ΓΔ: 2076.71 0.95% Τζίρος: 212.97 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Αντρέι Μπάμπις πορτρέτο
φώτο: Ο πρόεδρος της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπις. credit: Shutterstock

Τσεχία: Ο Αντρέι Μπάμπις κέρδισε τις εκλογές και στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία

Ο Αντρέι Μπάμπις, νικητής των εκλογών στην Τσεχία, διαβεβαίωσε για τη φιλοευρωπαϊκή του στάση μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο Πάβελ. Τόνισε τη στήριξή του στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, παρότι το κόμμα του δεν έχει αυτοδυναμία.

Ο δισεκατομμυριούχος Αντρέι Μπάμπις, του οποίου το κόμμα αναδείχθηκε πρώτο στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές της Τσεχίας, επιχειρεί να διασκεδάσει τις ανησυχίες σχετικά με τον προσανατολισμό της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Πετρ Πάβελ για την έναρξη συνομιλιών σχηματισμού κυβέρνησης, ο Μπάμπις υπογράμμισε τα «φιλοευρωπαϊκά» του αισθήματα.

Σε δηλώσεις του, ο πρώην πρωθυπουργός (2017-2021) ανέφερε ότι συζήτησε με τον πρόεδρο τα αποτελέσματα των εκλογών, καθώς και την εικόνα της Τσεχίας στους κόλπους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Τόνισε πως αρνητικές πληροφορίες που κυκλοφορούν στο εξωτερικό είναι αβάσιμες και εξέφρασε την επιθυμία του για μια Ευρώπη που «λειτουργεί καλά».

Ο 71χρονος επιχειρηματίας, γνωστός για τη «τραμπική» του προσέγγιση και τη στάση του υπέρ του περιορισμού της βοήθειας προς την Ουκρανία, επανέλαβε τη φιλοευρωπαϊκή και φιλονατοϊκή κατεύθυνση του κόμματός του μετά την εκλογική νίκη. Το κόμμα Ano συγκέντρωσε 34,51% των ψήφων και 80 έδρες στη Βουλή των 200, χωρίς να εξασφαλίζει αυτοδυναμία.

Παρά το αποτέλεσμα, ο Μπάμπις δήλωσε ότι επιδιώκει το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης στην Τσεχία, χώρα με πληθυσμό 10,9 εκατ. κατοίκων που ανήκει σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Βασίζεται στη στήριξη του ακροδεξιού SPD (7,8% και 15 έδρες) και του δεξιού κόμματος «Η Φωνή των Αυτοκινητιστών» (6,8% και 13 έδρες).

Όπως σημείωσε, «έχουμε 108 έδρες μαζί με τους Αυτοκινητιστές και το SPD, δηλαδή την ίδια αρχική θέση με την απερχόμενη κυβέρνηση. Δεν είναι αυτό που θα προτιμούσαμε, αλλά είναι αυτό που είναι δυνατό».

Κατά την προεκλογική του εκστρατεία, ο Μπάμπις δεσμεύτηκε για αύξηση κοινωνικών παροχών και μείωση της βοήθειας προς την Ουκρανία, δίνοντας προτεραιότητα στους Τσέχους πολίτες. Ωστόσο, σε ερώτηση από ουκρανικό μέσο, διαβεβαίωσε ότι η Πράγα θα συνεχίσει να στηρίζει το Κίεβο μέσω της ευρωπαϊκής συνδρομής.

Ταυτόχρονα, εξέφρασε την άποψη ότι η Ουκρανία «δεν είναι έτοιμη για την ΕΕ» και τόνισε πως η λήξη του πολέμου αποτελεί προτεραιότητα.

Πολιτικές ισορροπίες και ευρωπαϊκές συμμαχίες

Αναλυτές εκτιμούν ότι η επιστροφή του Μπάμπις στην εξουσία ενδέχεται να φέρει την Τσεχία πιο κοντά σε χώρες όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία, οι οποίες έχουν αρνηθεί στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και αντιτίθενται στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ο Μπάμπις είναι συνιδρυτής της πολιτικής ομάδας «Πατριώτες για την Ευρώπη» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μαζί με τον Βίκτορ Ορμπάν. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός έσπευσε να τον συγχαρεί, χαρακτηρίζοντας τη νίκη του ως «καλή είδηση για την Ευρώπη».

Παρά το γεγονός ότι το SPD, σύμμαχος του Μπάμπις, ζητά δημοψήφισμα για την έξοδο της Τσεχίας από την ΕΕ, ο ίδιος έχει απορρίψει κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με ειδικούς, όπως ο Ότο Άιμπλ από το Πανεπιστήμιο Μάζαρικ και ο Τζόζεφ Μλέζνεκ από το Πανεπιστήμιο του Καρόλου, το SPD αναμένεται να διαδραματίσει ρόλο-κλειδί, αλλά δεν προβλέπονται θεμελιώδεις αλλαγές στην εξωτερική πολιτική της Τσεχίας, λόγω των εμπορικών συμφερόντων του Μπάμπις στη δυτική Ευρώπη.

Ο πρόεδρος Πάβελ, γνωστός για τη φιλοευρωπαϊκή του στάση, πρόκειται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον επικεφαλής της απερχόμενης κυβέρνησης, Πετρ Φιάλα. Το κόμμα Spolu του Φιάλα έλαβε 23,4% και 52 έδρες, ενώ το φιλελεύθερο Stan, σύμμαχός του, συγκέντρωσε 11,2% και 22 έδρες.

Ο Μπάμπις, σύμφωνα με το Forbes ο 7ος πλουσιότερος Τσέχος με περιουσία 3,9 δισ. δολάρια, έχει βρεθεί αντιμέτωπος με κατηγορίες για σύγκρουση συμφερόντων και πρόκειται να δικαστεί για υπόθεση απάτης με ευρωπαϊκές επιδοτήσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Ράιχσταγκ Βερολίνου
ΔΙΕΘΝΗ

Μήνυμα ενότητας για τη γερμανική επανένωση και την προστασία της δημοκρατίας

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς κάλεσε τους Γερμανούς να ξεπεράσουν τους διχασμούς και να αγκαλιάσουν ένα νέο ξεκίνημα, τονίζοντας τη σημασία της δημοκρατίας και ισχυρής οικονομίας. Ο Μακρόν ζήτησε προστασία της δημοκρατίας.
Μέτε Φρεντέρικσεν Δανία
ΔΙΕΘΝΗ

Δανία: Σκληρή αντίδραση ΕΕ ζητά η πρωθυπουργός κατά Ρωσίας

Η πρωθυπουργός της Δανίας ζήτησε ισχυρή ευρωπαϊκή απάντηση στον «υβριδικό πόλεμο» της Ρωσίας, επισημαίνοντας τις πρόσφατες υπερπτήσεις drones και τα φαινόμενα σαμποτάζ που απειλούν διάφορες χώρες της ΕΕ.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Η νίκη των φιλοευρωπαϊκών στη Μολδαβία χαιρετίζεται από ΕΕ και συμμάχους

Η νίκη των φιλοευρωπαϊκών στη Μολδαβία στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ της δημοκρατίας και του ευρωπαϊκού μέλλοντος, δηλώνουν οι Αντόνιο Κόστα και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, διαβεβαιώνοντας στήριξη κατά της ρωσικής πίεσης.
Αψίδα του Θριάμβου Κισινάου
ΔΙΕΘΝΗ

Μολδαβία: Καθοριστικές οι σημερινές εκλογές για την ένταξη στην ΕΕ

Οι Μολδαβοί ψηφίζουν σήμερα για νέο κοινοβούλιο, με το αποτέλεσμα να κρίνει την πορεία προς την ΕΕ ή την ενίσχυση φιλορωσικής επιρροής. Εάν δεν υπάρξει πλειοψηφία, ενδέχεται να προκληθεί πολιτική αστάθεια.