ΓΔ: 2090.54 1.22% Τζίρος: 146.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:18:38
Θάνατος με θανατηφόρα ένεση
Σκηνή εκτέλεσης θανατικής ποινής με ενέσιμη μέθοδο στις ΗΠΑ.

ΗΠΑ: Εκτελέστηκε θανατοποινίτης

Ο Τσαρλς Κρόφορντ, 59 ετών, εκτελέστηκε με θανατηφόρα ένεση στο Μισισιπή, για βιασμό και φόνο που είχε διαπράξει το 1993. Ήταν η τρίτη εκτέλεση μέσα στην εβδομάδα στις ΗΠΑ, ενώ άλλη μία αναμένεται στην Αριζόνα.

Στην πολιτεία του Μισισιπή, στις νότιες ΗΠΑ, εκτελέστηκε την Τετάρτη ένας άνδρας που είχε καταδικαστεί σε θανατική ποινή για βιασμό και φόνο, αδικήματα που φέρεται να διέπραξε το 1993.

Ο Τσαρλς Κρόφορντ, ηλικίας 59 ετών, εκτελέστηκε για τον βιασμό και τη δολοφονία της Κρίστι Ρέι, 20χρονης φοιτήτριας που είχε απαχθεί.

Πρόκειται για την τρίτη εκτέλεση που σημειώθηκε μέσα στην ίδια εβδομάδα στις ΗΠΑ, όλες με χρήση θανατηφόρων ενέσιμων χημικών ουσιών. Προηγήθηκαν εκτελέσεις στη Φλόριντα και το Μιζούρι, ενώ έχει προγραμματιστεί ακόμη μία στην Αριζόνα την Παρασκευή.

Μέχρι τα τέλη της χρονιάς αναμένονται πέντε επιπλέον εκτελέσεις.

Συνολικά, έχουν πραγματοποιηθεί 38 εκτελέσεις στις ΗΠΑ το 2025, αριθμός που πλησιάζει το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας (39 εκτελέσεις το 2013).

Οι περισσότερες εκτελέσεις (32) έγιναν με ενέσεις θανατηφόρων ουσιών.

Τέσσερις πραγματοποιήθηκαν με πρόκληση ασφυξίας μέσω εισπνοής αζώτου, μέθοδο που χαρακτηρίζεται ως «βασανιστήριο» από ειδικούς του ΟΗΕ και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Αλαμπάμα το 2024. Επιπλέον, δύο εκτελέσεις έγιναν με εκτελεστικό απόσπασμα στη Νότια Καρολίνα – μια μέθοδος που είχε να χρησιμοποιηθεί από το 2010.

Η θανατική ποινή έχει καταργηθεί σε 23 από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ. Σε τρεις ακόμη πολιτείες (Καλιφόρνια, Όρεγκον, Πενσιλβάνια), εφαρμόζεται μορατόριουμ έπειτα από αποφάσεις των κυβερνητών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Απορρίφθηκαν οι κατηγορίες κατά Κόμι και Τζέιμς στις ΗΠΑ από δικαστή

Ομοσπονδιακή δικαστής απέρριψε τις κατηγορίες κατά Κόμι και Τζέιμς λόγω παράτυπου διορισμού της εισαγγελέως που επέλεξε ο Τραμπ, πλήττοντας τις προσπάθειές του να διώξει πολιτικούς αντιπάλους και επικριτές του.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος
ΔΙΕΘΝΗ

Δικαστήριο Χούθι στην Υεμένη καταδικάζει 17 σε θάνατο για κατασκοπεία

Δικαστήριο των Χούθι στη Σανάα καταδίκασε 17 άτομα σε θάνατο για κατασκοπεία υπέρ Ισραήλ, ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας, κατηγορώντας τους για συνεργασία με εχθρικές χώρες κατά την περίοδο 2024-2025, σύμφωνα με το πρακτορείο SABA.
Ανώτατο Δικαστήριο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ενέκρινε τον νέο εκλογικό χάρτη του Τέξας

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ήρε την αναστολή του νέου εκλογικού χάρτη στο Τέξας, ενισχύοντας τις πιθανότητες των Ρεπουμπλικάνων για περισσότερες έδρες στο Κογκρέσο ενόψει των εκλογών του 2026.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Εκτέλεση θανατοποινίτη στη Φλόριντα, ΗΠΑ

Εκτελέστηκε στη Φλόριντα ο Ρίτσαρντ Ράντολφ, 63 ετών, που είχε καταδικαστεί για τον βιασμό και τη δολοφονία γυναίκας το 1988. Ήταν η 44η εκτέλεση φέτος στις ΗΠΑ και η 17η στη Φλόριντα, με ακόμα τρεις προγραμματισμένες το 2025.
Φορολογικός έλεγχος έγγραφων
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Βουλή υπέρ αποκάλυψης αρχείων για την υπόθεση Έπστιν

Η Βουλή ενέκρινε τη δημοσιοποίηση του φακέλου για τον Τζέφρι Έπστιν με 427 ψήφους υπέρ. Το νομοσχέδιο προβλέπει να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα σχετικά έγγραφα και προχωρά τώρα στη Γερουσία, όπου η έγκρισή του παραμένει αβέβαιη.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ δίνει χάρη σε άλλο έναν υποστηρικτή για την επίθεση στο Καπιτώλιο

Ο Ντόναλντ Τραμπ χορηγεί για δεύτερη φορά χάρη στον Νταν Γουίλσον, μέλος των Oath Keepers που συμμετείχε στην επίθεση στο Καπιτώλιο, απελευθερώνοντάς τον πρόωρα από τη φυλακή όπου εξέτιε ποινή για παράνομη κατοχή όπλων.