ΓΔ: 2348.45 -0.91% Τζίρος: 439.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:27:05
Αντρέι Μπάμπις πορτρέτο
Ο Τσέχος πολιτικός Αντρέι Μπάμπις κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τσεχία: Ο Αντρέι Μπάμπις κέρδισε τις εκλογές και στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία

Ο Αντρέι Μπάμπις, νικητής των εκλογών στην Τσεχία, διαβεβαίωσε για τη φιλοευρωπαϊκή του στάση μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο Πάβελ. Τόνισε τη στήριξή του στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, παρότι το κόμμα του δεν έχει αυτοδυναμία.

Ο δισεκατομμυριούχος Αντρέι Μπάμπις, του οποίου το κόμμα αναδείχθηκε πρώτο στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές της Τσεχίας, επιχειρεί να διασκεδάσει τις ανησυχίες σχετικά με τον προσανατολισμό της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Πετρ Πάβελ για την έναρξη συνομιλιών σχηματισμού κυβέρνησης, ο Μπάμπις υπογράμμισε τα «φιλοευρωπαϊκά» του αισθήματα.

Σε δηλώσεις του, ο πρώην πρωθυπουργός (2017-2021) ανέφερε ότι συζήτησε με τον πρόεδρο τα αποτελέσματα των εκλογών, καθώς και την εικόνα της Τσεχίας στους κόλπους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Τόνισε πως αρνητικές πληροφορίες που κυκλοφορούν στο εξωτερικό είναι αβάσιμες και εξέφρασε την επιθυμία του για μια Ευρώπη που «λειτουργεί καλά».

Ο 71χρονος επιχειρηματίας, γνωστός για τη «τραμπική» του προσέγγιση και τη στάση του υπέρ του περιορισμού της βοήθειας προς την Ουκρανία, επανέλαβε τη φιλοευρωπαϊκή και φιλονατοϊκή κατεύθυνση του κόμματός του μετά την εκλογική νίκη. Το κόμμα Ano συγκέντρωσε 34,51% των ψήφων και 80 έδρες στη Βουλή των 200, χωρίς να εξασφαλίζει αυτοδυναμία.

Παρά το αποτέλεσμα, ο Μπάμπις δήλωσε ότι επιδιώκει το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης στην Τσεχία, χώρα με πληθυσμό 10,9 εκατ. κατοίκων που ανήκει σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Βασίζεται στη στήριξη του ακροδεξιού SPD (7,8% και 15 έδρες) και του δεξιού κόμματος «Η Φωνή των Αυτοκινητιστών» (6,8% και 13 έδρες).

Όπως σημείωσε, «έχουμε 108 έδρες μαζί με τους Αυτοκινητιστές και το SPD, δηλαδή την ίδια αρχική θέση με την απερχόμενη κυβέρνηση. Δεν είναι αυτό που θα προτιμούσαμε, αλλά είναι αυτό που είναι δυνατό».

Κατά την προεκλογική του εκστρατεία, ο Μπάμπις δεσμεύτηκε για αύξηση κοινωνικών παροχών και μείωση της βοήθειας προς την Ουκρανία, δίνοντας προτεραιότητα στους Τσέχους πολίτες. Ωστόσο, σε ερώτηση από ουκρανικό μέσο, διαβεβαίωσε ότι η Πράγα θα συνεχίσει να στηρίζει το Κίεβο μέσω της ευρωπαϊκής συνδρομής.

Ταυτόχρονα, εξέφρασε την άποψη ότι η Ουκρανία «δεν είναι έτοιμη για την ΕΕ» και τόνισε πως η λήξη του πολέμου αποτελεί προτεραιότητα.

Πολιτικές ισορροπίες και ευρωπαϊκές συμμαχίες

Αναλυτές εκτιμούν ότι η επιστροφή του Μπάμπις στην εξουσία ενδέχεται να φέρει την Τσεχία πιο κοντά σε χώρες όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία, οι οποίες έχουν αρνηθεί στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και αντιτίθενται στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ο Μπάμπις είναι συνιδρυτής της πολιτικής ομάδας «Πατριώτες για την Ευρώπη» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μαζί με τον Βίκτορ Ορμπάν. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός έσπευσε να τον συγχαρεί, χαρακτηρίζοντας τη νίκη του ως «καλή είδηση για την Ευρώπη».

Παρά το γεγονός ότι το SPD, σύμμαχος του Μπάμπις, ζητά δημοψήφισμα για την έξοδο της Τσεχίας από την ΕΕ, ο ίδιος έχει απορρίψει κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με ειδικούς, όπως ο Ότο Άιμπλ από το Πανεπιστήμιο Μάζαρικ και ο Τζόζεφ Μλέζνεκ από το Πανεπιστήμιο του Καρόλου, το SPD αναμένεται να διαδραματίσει ρόλο-κλειδί, αλλά δεν προβλέπονται θεμελιώδεις αλλαγές στην εξωτερική πολιτική της Τσεχίας, λόγω των εμπορικών συμφερόντων του Μπάμπις στη δυτική Ευρώπη.

Ο πρόεδρος Πάβελ, γνωστός για τη φιλοευρωπαϊκή του στάση, πρόκειται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον επικεφαλής της απερχόμενης κυβέρνησης, Πετρ Φιάλα. Το κόμμα Spolu του Φιάλα έλαβε 23,4% και 52 έδρες, ενώ το φιλελεύθερο Stan, σύμμαχός του, συγκέντρωσε 11,2% και 22 έδρες.

Ο Μπάμπις, σύμφωνα με το Forbes ο 7ος πλουσιότερος Τσέχος με περιουσία 3,9 δισ. δολάρια, έχει βρεθεί αντιμέτωπος με κατηγορίες για σύγκρουση συμφερόντων και πρόκειται να δικαστεί για υπόθεση απάτης με ευρωπαϊκές επιδοτήσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωεκλογές Τσεχίας: Νίκη λαϊκιστών – Πώς επηρεάζονται οι Βρυξέλλες

Ο Αντρέι Μπάμπις και το κίνημά του ANO κέρδισαν τις βουλευτικές εκλογές στην Τσεχία με 34,5%, δηλώνοντας υπέρ της ΕΕ, ωστόσο κάποιες θέσεις του και οι υποστηρικτές του προκαλούν ανησυχίες για την ΕΕ και τη στήριξη στην Ουκρανία.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Η Ευρώπη δεν μπορεί να μεσολαβήσει ουδέτερα μεταξύ Μόσχας-Κιέβου

Η Κάγια Κάλας τόνισε πως η Ευρώπη δεν θα γίνει ποτέ ουδέτερος μεσολαβητής μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, στηρίζοντας την Ουκρανία και υπερασπίζοντας τα θεμελιώδη ευρωπαϊκά συμφέροντα ασφάλειας, μετά τη σύνοδο στη Λεμεσό.
Ιταλικό κοινοβούλιο κτήριο
ΔΙΕΘΝΗ

Διχασμένη η Ιταλία για τη σύνδεση της Ουκρανίας με την ΕΕ

Διχασμένη παρουσιάζεται η ιταλική κυβέρνηση σχετικά με τη γερμανική πρόταση για «συνδεδεμένη συμμετοχή» της Ουκρανίας στην ΕΕ, με τον ΥΠΕΞ Ταγιάνι να δηλώνει προτεραιότητα στα Βαλκάνια και την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στην Ουκρανία.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Άδικο να μην ενταχθεί η Ουκρανία στην ΕΕ

Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε την πρόταση της Γερμανίας για «συνδεδεμένο μέλος» της Ουκρανίας στην ΕΕ άδικη, καθώς αφαιρεί τη φωνή του Κιέβου. Τόνισε ότι η αποχώρηση Όρμπαν ανοίγει δρόμο για πρόοδο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Αντόνιο Ταγιάνι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ταγιάνι: Η Ιταλία επιδιώκει κεντρικό ρόλο σε ΕΕ και ΝΑΤΟ

Ο Ιταλός ΥΠΕΞ Αντόνιο Ταγιάνι τόνισε ότι η Ιταλία επιδιώκει ενεργό ρόλο στην ηγεσία ΕΕ και ΝΑΤΟ, αναγνωρίζοντας τη σημασία της Γερμανίας, ενώ αναφέρθηκε και στη συμβολή της Ιταλίας σε στρατιωτικές αποστολές σε διάφορες περιοχές.
Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Η στέγαση στο επίκεντρο του Eurogroup με ελληνική πρωτοβουλία

Ο Κ. Πιερρακάκης επισήμανε στη Λευκωσία πως η στέγαση είναι ζήτημα κοινωνικής συνοχής και οικονομίας στην Ευρώπη και θα τεθεί στο Eurogroup με ελληνική πρωτοβουλία. Τόνισε, επίσης, ότι η ασφάλεια της Κύπρου αφορά όλη την Ευρώπη.