξει τη στάση του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος υποστήριξε το πάγωμα των σημερινών γραμμών του μετώπου. Μετά τη συνάντηση, ο Τραμπ δήλωσε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να σταματήσουν τον πόλεμο στη γραμμή μάχης, θέση που ο Ζελένσκι χαρακτήρισε ως σημαντική.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο για να επαναλάβει το αίτημα για την αποστολή όπλων, με στόχο τη συνέχιση του πολέμου κατά της Μόσχας. Ωστόσο, ο Τραμπ, μετά τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα, εμφανίστηκε διατεθειμένος να κινηθεί προς νέα ειρηνευτική συμφωνία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τηλεφώνημα μεταξύ Τραμπ και Πούτιν την Πέμπτη, ο Ρώσος πρόεδρος πρότεινε την παραχώρηση μικρών περιοχών στις νότιες περιφέρειες της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, με αντάλλαγμα μεγαλύτερες ζώνες του Ντονμπάς που παραμένουν υπό ουκρανικό έλεγχο.
Οι νέες απαιτήσεις της Μόσχας, όπως σημειώνεται, είναι περιορισμένες σε σχέση με εκείνες του 2024, όταν η Ρωσία ζητούσε ολόκληρο το Ντονμπάς, τη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια.
Ο Λευκός Οίκος δεν σχολίασε τις πληροφορίες των Financial Times, ενώ η ουκρανική προεδρία δεν απάντησε σε ερώτηση σχετικά με το αν ο Τραμπ πίεσε τον Ζελένσκι να αποδεχθεί τους ρωσικούς όρους.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Τραμπ και ο Πούτιν συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν δεύτερη συνάντηση κορυφής εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, πιθανόν στη Βουδαπέστη.